Sirje Rank • 14. detsember 2016 kell 9:33

Ukraina tihedamad suhted ELiga toppavad Hollandi taga

Lipud Ukraina presidendi administratsiooni ees Kiievis  Foto: Scanpix/Reuters

Neljapäeval Brüsselis kogunevad Euroopa Liidu valitsusjuhid püüavad leida sõnastust, mis võimaldaks Hollandil anda oma heakskiidu Euroopa Liidu ja Ukraina assotsiatsioonilepingule, mille üks osa on ka vabakaubandussuhted.

Hollandlased kogusid allkirju ja panid lepingu kevadel rahvahääletusele, kus see toetust ei leidnud. Tegemist on sama lepinguga, mida 2013. aastal Ukraina presidendiks olnud Viktor Janukovitš Kremli survel allkirjastama ei nõustunud ning millest tõukus rahvaülestõus Maidanil.

Hollandi peaminister Mark Rutte ootab Brüsselis oma kolleegidelt kinnitust, et see ulatuslik koostööleping ei anna Ukrainale mingeid lubadusi Euroopa Liidu liikmeks saamise kohta ega lubaks julgeolekugarantiisid või täiendavat rahalist toetust, vahendas agentuur Reuters.

„Kaalul on väga palju,“ ütles agentuurile üks diplomaatiline allikas. „Kui hollandlased assotsiatsioonilepingut ei ratifitseeri, on see läbikukkumine Ukraina jaoks, läbikukkumine Euroopa Liidule ning võit Venemaale.“ Teise diplomaadi sõnul on praegusel hetkel valida kas see variant või mitte midagi.

Nii arvataksegi, et vajalikud sõnad leitakse, ehkki mitu Ukraina suuremat toetajat Euroopa Liidus on hollandlaste nõudmiste üle nördinud. Teisalt ei saa eirata, et Hollandis lähenevad valimised ning rändevastane äärmuspartei on tugevas pärituules.

Ülemkogu järel üritab Rutte täpsustatud sõnastusega lepingule saada Hollandi parlamendi toetuse, mis tühistaks rahvahääletuse negatiivse tulemuse.

Ukrainlastel tuleb ilmselt veel mõnda aega oodata ka lubatud viisalihtsustuse jõustumist, ehkki hädapiduri mehhanismis – kui rändetulv viisalihtsustuse saanud riigist liiga suureks läheb – jõuti Euroopa Liidus kokkuleppele. Aega võib siiski veel minna nädalaid või kuid, kirjutas Financial Times.

Hetkel kuum