Harry Tuul • 16. august 2017 kell 8:15

Putin kadus nädalaks ära

Venemaa president Vladimir Putin käis augusti alguses Tõvas kalal.  Foto: Scanpix/Reuters/Sputnik

Venemaa sõltumatu telekanali Dožd andmetel oli Venemaa president Vladimir Putin nädal aega avalikkuse eest kadunud ning ilmus täna välja Kaliningradis.

Nimelt pole Putin alates 9. augustist kordagi ilmunud avalikkuse, sh ajakirjanike ette, kusjuures ametlikult pole ta puhkusel. Samas on tulnud teateid, et Putin on osalenud n-ö kinnistel üritustel. Viimati nähti Venemaa presidenti avalikult 8. augustil Abhaasias ja Sotšis, kus teda saatsid ka ajakirjanikud. Seejärel lendasid ööl vastu 9. augustit ajakirjanikud tagasi Moskvasse, aga Putin jäi Sotšisse.

Järgmistel päevadel ilmusid Kremli ametlikult kodulehel regulaarselt teated Putini kohtumistest kõrgete ametnikega. Reeglina leidis ametlikult aset üks kohtumine päevas ning kõik nelja silma all. Ajakirjanikke nendele ei kutsutud, mistõttu on keeruline aru saada, millal nad päriselt toimusid. Info kõikidest kohtumistest avaldatati ajavahemikul 13.50–15.20. Seejuures avaldasid uudisteagentuurid teateid kohtumistest alles 15-20 minutit pärast seda, kui need olid ilmunud Kremli lehele kremlin.ru, kuigi tavaliselt on agentuurid kiiremad, kui Kremli stenografistid. Samuti ilmusid meediaväljaannetes vaid need pildid, mille oli teinud presidendi isiklik fotograaf.

Paljud neist üritustest on Doždi allikate kinnitusel toimunud varem. Näiteks kohtumine Pihkva kuberneri Andrei Turtšanoviga ei saanud toimuda esmaspäeval, nagu teatas Kreml, sest sel päeval oli kuberner Pihkvas. Samuti ei toimunud teisipäeval kohtumist Ühtse Venemaa fraktsiooni juhi Vladimir Vassiljeviga, vaid see toimus Doždi teada oluliselt varem.

Ametlikult lükkasid nii kuberneri kui ka Ühtse Venemaa pressiteenistused need väited ümber. Kremli pressiteenistus aga jättis küsimustele vastamata. Varem on presidendi pressiesindaja Dmitri Peskov kinnitanud, et Putin ei kavatse sel suvel puhata.

Täna ilmuski Putin välja Kaliningradis. Nimelt peab Venemaa president nõu oma resitentsis Pionerski linnas ministrite ja kuberneriga, teatas Dožd.

Hetkel kuum