Skandaalse krüptorahaskeemi endine promoja kahtlustab pettust

OneCoini üritus hotellis Euroopa.  Foto: Kristel Härma
Kristel Härma • 29. juuli 2017 kell 6:30

Krüptoraha loov Nils Grossberg kahtlustab, et skandaalne krüptorahaskeem OneCoin, mida ta ise varem aktiivselt turundas, on pettus.

Äripäev kirjutas sel nädalal kodumaisest loodavast krüptorahast, mida saadavad kahtlusted. Krüptoraha looja Nils Grossberg on olnud varem seotud püramiidskeemiks peetava krüptorahaskeemi OneCoin Eesti tegevusega.

Grossberg ütles, et tema teed läksid OneCoiniga lahku rohkem kui aasta tagasi. Skandaalse skeemi kunagine promoja on praegu selle suhtes kriitiline. "Ettevõtte liidritelt saadud lubadused jäid täitmata ja neid lubadusi pole täidetud siiani. Kõige enam häiris mind aga küsimus, kas Onecoinil on üldse krüptoraha olemas ja kas liigutakse "õiges" suunas või on tegemist pettusega. Ma usun, et mõistate, et kui tekivad sellised kahtlused, pole võimalik projektiga enam jätkata," rääkis ta.

Siiski ütles ta, et tänu OneCoinile on üha enam inimesi saanud teada krüptoraha olemasolust. "Pean tunnistama, et tänu OneCoinile kuulsin ka mina esimest korda krüptorahast ja mind hakkas see teema huvitama. Usun siiralt, et krüptoraha on järgmine samm raha ajaloos, nagu kunagi jõuti kuld- ja hõbemüntide juurest paberrahani ning paberraha juurest lõpuks virtuaalse rahani."

Mitmes riigis on skeem uurimise all. Sel kuul lasi näiteks India politsei vahistada 30 OneCoiniga seotud isikut. Politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Seiko Kuik ütles, et Eestis ei ole veel keegi krüptorahaskeemide asjus avaldust esitanud.

Hetkel kuum