Äripäev • 6. aprill 2018 kell 11:17

Kas hinnatõusu aeglustumine jätkub või ei?

Bussisõidu hind näitas eelmisel kuul langust.  Foto: Andras Kralla

Inflatsioon aeglustus märtsis mõnevõrra, kuna toiduainete hinnad tõusid aeglasemalt kui eelneval kuul. Toit, alkohol ja tubakas andsid hinnatõusust üle poole, toiduainetest kallinesid enim piimatooted ning puuviljad, kommenteeris märtsi inflatsiooninäitajat Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.

Märts paistis Elmiku sõnul üle pika aja silma aga mitme kauba või teenuse hinna languse poolest. Tarbimiskorvi maksumust mõjutas kõige rohkem transpordi hinna langus, mille tõi kaasa lennu- ja bussitranspordi odavnemine ning sõiduautode hinna langus. Samal ajal kallines mootorikütus nii kõrgemate aktsiisimäärade kui ka nafta hinna tõusu tõttu.

28tõusid hinnad märtsis statistikaameti andmetel.

Swedbanki hinnangul aeglustub hinnatõus sel aastal 3 protsendini. Erinevatest kaubagruppidest panustavad hinnatõusu kõige rohkem toit, alkohol ja tubakas.

Elmik märkis, et viimaste päevade majandusuudistes on domineerinud maailma kahe suurima majanduse ähvardused omavahelist kaubavahetust piirata. Kuigi praegu ei ole veel teada, kas ja millisele kokkuleppele USA ja Hiina jõuavad, on imporditollimaksude tõstmine USA-Hiina kaubavahetuses tõenäoline. "Euroopa turul võib selline muutus pärssida erinevate kaupade, sealhulgas mitmete toorainete (nagu näiteks metallid) edasist hinnatõusu. Kuigi tugev nõudlus maailmaturul ja Hiina ületootmise ja keskkonnasaaste vähendamine toetavad endiselt metallide hindu, võib Hiinast pärit kaupade pakkumise kasv Euroopa turul nii metallide kui ka mitme teise tooraine ja tarbekaupade hinda survestada," ütles Elmik.

Rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütik Kristjan Punga kirjutas kommentaaris, et inflatsioon pidurdus märtsis nii sise- kui ka välistegurite mõjul. "Viimati oli hinnatõus sama madal möödunud aasta alguses. Toidu hinnad välisturgudel on pärast mullu suvel-sügisel saavutatud viimaste aastate kõrgtaset alanenud, soodustades ka meil toiduhindade tõusu pidurdumist. Selle mõjul on toidu hinnatõus taandunud poole aasta taguselt 8 protsendilt ligi 4 protsendini märtsis," märkis ta.

Pungas lisas, et arvestades suurenenud majandusaktiivsust ning hoogsa palgakasvu jätkumist, on teenuste hinnatõusu pidurdumine 1,3 protsendini pigem erandlik ja ajutine.

Pungas kirjutas, et jahedate ilmade mõjul Põhjamaades tõusis elektri börsihind märtsis nelja ja poole aasta kõrgeimale tasemele, põhjustades elektriarvete tõusu ka meil. Märtsi teises pooles toimunud nafta hinna tõus kandus siinsetesse jaehindadesse aprilli alguses ja avaldub tema sõnul järgmise kuu inflatsiooni statistikas.

Eesti Panga ökonomist Sulev Pert kirjutas oma kommentaaris, et eelmisel aastal algas väliskeskkonnas majandustõus, mis kogub kandejõudu, ning koos sellega on kasvanud inflatsiooni kiirenemise risk. "Osa suurematest euroalaväliste riikide keskpankadest on juba ka otsustanud tõsta rahapoliitilisi intressimäärasid. Euroala riikide majandusaktiivsus on samuti suurenenud, kuid selle mõju hindadele on seni olnud nõrk," hindas ta.

Euroalas kiirenes inflatsioon toidu ja teenuste mõningase kallinemise mõjul märtsis 1,4 protsendini.

Hetkel kuum