Äripäev • 8. märts 2017 kell 11:30

Uuring: Eesti on naisjuhtide osakaalult maailmas kolmas

Eestis on naisjuhte rohkem kui mõnes arenenud riigis.  Foto: Meeli Küttim

Uuringufirma Kantar Emor ning audiitorteenuste, raamatupidamise ja konsultatsioonifirma Grant Thorntoni uuringus "Naised äris 2017" paigutus Eesti 36 riigi seas naisjuhtide osakaalult kõikide juhtide hulgas 40%ga kolmandale kohale.

Eestit edestasid Venemaa (47%) ja Indoneesia (46%).

"Baltimaad ja Ida-Euroopa on naisjuhtide osas esirinnas," sõnas Grant Thornton Balticu partner Anastasia Borovaja. "Põhjuseid, miks naised Eesti tööturul aktiivselt kaasa löövad ning sageli ka kõrgetele kohtadele jõuavad, on mitu: ajalooliselt ollakse harjunud tööl käima, riiklik perepoliitika laseb turvaliselt pärast lapsepuhkust tööle naasta ning aina enam ettevõtteid hindab nii-öelda pehmeid väärtusi, kus võtmeroll on naistel."

"Naiste osalus ettevõtete juhtimisel on heaoluühiskondades tunduvalt väiksem. Aegade jooksul kujunenud mudel "mees on pere toitja, naine aga kodu hoidja" on jätnud oma jälje. "Headeks" näideteks on Saksamaa, kus on naisjuhte 18%, ning Ühendkuningriigid 19%ga. Ühiskonna patriarhaalne mõtlemisviis iseloomustab eriti selliseid riike nagu Jaapan (7%), Argentina (15%) ja India (17%)," rääkis Anastasia Borovaja.

Uuring „Naised äris 2017“ toimus 36 riigis ajavahemikul oktoobrist detsembrini 2016. Uuringu tarbeks küsitleti 5526 tippjuhti.

Hetkel kuum