Sirje Rank • 20. veebruar 2017 kell 13:45

Risk kliima soojenemisest – sõda

Arktika  Foto: Scanpix/Reuters

Kliima soojenemisest põhjustatud riskide seas on keskkonnariskide kõrval arvestatavaks riskiks sõjaline konflikt.

Seda ei või alahinnata, hoiatasid Euroopa Liidu ja ÜRO esindajad nädalavahetusel Münchenis toimunud julgeolekukonverentsil.

„Kliimamuutused võimendavad riske, mis võivad viia sotsiaalsete vapustuste ja isegi sõjaliste konfliktideni,“ tsiteeris agentuur Bloomberg ÜRO kõrgeimat kliimaküsimuste eksperti Patricia Espinosa Cantellanot.

Euroopa Liidu riigid on juba pragu raskustes Aafrika ja Lähis-Ida immigrantide tulva tõttu, kuid julgeolekuekspertide sõnul ei tõota tulevik siin muutust.

Peasekretär Antonio Guterra sõnul on kliimamuutused ja rahvastiku kasv kaks kõige tõsisemat megatrendi, mis ohustavad maailmas rahu ja stabiilsust.

Kliima soojenemisest põhjustatud konfliktide tandriks tõotab kujuneda Arktika, kus jää sulamine muudab ligipääsetavaks loodusressursid, mille eest mõni riik on valmis võitlema, ütles Münchenis Soome president Sauli Niinistö.

„Oleme juba näinud oma lipuga märgistamist ja piiritülisid,“ ütles Niinistö, osutades Venemaa uutele sõjaväebaasidele Arktilistel piirialadel. „Pinged kasvavad.“

Arktika paradoks, kus riigid on valmis võitlema nende samade loodusressursside eest, mis põhjustavad kliima soojenemist, rõhutab energia rolli kiimamuutuste põhjuse ja võimaliku leevendajana, ütles Niinistö.

Venemaa jaoks, mis on maailma suurim energiakandjate eksportija, kujutab Euroopa Liidu kurss taastuvenergiale majanduslikku ohtu. Samas muudab Euroopa Liidu liiga suur sõltuvus Venemaa energiast nad haavatvaks väljapressimisele, ütles USA endise presidendi Barack Obama kliima- ja energiapoliitika nõunik Kelly Gallagher-Sims. Taastuvenergia ja transatlantilise julgeoleku peamine seos seisneb selles, et puhas energia vähendab Euroopa sõltuvust Venemaa gaasist, ütles ta.

Venemaa esindajad ütlesid Münchenis, et soovivad Euroopaga rahulikku kooseksisteerimist ning lubasid kinni pidada 2015. aasta ÜRO egiidi all sõlmitud Pariisi kliimaleppest. Kas USA uus president Donald Trump viib ellu oma valimiskampaania lubaduse ja võtab USA allkirja kokkuleppelt tagasi, ei ole praegu veel selge.  

Hetkel kuum