Turbatootjatel võimalus metsakriisist võita

11. jaanuar 2018, 15:30
Turbatootmine.
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20180111/NEWS/180119932/AR/0/AR-180119932.jpg
Ainult tellijale

Metsa töötlemise märgades oludes katkemise tõttu on tekkinud võimalus turbatootjatel, mis saavad nüüd koostootmisjaamadesse oma toodet pakkuda.

"Praegune erakorraline seis metsades võiks kõigile meelde tuletada, et Eestis on olemas ka teine väga väärtuslik kütus ehk turvas, mille kütteväärtus on stabiilselt kõrge ja mille head ladustamisvõimalused suurendavad tarnekindlust," kommenteeris Eesti suurima turbatootja Tootsi Turvas juht Matti Puuronen.

Möödunud aastal varus Tootsi Turvas kütteturvast tellimuste vähesuse tõttu tagasihoidlikult ja keskendus kasvuturbale, kuid tänu ladudele on neil võimalus küttefirmadele turvast pakkuda alles. "Näeme ka, et klientidel tänu turbale kütte keskmine niiskus langeb – puiduhake on praegu väga niiske, turbaga saab keskmist niiskust vähendada ja selle kaudu katelde efektiivsust parandada," ütles Puuronen.

Praegune olukord on turbale küll võimaluse andnud, kuid taastuvenergia toetuste erinevus puidul ja turbal tähendab siiski, et turvas tavaolukorras ei ole nii konkurentsivõimeline, mistõttu võiks Puuroneni sõnul ikkagi kaaluda toetuste ühtlustamist.

Erametsaliit teatas täna, et seoses erakordselt suure sademete hulgaga kuulutasid Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liit ning Eesti Erametsaliit välja eriolukorra. Liidud palusid ka riigilt kinnitust eriolukorrale, mis tähendaks, et tarneraskuseid puidutööstusele oleks võimalik vabandada loodusoludega. Eelkõige ootavad liidud mõistmist finantsasutustelt ja suurtarbijatelt, ELi toetusi menetlevatelt asutustelt ning sektori enda osapooltelt.

"Tänastes märgades ilmastikuoludes ei ole aktiivne metsamajandmine looduskeskkonna suhtes vastutustundlik ja läheb vastuollu metsanduse hea tavaga. Olukord on eriti keeruline metsast palka saavate inimeste jaoks. Need mõjud ei pruugi avalduda kohe, vihmaste olude tõttu oleme sunnitud töötama aladel, kus tavaliselt teeme töid kevadise sula ajal. See aga tähendab, et kevadel võib olukord veelgi raskemaks kujuneda," ütles metsa- ja puidutööstuse liidu juhatuse esimees Marek Kase.

Keskkonnaminister Siim Kiisler küll nõustus, et olukord Eesti metsades on eriline, kuid tegemist ei ole hädaolukorra seaduse mõistes eriolukorraga, teatas keskkonnaministeerium. Minister kutsus kõiki osapooli mõistvale suhtumisele ning soovitas teha koostööd metsasektori ettevõtetega, mis on keerulises olukorras. Keskkonnaagentuuri andmetel on alates 2017. aasta augustist kuni praeguse ajani olnud üle-eestiliselt järjepidevalt väga sademerohked ilmastikuolud. Samal ajal ei ole soojad ilmad lasknud maapinnal külmuda.

Suur sademete hulk põhjustab metsades üleujutusi. Enamikus kohtades on pinnas selline, et ei kanna, ning lisaks on suur osa metsateedest läbimatud või on neile seatud raskeveokite liiklemise massipiirangud. Läti metsades kuulutati eriolukord välja eelmise aasta lõpus.

Eesti metsa- ja puidutööstus moodustab ligi 5 protsenti Eesti SKPst ja sektoris töötab 40 000 inimest.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
11. January 2018, 15:18

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing