Äripäev • 3. veebruar 2017 kell 9:19

Kapo uurib Estonia kaevanduse vara kuritarvitamist

Hämarad teod Estonia Põlevkivikaevanduses: riigiettevõtte kaks keskastme juhti said kahtlustuse tehnika ja vara väärkasutamise pärast.  Foto: Veiko Tõkman

Kaitsepolitseinikud pidasid teisipäeval kinni kaks ASi Eesti Energia Estonia kaevanduse keskastme juhtivtöötajat, keda kahtlustatakse kaevanduse tehnika ja vara väärkasutamises.

Kinnipeetud vastutasid kaevanduses seadmete ja transpordivahendite hoolduse ja remondi eest ning osalesid allmaatöödes. Neid kahtlustatakse karistusseadustiku paragrahvi järgi, mis käsitleb varaliste huvide järgimise kohustuse rikkumist, millega tekitati suur varaline kahju riigi äriühingule. Karistusseadustik lubab süüdimõistmisel selle kuriteo eest karistada rahalise karistuse või kuni viie aasta pikkuse vangistusega.

Põhjarannik kirjutab, et asjaga tegeleb kaitsepolitsei, sest tegemist on Eesti Energia tütarfirmaga ning riigi jaoks strateegilise tähtsusega ettevõttega. Töötajaid kahtlustatakse suure varalise kahju tekitamises - karistusseaduse kohaselt on suur varaline kahju see, mis ületab 40 000 eurot.

Põhjarannik meenutab, et 2014. aastal pidas kaitsepolitsei Jõhvis kinni toonase Eesti Energia Tehnoloogiatööstuse (praeguse nimega Enefit Solutions) tootmisjuhi Ago Jakobsoni ning tootmisdirektori Aleksei Andrejevi, kes võtsid ametipositsiooni ära kasutades korduvalt altkäemaksu selle eest, et aitasid altkäemaksu andnud isikutega seotud ettevõtetel võita Eesti Energia Tehnoloogiatööstuse hankeid. Samal päeval, kui kapo Jakobsoni kinni pidas, oli mees ühelt ettevõtjalt saanud altkäemaksu 3000 eurot. Episood jäädvustati kapo salvestisele.

Kohus karistas Jakobsoni 3 aasta ja 5 kuu pikkuse vangistusega, millest 8 kuud tuli istuda reaalselt, ülejäänu tingimisi 3 aasta pikkuse katseajaga. Andrejevit karistati aga 3 aasta ja 1 kuu pikkuse vangistusega, millest ta reaalselt 6 kuud vanglas veetis. Jakobsonilt konfiskeeriti tema pangakontodel olev raha ning ka leitud sularaha - kokku ligi 40 000 eurot. Tema kaasosaliselt konfiskeeriti aga 5900 eurot altkäemaksuna saadud raha, lisaks veel tema pangakontolt üle 1000 euro.

Hetkel kuum