Äripäev • 19. juuli 2018 kell 5:18

Tarbitud elektrist 17% tuleb taastuvenergiast

Tuulepark  Foto: EPA

Teises kvartalis tootsid Eesti elektrijaamad taastuvenergiat 376 gigavatt-tundi ning taastuvenergia moodustas 17,2 protsenti elektrienergia kogutarbimisest Eestis. Taastuvenergia osakaalu selle aasta sihttase on Eestis 16,1 protsenti, vahendas Elering.

Aasta tagasi teises kvartalis kattis taastuvenergia 17,8 protsenti kogutarbimisest ja 2016. aasta samal perioodil 14,6 protsenti.

Vähenenud on tuuleenergia maht, mis moodustas teise kvartali taastuvenergia kogutoodangust 33 protsenti, toodetud 125 gigavatt-tundi on eelmise aastaga võrreldes üle kümne protsendi võrra vähem.

Tuuleenergia eest said tootjad aprillist juunini 5,4 miljonit eurot toetusi ehk 11 protsendi võrra rohkem kui eelmise aasta samal ajal. Ette nähtud toetatava tuuleenergia piirmäärast (600 gigavatt-tundi) on kuue kuuga toodetud 37 protsenti ehk 223 gigavatt-tundi.

Biomassist, biogaasist ja jäätmetest toodetud elektrienergia moodustas selle aasta teises kvartalis 63 protsenti taastuvenergia toodangust. Neist kütuseliikidest toodeti kolme kuuga elektrit 239 gigavatt-tundi ehk sama palju, kui eelmise aasta teises kvartalis. Biomassist, biogaasist ja prügist toodetud elektrile maksti toetust tänavu teise kvartali jooksul 12 miljonit eurot.

Hüdroenergiast toodeti elektrit teises kvartalis seitse gigavatt-tundi ja toetusteks maksti 176 000 eurot. Päikesepaneelide abil toodetud ja võrku antud elektrienergia kogus oli viis gigavatt-tundi. Tõhusa koostootmise toetust maksti tänavu teises kvartalis poole vähem kui eelmisel aastal samal ajal – 604 000 eurot.

Taastuvenergia ja tõhusa koostootmise toetusi rahastavad elektritarbijad taastuvenergia tasust, mida Elering kogus teise kvartali jooksul 16,5 miljonit eurot, toetusteks maksis 18,4 miljonit eurot.

 

Hetkel kuum