Äripäev • 5. detsember 2017 kell 14:15

Maksuparadiiside nimekiri koos

Foto: Panthermedia

Euroopa Liit pani musta nimekirja 17 maksuparadiisi, kuhu pääses ka üllatavaid riike, kirjutas Reuters.

Näiteks on seal Lõuna-Korea, Mongoolia ja Tuneesia, aga nimekirjas pole näiteks Kaimanisaari ega Bermudat.

Mustas nimekirjas on Amerika Samoa, Bahrain, Barbados, Lõuna-Korea, Grenada, Guam, Macao, Marshalli saared, Mongoolia, Namiibia, Palau, Panama, Saint Lucia, Samoa, Trinidad ja Tobago, Tuneesia ja Araabia Ühendemiraadid.

Nimekirja seadsid kokku Euroopa Liidu välisministrid Brüsselis. Euroopa Liit peab maksuparadiisiks riiki, mis pakub ettevõtetele eritingimusi ja võimaldab neil kasumit ühest riigist teise liigutada, et makse vältida.

Prantsusmaa rahandusministri  Bruno Le Maire sõnul kaotavad mustas nimekirjas olijad ligipääsu Euroopa Liidu fondide rahale. Teisi meetmeid hakatakse arutama edaspidi.

Lisaks on 47 riiki kantud nn halli nimekirja, kus olevad riigid ei vasta täielikult Euroopa Liidu nõudmistele, aga on lubanud oma maksureegleid muuta.

Võimalikke musta nimekirja kandidaate leidub veel Kariibi meres, kuid viimase aja tornaadode tõttu lükati läbirääkimised nendega edasi. 2018. aasta lõpuks selgub, kas nimekirja lisanduvad Anguilla, Antigua ja Barbuda, Bahama saared, Briti Neitsisaared, Dominica, Saint Kitts ja Nevis, Turks ja Caicos ja USA Neitsisaared, selgub nõukogu järeldustest.

Hetkel kuum