Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Tahmaluugist tuli välja edukas Saare gasell

    Kui tavaliselt liigub äri vanematelt edasi järgmisele põlvkonnale, siis Saaremaa ahjutarvikute tootja OÜ Põlmer tegevuse võttis üle lapselaps.

    Pojapoeg Mihkel Kangur on vanaisa asutatud plekifirmale andnud viie aastaga gaselliliku hoo – Põlmer on kahel viimasel aastal pääsenud kiiresti arenevate ettevõtete edetabelisse.
    „Läksin alles 70aastaselt pensionile ja mina ei tahtnud seda ettevõtet enam eriti laiendada, pigem hoidsin saavutatud taset,“ räägib Põlmeri asutaja Ants Kangur. „Kui pojapoeg Mihkel võttis asja üle, ütlesin talle, et firma areng on siis normaalne, kui see pidevalt kasvab. Mihkel ei ole minu nägemust alt vedanud, ettevõte on tema käe all kenasti edenenud.“
    Mihkel Kangur asus Põlmeri tegevjuhi kohale 2011. aasta kevadel, paar kuud enne, kui lõpetas õpingud Tallinna Tehnikakõrgkoolis tehnomaterjalide turunduse erialal. Sinna kooli läks Mihkel pärast gümnaasiumi teadlikult ja teadmisega, et võtab vanaisa äri üle. Firma põhiomanikuks sai Mihkel juba 2009. aastal, kui vanaisa loobus oma 59protsendilisest osalusest.

    Aastatel 2012-2014 kasvas OÜ Põlmer käive 1,67 korda ja ärikasum 3,46 korda.

    1. Eritellimused. Peale küttekolde standardsete lisaseadmete valmistab ettevõte eritellimusel plekist tooteid: veeplekid hoonetele, korstnamütsid, erimõõdus kaminaplekid, ventilatsioonirestid, autode küljekarbid jpm. Eritellimuste osa küünib viiendikuni käibest ning on tõusutrendis. Tihedat koostööd tehakse ASi Espak Kuressaare kauplusega. Kui klient ei leia poest vajalikku toodet, saab ta selle kaupluse kaudu tellida Põlmerist.

    2. Uued ekspordiriigid. 2012. aastal hakati tooteid turustama Rootsi ja Leetu, eelmisel aastal lisandus Soome. Soomes on peamine koostööpartner ahjude tootja OY Tulikivi, millele tehakse allhanget. Lätti eksporditakse 2000. aastast, viimastel aastatel on lisandunud koostööpartneritene mitu uut kaubandusketti nagu Depo ja Tirdzniecibas nams Kursi.

    3. Malmtooted. 2012. aastal hakati Leedu ühest tehasest sisse tooma viimistlemata malmdetaile küttekolletele. Põlmer värvib malmtooted üle ehk annab toodetele kaubandusliku väljanägemise. 

    Äridünastia teket sümboliseerib vask- ja messingplekist uhke vormimüts, see lebab Põlmeri kontoris riiulil ning peaks välisuksest sisenejale kohe silma hakkama. Mütsi andis vanaisa pidulikult üle pojapojale. Peakattele on graveeritud daatumid, millal firmat juhtis Ants Kangur. „Mütsil on piisavalt ruumi, sinna saab graveerida Mihkli nime juhul, kui äri läheb kunagi näiteks tema pojale edasi,“ lausub Ants Kangur.
    Põlmeri põhitegevus on jäänud lapselapse käe all samaks: toodetakse küttekollete standardseid lisaseadmeid, näiteks tahmatoppe, tahmauksi, praeahje, kaminaplekke jm. Samas on oluliselt suurenenud toodete sortiment ning järjest rohkem tehakse eritellimusel plekktooteid. Tänu käibe ja kasumi kasvule rühkis ettevõte tänavuses Gaselli TOPis 690. kohale, aasta varem oli firma 1051. kohal.
    „See paneb tegutsema ja tekitab tahte saada tiitel ka tulevikus,“ põhjendab Mihkel Kangur, miks nad ettevõtte avalehel eksponeerivad uhkusega gasellfirma nimetusega kaanevaid diplomeid. „Ma arvan, et firma on ka uues edetabelis. Meil läks eelmisel aastal hästi ja tänavu on läinud veel paremini.“ Prognoosi kohaselt ületab Põlmeri käive sellel aastal poole miljoni euro piiri, mullu oli käive 70 000 euro võrra väiksem.
    Mihkel Kangur rõhutab, et ettevõtte edu taga on töökas kollektiiv. „Osa meestest on siin tööl asutamisest alates, nad on firma arengule kaasa aidanud, nad annavad ideid, kuidas ja mida saaks tõhusamalt teha,“ seletab Mihkel Kangur. „Töötajaid tuleb hoida, kui töötajad pidevalt vahetuvad, siis see lõhub firmat.“

    Ehkki oleme kogu aeg tootmisruume juurde rentinud, tegutseme ikka veel suhteliselt kitsastes oludes. Meil on Kuressaares krunt, kuhu plaanime ehitada tootmishoone. Kui meie oma maja kunagi valmis saab ja tootmine seal tõrgeteta toimib, siis ilmselt on mul juba järgmine unistus. Ettevõtte pidev areng ja käibe ning kasumi kasv – see ongi pidev unistus.

    Ants Kangur asutas perefirma Põlmeri 1993. aasta aprillis, esimesed tooted olid tahmaluugid. „Vanaisa tuletas firma ärinime sõnadest põld ja meri,“ täpsustab Mihkel Kangur ja lisab muiates, et eks see nimi natuke saarlase jaoks raske hääldada on. „Ma saan seda ilusti öelda, aga kui ma kiiresti räägin, siis ma hääldust ei kontrolli ja kipun samuti ütlema Pölmer.“
    Praegusele rendipinnale Kuressaare äärelinnas kolis ettevõte sajandivahetusel. Tegu on endise autobaasiga ja enamik tootmisruume on kohendatud veokitele mõeldud suurtest garaažiboksidest. Sestap on arusaadav, miks tootmises ringkäiku tehes tundub võõrale, justkui oleks sattunud labürinti – muudkui ühest uksest sisse ja teisest välja.
    „Kõik need rakised oleme ise välja mõelnud ja valmistanud selleks, et midagi saaks natuke kiiremini teha,“ juhib Mihkel Kangur ühes tootmisruumis tähelepanu väikestele stantsi moodi seadeldistele. „Kui ma poodi lähen ja ütlen, et tahan näiteks tahmatopi kaane valtsijat, siis sellist seadet pole kusagil müügis.“
    Põlmeris on käsitsitöö osa suur ja seepärast üritatakse seda igati vähendada. „Olen seisukohal, et töötajate juurde võtmine ei vii sihile,“ ütleb Mihkel Kangur. „Põhiline on see, et tooteid peab jõudma kiiremini teha, sest see tekitab konkurentsieelise. Saan toote hinna madalal hoida ja tegelikult saan töömehele palka ka rohkem maksta tänu sellele, et ta jõuab rohkem toota.“
    Mihkel Kanguri sõnul on nad oma toodetega sees peaaegu kõikides ehitusmaterjale müüvates poekettides Eestis. Ta peab turunduse seisukohast väga oluliseks toote lõppviimistlust. „Toote väljanägemine peab olema laitmatu ja värvitoonide valik seinast seina,“ toonitab Mihkel Kangur. „See on ju teada asi, et isegi ehitusmaterjalide poes kaupa valides on tihtipeale otsustajaks naine. Mees hindab toote muid omadusi, aga kui naine ütleb, et see on ilusam ja ma tahan seda, siis nii kipub jääma.“

    Asutatud 6.04.1993.

    Toodab ahjutarvikuid.

    Juhatuse liikmed: Mihkel Kangur (tegevjuht), Ants Kangur.

    Omanikud: 88% Mihkel Kangur, 12% Tarmo Karma.

    Gaselli TOPis 690. kohal (2014. aastal oli 1051. kohal).

    Töötajaid 7.

    Koostööpartneriteks suured kaubandusketid nagu Espak, K-Rauta, Ehituse ABC, Coop Eesti jt.

    Ajajoon

    1993 – Ants Kangur asutas plekist ahjutarvikuid tootva pereettevõtte, omanikud olid Ants Kangur, tema abikaasa, poeg (Mihkli isa) ja väimees (praeguseni kaasosanik).

    2000 – alustas eksporti Lätti.

    2009 – Ants Kangur loovutas oma 59protsendilise osaluse pojapojale Mihklile.

    2011 – Mihkel Kangur võttis firma juhtimise vanaisalt üle.

    2012 – alustas eksporti Rootsi ja Leetu, tootenimistusse lisandusid malmist ahjudetailid.

    2015 – hakkas tegema allhanget Soome ahjutootjale OYle Tulikivi.

    Allikas: OÜ Põlmer, Äripäev

     

    Milline vanasõna iseloomustab teie tegevust?

    Hommik on õhtust targem. Mitte kunagi ei tohi otsuseid langetada emotsiooni pealt. Tuleb vahet teha, kas idee on tekkinud emotsiooni ajel või on idee ka tegelikult hea. Pigem oota päev, kaks või lausa nädal, et idee settiks. Ja kindlasti tuleb teiste inimestega rääkida. Kui ma mingit asja tahan tegema hakata, siis ma ei tee seda seepärast, et mina arvan, et see on hea asi. Mina ei varja oma ideid. Ma küsin paljude inimeste arvamust.

    Ahjutarvikute tootja kolm soovitust
    1. Kinnita kanda tasapisi. 
    On suur asi saada välismaal varvas tuntud firma ukse vahele. Aga seda tuleb teha rahulikult, algul teed väikesed partiid ja küll hakkab tellimusi järjest juurde tulema. Meie hakkasime mullu tegema Soome ahjutootjale Tulikivile allhanke korras saunaahjude tahmaluuke. Nüüd me teeme neile lisaks kaminaplekke ja mitme toote joonised on mul laual. Käibe poolest ei ole allhange Tulikivile suur, kõigest 2,5 protsenti, aga meie jaoks on see suur asi, et selline ettevõte tellib meie käest.
    2. Utsita ennast. 
    Eneseutsitamine pole mõnus, ent see on vajalik. On küllalt olnud juhuseid, kui ma pool tundi enne tööpäeva lõppu mõtlen, et aitab tänaseks, teen selle kõne või tegelen selle asjaga homme. See on vale suhtumine. Pigem küsi endalt, et miks mitte kohe praegu võtta asi käsile. Hakka kohe tegutsema, sest aeg töötab meie kahjuks. Aega tuleb võimalikult efektiivselt ära kasutada.
    3. Ole järjepidev. 
    Olen tähele pannud, et edu üheks tagatiseks on teinekord see, kui sa käid kellelegi pidevalt pinda. Näiteks kaubandusketti muidu oma kaubaga sisse ei saa. Sa pead kogu aeg helistama ja ennast meelde tuletama. Mina olen kasvõi igal nädalal helistanud ja tänu sellele oma toodetega sisse saanud. Kui sa saadad kellelegi kauplusejuhile ainult elektronkirja, siis tihtipeale – eriti kui sa oled kaupluse jaoks uus tarnija –, siis ta isegi ei viitsi sinuga tegeleda.

    Kliendid teavad Põlmerist tellima minna

    Oleme Põlmeri toodangut müünud palju aastaid. Meie poes on sama sortiment, mida müüakse ka Espaki teistes kauplustes. Ahjutarvikud on üsna minev kaup, sest ahjude ehitamine majadesse on taastuv trend. Saame Põlmerist tellitud kauba alati kiiresti kätte. Toodete hinna ja kvaliteedi suhe ning tarnekiirus – mida rohkemat oskame meie kui klient soovida.

    Tegelikult teeme Põlmeriga koostööd ka selles, et meie kauplus võtab ostjatelt tellimusi vastu. Näiteks tahab ostja kindlat värvi korstnamütsi konkreetse mõõduga korstnale. Tõsi, eritellimusega ei pöörduta meie poole just sageli, paljud lähevad otse Põlmerist tellima. Nad teavad sinna minna, Saaremaa on ju väike koht.

    Kalmer Sink,
    ASi Espak Kuressaare kaupluse juhataja
     

    OÜ Põlmer majandustulemused (eurodes)

    aasta    käive               kasum

    2012    206 292           22 927

    2013    247 899           10 601

    2014    345 230           77 964

    2015    423 052           84 568

    Allikas: OÜ Põlmer

    Pane tähele
    Äripäeva gaselli rubriik, kus kirjutame kiiresti arenevatest väikefirmadest ja nende omanikest, ilmub kaks korda kuus.Äripäeva Gaselli TOPi lähteandmeteks on ettevõtte müügitulu ja kasum enne makse aastatel 2012, 2013 ja 2014. 2012. aasta müügitulu peab ulatuma 100 000 euroni ja aastatel 2012-2014 kasvama käive ja kasum vähemalt 50%.TOPi jõudis tänavu 1036 ettevõtet.Loe veebist: www.aripaev.ee/gasellGaselliliikumist toetavad LHV ja Markit.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Investeerimine ja surm: pärandamise maksunüanssidest välismaa kinnisvara konksudeni Kahjumliku investeeringu pealt tuleb maksta tulumaksu
“Isegi hea tervisega investorile ei tee paha, kui nende asjade peale mõelda,” arvab kõhedaks tegevate surma ja pärandamise teemade kohta maksuekspert Ranno Tingas.
“Isegi hea tervisega investorile ei tee paha, kui nende asjade peale mõelda,” arvab kõhedaks tegevate surma ja pärandamise teemade kohta maksuekspert Ranno Tingas.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Eesti üks paremaid juhte: uhke tunnistada, et olen palju vigu teinud “Juhi juttude” värskes saates Annika Arras
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Savisaare sõnul oli tema Tallinna tööots rohkem hobi
Tallinna linnainkubaatorilt 1500 eurot kuus tasku pistnud Erki Savisaare jaoks oli tegemist niisama lihtsa tuluga, mille jaoks vaeva ei pidanud nägema ja mis tema vallajuhi tööd ei seganud.
Tallinna linnainkubaatorilt 1500 eurot kuus tasku pistnud Erki Savisaare jaoks oli tegemist niisama lihtsa tuluga, mille jaoks vaeva ei pidanud nägema ja mis tema vallajuhi tööd ei seganud.