Märt Belkin • 27 aprill 2017

Tootsi tuulepargi maa läheb avalikule pakkumisele

Tuulikud  Foto: Erik Prozes

Valitsus loobub kirgi kütnud plaanist anda Tootsi Suursoo kinnistu üle Eesti Energiale ning korraldab endise turbamaardla müügiks avaliku enampakkumise.

Täpsemalt tühistas valitsus neljapäevasel kabinetinõupidamisel varasema korralduse, millega oleks kinnistu antud ilma enampakkumiseta üle Eesti Energiale. Riigifirma tahab ammendunud turbamaardlasse 4150 hektarile rajada 46 tuulikuga pargi, mille koguvõimsus ulatuks 138 megavatini.

Hulk tuuleenergia ettevõtteid pöördus kinnistu enampakkumiseta eraldamise asjus kohtusse. Firmad leidsid, et riik annab Tootsi Suursoo riigifirmale eraldamisega kuni 15 miljoni euro eest ebaseaduslikku riigiabi.

Plaan tekitas palju tuska ja pahameelt paljudele kohalikele tuuleenergia tootjatele. "Riigikapitalism on võtnud ebanormaalsed mõõtmed," iseloomustas tollal tehingut Ida-Virumaal välisinvestorite toel tuuleparke arendavate Est Wind Poweri ja Raisner ASi juhatuse liige Harry Raudvere.

Kohtuvaidluse raames taotles Raisner üleandmise otsuse peatamist esialgse õiguskaitse korras. Tallinna halduskohus otsustas taotluse rahuldada ning maa andmise peatada. Eesti Energia ja valitsus kaebasid määruse edasi ringkonnakohtusse, mis samuti jättis õiguskaitse kohtuvaidluse lõpuni jõusse.

Tootsi tuulepark on Eesti Energia tütarfirma Enefit Taastuvenergia jaoks üks suuremaid projekte. Valitsus on varem otsustanud viia taastuvenergiafirma vähemusosaluse börsile selle aasta jooksul. Kohtuvaidlus kinnistu üle on seni protsessi raskemaks teinud.

Eesti Energia juht Hando Sutter rääkis veebruari lõpus ERRi uudisteportaalile, et Enefit Taastuvenergia esmapakkumine börsil oleks ilma Tootsita palju lahjem. "Kui see projekt on täna vaidlustes, siis me isegi sinna seda praegu ei integreeri, sest tulevastes aktsionärides tekitaks see väga palju segadust, kas ta siis on või ei ole ja meil oleks väga raske seda hinnastada," rääkis ta veebruaris ERRile.

Eesti Energia tahaks tuulepargi rajamisega alustada tänavu ning saada selle valmis 2019. aastaks.

Hetkel kuum