Sirje Rank • 2. oktoober 2016 kell 8:17

Trump ei maksnud aastaid makse

Donald Trump pole oma maksudeklaratsiooni avalikuks teinud.  Foto: EPA

Vabariiklaste presidendikandidaat Donald Trump sattus nädalavahetusel uuesti surve alla, et ta oma maksudeklaratsiooni avalikuks teeks.

Ajaleht New York Times kirjutas, et 1995. aastal deklareeritud tohutu puudujääk võimaldas USA presidendikandidaadil Donald Trumpil 18 aastat selle võrra oma föderaalse tulumaksu kohustust vähendada.

Donald Trump deklareeris 1995. aastal hiiglasliku 916 miljoni USA dollari suuruse kahjumi, mis oli ajalehele saadetud dokumentide järgi seotud kolme Atlantic City kasiino ebaõnnestumisega, veaks osutunud sisenemiskatsega lennundusse ja erakordselt halvasti ajastatud Plaza hotelli ostuga Manhattanil.

Lehe palgatud maksueksperdid selgitasid, et tulumaksureeglid on eriti rikaste ebaõnnestujate vastu erakordselt helded. Need lubavad Trumpil kasutada oma hiigelkahjumit, et sellega kustutada maksud sissetulekult järgneva 15 ja eelneva kolme aasta jooksul ehk kokku 18 aasta jooksul.

Trump on läinud teist teed kui USA presidendikandidaadid viimase 40 aasta jooksul, keeldudes seni oma maksudeklaratsiooni avalikustamisest. Mis andis võimaluse demokraatide kandidaadil Hillary Clintonil teda presidendikandidaatide esimeses teledebatis edukalt rünnata. Mis on tal varjata, küsis Clinton.

Trumpi kampaaniameeskonna vastus uudisele ei võta 1995. aasta juhtumit üldse jutuks, märkides ainult, et Trump on maksnud eluajal erinevaid makse kokku sadu miljoneid dollareid. Nende teatel on New York Timesi artikkel Clintoni valimiskampaania osa.

Hetkel kuum