Tippärimees pääses pankrotist üle noatera

Lauma omaniku Indrek Rahumaa (vasakul) ettevõtte pankrotihaldur tahtis mehe pankrotti.   Foto: Raul Mee
Marge Väikenurm • 6. juuni 2017 kell 4:30
Uudised
Ainult tellijale

Pankrotihaldur Sirje Tael survestas ettevõtja Indrek Rahumaad pankrotiavaldusega. Rahumaa ja Tael jõudsid kokkuleppele eile õhtul.

Pesutootja Lauma suuromanik Rahumaa on viimastel aastatel Eestis madalat profiili hoidnud. Viimati tõusis ta mõni aasta tagasi avalikkuse tähelepanu alla, kui Venemaal naftaäri ajades sealsete äripartneritega tülli pööras. Enne seda oli Rahumaa vaenujalal ärimeeste Oliver Kruuda ja Marcel Vichmanniga, viimane taotles ka Rahumaa firma pankrotti.

Praegu nõudis Rahumaa isiklikku pankrotti mehe ettevõtte Kremmi Holding pankrotihaldur. Kremmi Holdingu juhatuse liige on Jürgen Lamp, Rahumaa sõber ja kaaspartner naftaäris. Lamp tunnistas, et ei teadnud, millega end sidus, kui Kremmi Holdingu juhatuses maandus. „Mind paluti juhatusse ja öeldi, et seal ei teki mingit pankrotti, aga ikkagi tekkis,“ lausus Lamp. Juhatusse kutsus teda Rahumaa.

Ei mäleta sisu

„Indrek ei teinud seda pahatahtlikult,“ rõhutas Lamp. Aasta pärast Lambi Kremmi Holdingu juhatusse minemist lõpetas ettevõte pankrotis. „Kui mina läksin juhatusse, oli kõik juhtunud. Seal oli asi üleval Oliver Kruuda ja Kalevi ostuga seoses,“ rääkis Lamp, kes enda sõnul ei mäleta, millistesse raskustesse kaupade vahendamisega tegelenud Kremmi Holding sattus.

„Hästi segane lugu. Mitu ettevõtet, kõigil olid kõigi vastu nõuded. Ja kuidagi see vaene Kremmi Holding jäi sinna vahele. Mingit vara seal ei olnud, ainult nõuded,“ võttis Lamp asja kokku.

Kümme aastat tagasi valis Äripäev Rahumaa aasta ärimeheks. Tollal investeeris tema suurosalusega investeerimisfond Alta Capital Partners pooleteise aasta jooksul vanas rahas üle kolme miljardi krooni laienemisse. Sellest kolmandik kulus Kalevi ja Tere omandamiseks, ülejäänu Poola ja Läti ettevõtete ostmiseks. Toona oli Rahumaa Rikaste TOPis 813,8 miljoni krooniga 31. kohal.

Peagi algas Rahumaa ja Kruuda vahel vaidlus Tere ja Kalevi ostutehinguga seotud rahaülekannete pärast. Rahumaa tegi Kruudale enam kui 100 miljoni krooni suuruse ettemaksu, kuid loobus ostust ja Kruuda ei olnud nõus ettemaksu tagastama.

Lampi ja Rahumaad seob seniajani naftaäri, kuigi 2013. aastal kirjutas Äripäev, kuidas see äri Venemaal peatus.

„Vene partnerid tõmbasid pool ettevõtet ära, lõpuks jõudsime kokkuleppele. See oli huvitav keiss. Firma töötab ja toodab naftat, on endiselt toimiv äri,“ rääkis praegu Lamp ja lisas, et Rahumaa on nüüd naftaäris väga passiivne investor. „Eesti mõistes on see suur äri, Indrekule väike äri,“ lausus Lamp. „Ta investeeris ikka mõned miljonid, tipphetkel oli ettevõte (Selena Oil & Gas – toim.) väärt vist 150 miljonit dollarit.“

Juhatuses lõksus

Lamp ütles, et üritas Kremmi Holdingu juhatusest lahkuda, kuid see ei õnnestunud. „Kui olen pankrotikeissi kinni jäänud, ei ole seal enam midagi minu otsustada,“ sõnas ta.

Lamp ei võtnud juba eile pankrotihalduri nõudmist tõsiselt. „Indreku pankroti tahtmine on naljakas,“ lausus ta. „Kahtlen, et see juhtub. Kindlasti on tal (Rahumaal – toim) vara ja ta teeb kõike õigesti.“

Rahumaad ei õnnestunud eile kommentaariks tabada. Teda esindav büroo Primus vandeadvokaat Anton Sigal ei soostunud kommentaare jagama, kuid kinnitas, et käivad kompromissiläbirääkimised. Sama sõnaaher oli pankrotihaldur Sirje Tael. „Me oleme kokkuleppele minemas, ma loodan,“ ütles ta. 

Eile õhtul pärast lehe trükkiminekut teatas Sigal, et pooled sõlmisid kokkuleppe. Selle osana võtab Kremmi Holding tagasi pankrotiavalduse. "Indrek Rahumaal ei ole makseraskusi ning meil on hea meel, et see 2008. aastast pärinev lugu sai lahenduse," lisas Sigal.

Hetkel kuum