Meerits uuest poliitjõust: muutusi on tõesti vaja

Helsur Meerits  Foto: Andras Kralla

Ma olen selle seltskonna suhtes lootusrikas ja hoian neile kõvasti pöialt, rääkis Hansapanga üks asutajatest, ettevõtja ja investor Heldur Meerits uuest poliitilisest liikumisest.

“Eks sel poliitikal on oma loogika, aga ma näen kõige positiivsemana seda, et meil on tõesti muutusi vaja. Võib-olla on nüüd tegemist sellise jõuga, mis suudab veed liikuma saada,” rääkis Meerits, kelle sõnul on praegu õhus stagnatsioonihõngu.

Eelkõige on ettevõtjale meeltmööda teemad, mis on kirjeldatud uue poliitilise jõu Eesti 200 manifestis. Eriti toob ta välja uue reformidepõhise riigijuhtimise. “See haakub juba suhteliselt vanade Uus-Meremaa eksperimentidega, kus tehti ka nullpõhine eelarve. See töö tasuks ette võtta, mitte et paned lihtsalt eelmisele aastale paar protsenti juurde. Riik osutab küll hirmus palju teenuseid, aga kui palju siis neid õigupoolest vaja on ja mis neist kasu on?” arutles Meerits.

Liikumise viiest juhtfiguurist tunneb ta kolme ja peab neid tegusateks inimesteks. See, et punti on kaasatud ettevõtjad, on Meeritsa sõnul ühtpidi hea, aga teisalt ka halb. “Ettevõtjad teavad seda, mis toimub päriselus, aga nad on tavaliselt osutunud üsna kehvadeks poliitikuteks, vaid mõne erandiga. Aga lähme üks samm korraga, ma ei tahaks seda ennustada, mis siin ülejärgmisel aastal saab,” lausus ta.  

Praegu seotud ei ole

Meerits enda sõnul uue liikumise ega selle rahastamisega seotud pole, kuid ei välista edasist kokkupuudet. “Ma arvan, et neil praegu hirmus palju kulusid pole olnud ka, mõned kõrtsiarved ehk,” naeris ettevõtja.

Kui poliitilisest liikumisest peaks moodustuma uus erakond, siis pakuksid nad Meeritsa sõnul konkurentsi eelkõige parempoolsetele erakondadele ehk Reformierakonnale, IRLile ja Vabaerakonnale. “Ma hästi ei usu, et sotsiaaldemokraatidelt võtavad. Võib-olla on nad liiga arukad inimesed, et EKRE valijaid ära võtta, aga mine sa tea,” lausus Meerits.  

Tänane Postimees kirjutas, et kümme kuud enne riigikogu valimisi avaldas viis inimest uue poliitilise liikumise manifesti, nad koonduvad nime alla Eesti 200 ega välista ka valimistel osalemist, milleks tuleb erakond luua.

Hetkel kuum