Äripäev • 25. september 2017 kell 12:36

Soome suusaäss Palander pani Ontika mõisa müüki

Ontika mõisa omanik Kalle Palander.  Foto: Peeter Langovits, Postimees/Scanpix

Soome edukaima mäesuusataja Kalle Palanderi 2011. aastal soetatud Ontika mõis Ida-Virumaal on müügis, sest omanik ei jaksa seda enam ülal pidada, kirjutas Iltalehti.

Ontika haldusfirma Manor Properties OÜ majandusaasta aruande järgi investeeris Palander 2014. aastal mõisasse üle 420 000 euro, kuid, nagu aruandest selgub, kattis mõisa teenitav tulu vaevu küttekulud, kirjutas väljaanne. Iltalehti toob välja, et mõisa aastane tulu oli vaid 53 000 eurot, kuid suurim kuluallikas, küte, neelab iga kuu mitu tuhat eurot.

Palander tunnistas väljaandele, et sel suvel ei saanud ta mõisas ka kliente vastu võtta, sest majas vahetati torusid. Samas ei seisnud mõis päris kasutuseta - Kohtla-Järve linnateater andis seal kümme etendust. Kuigi 150-170 vaatajat mahutav saal oli kõigil etendustel välja müüdud, ei saanud mõis ettevõtmisest mingit tulu, sest andis teatrile ruumid tasuta kasutusse, nentis väljaanne.

Palander selgitas, et tasuva äri jaoks peaks ta perega mõisas alaliselt kohal olema, kuid paraku peavad tema lapsed kooli minema ning kuna Ida-Virumaal pole soomekeelset kooli, siis ei saa nad Eestisse elama jääda. Palander lisab, et otsustas mõisa müügi kasuks, kuna ei jaksa pidada üleval korraga kolme elamist Soomes Tornios, Eestis ja Prantsusmaal.

Palander ostis mõisa 2011. aastal, mil see oli müügis olnud kolm aastat.

Hetkel kuum