Äripäev • 19. märts 2018 kell 8:05

Saabuvad maksuvaba tulu piiri ületamise teateid

Maksu- ja tolliameti maksude osakonna juhataja Evelyn Liivamägi  Foto: Andras Kralla

Maksu- ja tolliamet alustab teavituste saatmist inimestele, kellel võib olla põhjust jaanuari ja veebruari töötasude alusel vaadata üle maksuvaba tulu senine kasutamine.

Kokku võib maksuvaba tulu arvestust vaja olla korrigeerida üle 39 000 inimesel ehk ligi 4,5 protsendil palgatulu ja pensioni saajatest, teatas amet.

Maksuameti teatel on ühes kuus on arvestatud ettenähtust rohkem maksuvaba tulu (võimalik juhul, kui on kaks või enam väljamakse tegijat) 38 243 inimesel. Oma aastase maksuvaba tulu on juba ära kasutatud  95 inimest.

Maksu- ja tolliameti maksude osakonna juhataja Evelyn Liivamägi sõnul on peale aasta esimesi kuid hea aeg kõigil tulu teenivatel inimestel vaadata üle senine maksuvaba tulu arvestus, et eelolevate kuudega võimalikud valearvestused tasandada. Kõige lihtsamini saab ülevaate maksuvaba tulu arvestusest e-maksuametis/e-tollis asuva rakendusega „Minu sissetulekud“.

„Esmalt võiks inimene jälgida, et ega kuus saadud väljamaksete summa ületa lubatud maksuvaba tulu suurust,“ märkis Liivamägi. Näiteks olukorras, kus inimesel on kaks töökohta. „Siis tuleb esimesel tööandjal paluda arvestada maksuvabaks tuluks 500 euro asemel väiksem summa, kuna inimese kogusissetulek on 1500 eurot ning alates 1200 eurost kasutatava maksuvaba tulu suurus väheneb,“ tõi Liivamägi näite.

Lisaks saab inimene teavitusi siis, kui maksuvaba tulu avaldus on esitatud rohkem kui ühele tööandjale. Samuti saab teavituse, kui eelmine kuu kasutati maksuvaba tulu, kuid inimese aastane tulu ületab juba 25 200 eurot ehk maksuvaba tulu ei ole enam ette nähtud.

Amet saadab teavitusi vaid ametile teadaolevate andmete põhjal. See tähendab, et näiteks vara müügi või üüritulu kohta maksuametil andmed aasta kestel puuduvad ja neid ei saa teavituste saatmisel arvesse võtta. Täiendavate tulude korral peab inimene siiski ise tähele panema, kas muud tulud võivad tema maksuvaba tulu arvestust muuta.

Hetkel kuum