Äripäev • 2 jaanuar 2017

Lätist ostetud õllepurgilt enam pandiraha tagasi ei saa

Läti pandimärgistusega alkoholitaara võib edaspidi visata prügikasti.  Foto: Raul Mee

Alanud aastast saavad meil müüdavad ja Eesti pandimärgistusega alkoholi sisaldavad joogid Eestis unikaalse ribakoodi, millega annavad tootjad garantii, et selliselt märgistatud alkoholi Eestist välja ei müüda.

ERRi raadiouudised vahendasid, et seni võis Eesti Pandipakendi pandimärki kasutada ka nendel toodetel, mida müüdi väljaspool Eestit, kuid uue korra tingis viimasel ajal hoogustunud alkoholi sissevedu Lätist, ütles keskkonnaministeeriumi jäätmeosakonna juhataja Peeter Eek.

"Siiani on Eesti süsteem olnud väga avatud. On aktsepteeritud sellist märgistust, kus ühe ja sama märgistusega müüakse tooteid nii Eestis kui ka Lätis. Juhul, kui nad on Lätis müüdud, siis nende eest ei ole panti sisse makstud. Kui seda märgistuse järgi pole eraldatud, peab pandisüsteem raha välja maksma ikkagi," lausus Eek ja lisas, et tarbija jaoks oli see nagu lotovõit.

Suvine poolaastastatistika näitas, et Läti-suunalise piirikaubanduse maht ulatus ainuüksi pandiga alkohoolsete toodete puhul pea 30 miljoni ühikuni.

ERR märgib, et tootjates tekitab pandipakendi otsus pahameelt, sest piirab müügitegevust - kui tootjal oli seni valida, kas müüb laost Eestisse, Lätti või Soome, siis nüüd tuleb teha kõigile eri märgistus.

Hetkel kuum