• Jaga lugu:

  Suurpangad lasevad eestlased taas välisaktsiatele ligi

  Swedbank ja SEB, mis aasta alguses keelasid jaeinvestoritel ADRidega ehk aktsiate hoidmistunnistustega kauplemise ära, on nüüd reegleid taas lõdvendanud.

  Shanghai börsFoto: Scanpix
  ADRid pole sugugi eksootilised instrumendid, vaid tihtilugu ainuke variant pääseda ligi näiteks Hiina või Venemaa aktsiatele või mõne muu turu väärtpaberitele nii, et ei saa kaasa valuutariski. Näiteks Equinori (endine Statoil) aktsia, mis kaupleb Oslo börsil, liigitub tavaaktsiaks ning kaupleb Norra kroonides, sama firma on noteeritud ka Frankfurdi börsil ning kaupleb eurodes, aga on väärtpaber ADRi tähenduses. Viimast ei lasknud Swedbank ja SEB klientidel pool aastat osta.
  “Jaekliendid saavad panga vahendusel hoidmistunnistusi osta taas alates 30. juulist. Kauplemise taasavamise otsustamisel tugines pank finantsinspektsiooni 8. juuni märgukirjas toodud seisukohtadele,“ ütles Swedbanki kommunikatsioonispetsialist Maare Uus. Ta lisas, et kuivõrd nimetatud märgukiri ei liigitanud kõiki hoidmistunnistusi automaatselt PRIIP-määruse rakendusalasse mittekuuluvaks, siis tuli ja tuleb pangal ka edaspidi iga hoidmistunnistuse puhul eraldi kontrollida, kas konkreetne instrument vastab märgukirjas toodud välistavatele tingimustele või mitte.
  SEB kommunikatsioonijuht Evelin Allas ütles Äripäevale, et ka nemad plaanivad lähiajal ADRide ja muude hoidmistunnistustega kauplemise avada. „Avame kauplemise valdava enamuse aktsiate hoidmistunnistustele, jätame peamiselt piirangud nendele hoidmistunnistustele, mis ei kauple reguleeritud turgudel,“ ütles Allas.
  Eestis tegutsevatest pankadest panid ADRid klientidele kinni teadaolevalt vaid SEB ja Swedbank, kuigi oma koduturul nad nii karmid ei olnud. Pangad tuginesid sealjuures tänavu jaanuaris kehtima hakanud Euroopa Liidu määrusele, mis peaks väikeinvestorit börsil kaitsma. Probleem on aga see, et määruse tõttu on Euroopa klientidel kaudnud ligipääs suurtele, tuntud ja pigem turvalistele instrumentidele, eesotsas populaarsetele ETFidele ehk börsil kaubeldavatele fondidele. USA suuremahuliste ETFide keeld on suureks probleemiks kogu Euroopas.
  Eesti finantsinspektsioon leidis, et uue regulatsiooni selline tõlgendamine pankade poolt, et ADRid kõik luku taha pannakse, on liiga karm ning pole õige asi, et eestlased enam populaarsetele välisaktsiatele-välisturgudele seetõttu ligi ei pääse.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Andres Viia, Jüri Jõema: vajadus tarkvaraarendajate järele kasvab hüppeliselt
Värske prognoosi kohaselt on info- ja kommunikatsioonitehnoloogia (IKT) valdkonnas lähiaastail näha tugevalt kasvavat vajadust tarkvara- ja IKT-süsteemide arendajate järele. Neil ametialadel on juba praegu märkimisväärne katmata vajadus, kirjutavad OSKA analüütik Andres Viia ja Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu nõunik Jüri Jõema.
Värske prognoosi kohaselt on info- ja kommunikatsioonitehnoloogia (IKT) valdkonnas lähiaastail näha tugevalt kasvavat vajadust tarkvara- ja IKT-süsteemide arendajate järele. Neil ametialadel on juba praegu märkimisväärne katmata vajadus, kirjutavad OSKA analüütik Andres Viia ja Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu nõunik Jüri Jõema.
USA börs sulgus järjekordselt punases
Vaatamata positiivsele päeva algusele, võtsid USA peamised indeksid peallõunal suuna alla ja sulgusid punases. Sel nädalal pole indeksid üksi päev plussis sulgunud, vahendab Yahoo Finance.
Vaatamata positiivsele päeva algusele, võtsid USA peamised indeksid peallõunal suuna alla ja sulgusid punases. Sel nädalal pole indeksid üksi päev plussis sulgunud, vahendab Yahoo Finance.
Elmo Rent ja Telia toovad 5G tehnoloogia kaugjuhitavasse sõiduautosse
ELMO Rendi arendatav kaugjuhitavat tehnoloogiat kasutav lahendus võimaldab elektriauto kliendini toimetada ja vajadusel ümber parkida ilma juhi füüsilise kohalviibimiseta masinas. 5G võrku kasutades on auto ja kaugjuhtimispuldi vahel tekkiv viiteaeg minimaalne, mis parandab oluliselt reageerimisaega.
ELMO Rendi arendatav kaugjuhitavat tehnoloogiat kasutav lahendus võimaldab elektriauto kliendini toimetada ja vajadusel ümber parkida ilma juhi füüsilise kohalviibimiseta masinas. 5G võrku kasutades on auto ja kaugjuhtimispuldi vahel tekkiv viiteaeg minimaalne, mis parandab oluliselt reageerimisaega.
Mainorist lahkunud tippjuhid kohtusid Sõõrumaa juures
Taasiseseisvunud Eesti ühe mõjukaima äripere Pärnitsate loodud Mainori kontsernis Ülemiste Cityt arendavate juhtide koosseisus toimusid mullu olulised muutused, kui ameti pani maha kaks juhatuse liiget.
Taasiseseisvunud Eesti ühe mõjukaima äripere Pärnitsate loodud Mainori kontsernis Ülemiste Cityt arendavate juhtide koosseisus toimusid mullu olulised muutused, kui ameti pani maha kaks juhatuse liiget.