Viimsi vald lükkas Riito hankelt kõrvale

Riito Ehitus osales Sand Ehitusega Viimsi valla hankel. Vald valis võitjaks kallimat hinda lubanud konkurendi.  Foto: Andras Kralla
Marge Väikenurm • 9. märts 2017 kell 4:30

Viimsi endise vallajuhi Alvar Ildi firma Sand Ehitus ja raskustes Riito said mehe koduvallalt ninanipsu. Vald valis tööde võitjaks kõrgemat hinda pakkunud konkurendi.

Saneerimiskava kokku pannud Riito Ehitus teeb ühispakkumisi ettevõttega Sand Ehitus. Mõlemaid ühendavad samad näod. Sandi omanikeringi kuulub Riito üks omanikke Erik Liiv. Peale Liiva on läinud aastast ettevõtte Harmaron kaudu Sandi omanike seas Alvar Ild. Viimane istus veel läinud detsembri keskpaigani Riito nõukogus.

Viimsi vallal oli vaja Haabneeme kooli juurdeehituse püstipanijat. Endise vallavanema Ildi firma Sand tegi koos Riitoga ühispakkumise. Peale nende osales hankel Eviko. Riito ja Sandi eelis oli madalam hind, aga hanget korraldanud Viimsi Haldus tõi mängu ka teised kaardid.

Poolik pakkumine

Viimsi Halduse juht Peeter Solman ütles, et Riito ja Sandi pakkumine ei vastanud tingimustele. Oli poolik.

„Läbi küsimuste ja vastuste selgus, et hind ei sisalda täies mahus nõutud sisustust. Arvestamata oli jäetud köögimööbel vajaliku tehnikaga ning kodundusklassi erimööbel,“ täpsustas Solman, mis Riitole-Sandile saatuslikuks sai.

Solman nentis üldiselt, et kehva mainega ettevõtteid on keeruline hangetelt kõrvaldada. Just seetõttu, kui esitatud pakkumus on kooskõlas riigihangete seaduse ja hanketingimustega.

Viimsi Haldus valis võitjaks Eviko, mille hind oli Sandi ja Riito omast krõbedam. Riito-Sand lubasid, et teevad töö ära 899 207 euroga. Eviko pakkumus ulatus aga 980 000 euroni.

Eviko omanik Kaimo Sepp mäletab, et Sandil ja Riitol ei olnud dokumendid korras. „Tõsteti hankest kõrvale,“ sõnas ta. „Meie aastakäive on üle kümne miljoni euro. Haabneeme kooli tööd jäävad miljoni euro ringi – see teeb kümme protsenti aastakäibest, nii et see on meile suhteliselt oluline objekt.“

Sepp märkis, et sel aastal on ehitusturul palju tööd. „Teisalt sisendihinnad tõenäoliselt tõusevad. Pikkade objektide rahaline rentaablus võib löögi alla sattuda, nii et on nii ja naa,“ lausus ta.

Tulu vastu taevast

Küsimusele, kui suur löök oli Haabneeme hanke kaotamine, vastas Alvar Ild napilt, et tulu jäi saamata. “Viimsi vald sattus väga raskesse seisu, et ainult kaks pakkujat tulid. Vald oleks võinud teha ka selle loo, et oleks kuulutanud hanke läbikukkunuks ja hakanuks otsast peale, aga siis poleks olnud lootust 1. septembriks valmis saada,“ rääkis ta.

Riito ja Sandi omaniku Erik Liiva sõnul Haabneeme kooli juurdeehituse tegemisest ilma jäämine neile suurt mõju ei avalda. „Kui võrrelda eelmise aasta käibega, siis on see väike osa. Hankeid tuleb üle Eesti iga päev juurde, on ka erahankeid,“ kommenteeris Liiv.

Riitost rääkides ütles Liiv, et ettevõte esitas kohtule saneerimiskava. Kava kiitis heaks rohkem kui kaks kolmandikku võlausaldajatest, avaldas Liiv ja lisas, et tellijad ei esita enam küsimusi Riito saneerimise kohta. „See on praegu raugenud, võrreldes oktoobri-novembriga.“

Hetkel kuum