• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Riito roosa plaan

  Äripäev avalikustab ekslusiivselt raskustes Riito võlausaldajatele läkitatud saneerimiskava. Sellest selgub, et kui firma pankrotti läheb, saavad allhankijad veel vähem raha kätte.

   Kui Riito ei saa uusi hankeid, ei vea saneerimisel välja.

  Veikko Toomere,
  Riito saneerimisnõustaja
  Riito saneerimismenetluse algatas kohus mullu detsembris. Nüüd teele läinud saneerimiskava võtab Riito majandusseisu üksipulgi lahti. Samas jääb varjatuks, kes on Riito võlausaldajad. Seda näiteks konkurendist ehitusfirma Bauschmidti saneerimisnõustaja ja vandeadvokaat Veli Kraavi ei mõista.
  Riito saneerimisnõustaja, vandeadvokaadi Veikko Toomere sõnul rikuks ta nimekirja avaldades aga võlausaldajate privaatsust. Toomere lisas vaid, et suurimate võlausaldajate seas ei ole krediidiasutusi või eraisikuid, ainult alltöövõtjad. Viimaste hulgas pole Toomere kinnitusel Riito omaniku Erik Liivi firmat Sand Ehitus, millega Riito ühishankeid teeb. Küsimusele, kas mõnel võlausaldajatest on otsene või kaudsem seos Riitoga või firma enda inimestega, vastas Toomere, et tema nõustajana ei otsi seoseid.
  Bauschmidti saneerimisel aitav Veli Kraavi suhtumine on teine. „Mis saladus see ikka on, mina pole seda oma praktikas saladuses hoidnud. Mõistlik on näidata ikka kõikidele võlausaldajatele seda ringi. Lõppude lõpuks, kui ettevõte esitab saneerimisavalduse kohtule, siis toob nagunii võlausaldajad välja,“ lausus Kraavi. „Kui sinnani jõuame, siis näitame, kes Bauschmidti võlausaldajad on ja millises ulatuses. Pole kavatsust saladust teha sellest.“

  Eelistan pankrotti

  Mina saneerimisele alla ei kirjuta ega soovita seda teha, pigem eelistada pankrotti. See pilt on nii ilusaks maalitud, aga kindlasti nii ei lähe. Saneerimine ei saa läbi minna. Riitol on kõrval teine ettevõte Sand Ehitus, kellega teeb hankeid. Kui Merko või teine saneeriks, siis usuksin sellesse, aga Riitol ei ole tööjõudu võtta. Pärast ütlevad, et ehitusturg oli selline, nagu oli. Oli madalseisus ja nad ei saanud saneerimisega hakkama. Riito läheb pankrotti ja pole vara ka enam. Samuti tundub võlasumma kahtlaselt suur.

  Ville Sinivee,
  Seiger Baltic omanik, võlausaldaja
  Firma pankrotiohus
  Riito saneerimiskava kirjeldab, et kuna läinud aastal tekkis pankrotioht, otsustas ettevõte esitada saneerimisavalduse. Saneerimiskavas rõhutab Riito, et kui Riito pankrotti minekul saaks iga võlausaldaja nõudest kätte veidi rohkem kui 37%, siis praeguses saneerimismenetluses lubab Riito tasuda igast põhinõudest 80%.
  Riito pankrotistumisel läheks võlausaldajatele umbes 1,3 miljonit eurot, kuid saneerimismenetluses lubab firma üle kahe korra rohkem tasuda – 2,8 miljonit eurot. Kui Riito ei tasu makseid, saab võlausaldaja esitada pankrotiavalduse.
  Saneerimiskava suudab Riito täita kas 2020. aasta septembri lõpus või 33 kuu jooksul alates saneerimiskava määruse jõustumisest. Võlausaldajate nõuete põhiosa tagasimaksmine käib neli korda aastas iga kolme kuu tagant. “Ma ei oleks seda ette võtnud, kui sellesse ei usuks,” hindas Toomere Riito saneerimise võimalikku edu.
  Riito saneerimisnõustaja Veikko Toomere usub enda kinnitusel ettevõtte saneerimisse, muidu poleks seda ette võtnud. Foto: Andres Haabu

  Kava realistlik

  Riito Ehituse saneerimisnõustaja koostöös ettevõtte juhatusega on koostanud saneerimiskava heas usus ja veendumuses, et see on realistlik ja leiab heakskiitu võlausaldajate enamiku poolt. Kavatseme selle lähiajal eraldi läbi arutada ka kõigi suuremate võlausaldajatega veel kord ning vajadusel teha korrektiive. Esimesed võlausaldajad on oma ametliku heakskiidu juba andnud.

  Saneerimiskava ja muude saneerimisega seonduvate asjaolude avalikku arutamist ajakirjanduses ei pea me mõistlikuks. Leiame, et selline tegevus on vastuolus saneerimisseaduse mõtte ning hea äritavaga. Lisaks kahjustab see otseselt võlausaldajate huve, kellega sõlmitud lepingud ei võimalda meil avaldada infot teise osapoole kohta.

  Erik Liiv,
  Riito omanik, endine juhatuse liige
  Ränk allahindlus
  Pankrotihinnangu arvutuskäigust tuleb välja, et firma bilansilise vara väärtus on 4,9 miljonit eurot, kuid pankrotimenetluses kukuks Riito kogu vara väärtus 70% ehk 1,4 miljoni euro peale. Viimasest läheksid veel maha kulud näiteks haldurile ja menetlusele. Raha ja pangakontode realt vaatab vastu 43 300 eurot, kokku on käibevara 2,3 miljonit eurot. Kohustusi on nõustaja kokku lugenud 3,7 miljonit eurot.
  Saneerimisnõustaja Veikko Toomere sõnul peab ta vaatama, mis võib juhtuda pankrotimenetluses, aga Riito vastupidavust peab tema sõnul hindama selle järgi, kas ettevõte on suuteline saneerimise ajal tekitama rahavoogusid, eriti tänu uutele hangetele.
  „Kui Riito ei saa uusi hankeid, siis saneerimisel välja ei vea. See, kas ettevõtte varad ületavad kohustusi või kohustused vara, ei anna mingit signaali, kas ettevõte on jätkusuutlik või mitte. Saneerimisele minnakse olukorras, kus likviidseid varasid ei ole,“ rääkis Toomere. „Saneerimiskava ei anna ühelegi võlausaldajale garantiid, et seda suudetakse täita, aga ettevõte peab pingutama.“
  Tuntavalt hindas Toomere alla kinnisvarainvesteeringuid. Kui bilansiliselt on nende hind 2,4 miljonit eurot, siis pankroti korral kukub summa 243 000 eurole. Toomere selgitas allahindlust sellega, et Riito on investeerinud viit objekti, mis ei ole firma omandis. Samuti ei genereeri ükski objekt rahavoogu ilmselt enne 2019. aastat.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Portaalides käib kinnisvara soodusmüük. "Agressiivne hinnatõus on möödas." Müüjate turust on saamas ostjate turg.
Kinnisvaraportaalides on korterid saanud külge soodsamad hinnasildid ja müüki paisatakse järjest rohkem kinnisvara, kuid eksperdid suhtuvad sellesse stoilise rahuga.
Kinnisvaraportaalides on korterid saanud külge soodsamad hinnasildid ja müüki paisatakse järjest rohkem kinnisvara, kuid eksperdid suhtuvad sellesse stoilise rahuga.
Ärikutse: hakkame end sättima – unistuste saarele
Kui praegu teab Eestit 8 protsenti jaapanlastest, siis pärast Osaka maailmanäitust võiks neid olla viiendik, kirjutab Eesti Tokyo saatkonna äri- ja investeeringute nõunik Oliver Ait.
Kui praegu teab Eestit 8 protsenti jaapanlastest, siis pärast Osaka maailmanäitust võiks neid olla viiendik, kirjutab Eesti Tokyo saatkonna äri- ja investeeringute nõunik Oliver Ait.
Hüvasti Hiina, tere India! Apple kolib uue iPhone tootmist Indiasse
Apple teatas esmaspäeval, et hakkab oma uusimat iPhone 14 tootma Indias. Tehnoloogiagigant kolib tasapisi oma tootmist Hiinast ära.
Apple teatas esmaspäeval, et hakkab oma uusimat iPhone 14 tootma Indias. Tehnoloogiagigant kolib tasapisi oma tootmist Hiinast ära.
Reaalajas börsiinfo
Lemeks teenis möödunud aastal rekordilise käibe ja kasumi
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Raadiohitid: vihjed kasvusektoritele ja hinnalangusele uusarendustes
Kust võiks investorid leida praegusel ajal kasvu, mis viitab peidetud hinnalangusele uusarenduste turul ja kuidas elada üle langusperiood ehituses – need olid sel nädalal raadiokuulajate põletavamad küsimused, millele saadetest vastust otsiti.
Kust võiks investorid leida praegusel ajal kasvu, mis viitab peidetud hinnalangusele uusarenduste turul ja kuidas elada üle langusperiood ehituses – need olid sel nädalal raadiokuulajate põletavamad küsimused, millele saadetest vastust otsiti.
Azovstali omanik plaanib Euroopasse terasetehast
Uudistest kõigile tuntuks saanud Azostali tehase omanikfirma Metinvest tahab rajada Euroopasse Ukraina rauamaagi töötlemise tehase.
Uudistest kõigile tuntuks saanud Azostali tehase omanikfirma Metinvest tahab rajada Euroopasse Ukraina rauamaagi töötlemise tehase.
Taani: Nord Stream 2 gaasitoru lekib ohtlikult
Taani energiajärelvalve teatel lekib Läänemere põhjas olev gaasitoru Nord Stream 2 ohtlikult; lekke kohas on välja kuulutatud meresõidu keelutsoon.
Taani energiajärelvalve teatel lekib Läänemere põhjas olev gaasitoru Nord Stream 2 ohtlikult; lekke kohas on välja kuulutatud meresõidu keelutsoon.
Raadiohommikus: Kas kallis energia röövib teatrite ja majutusasutuste kliendid?
Samal ajal kui meelelahutus- ja majutusasutused otsivad lahendusi järsult kerkinud energiakulude katteks, ähvardab kiire hinnatõus viia neilt kliendid.
Samal ajal kui meelelahutus- ja majutusasutused otsivad lahendusi järsult kerkinud energiakulude katteks, ähvardab kiire hinnatõus viia neilt kliendid.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.