Kristjan Pruul • 24. august 2018 kell 6:58
Saksa keskpankur Jens Weidmann (vasakul) võib peatselt avastada, et tema asemel otsitakse ELi tippjuhi kohta hoopis majandusminister Peter Altmaierile (paremal)  Foto: afp/scanpix

Saksamaa jahib Junckeri kohta

Saksamaa kantsler Angela Merkel võib jätta Jens Weidmanni Euroopa Keskpanga presidendi kohast ilma ja soovib hoopis Jean-Claude Junckeri järglasena näha mõnda Saksa poliitikut, kirjutab Handelsblatt.

Tuginedes valitsusega seotud allikatele kirjutab Saksa leht, et Merkeli hinnangul on Euroopa Komisjoni juhi kohal hoopis suurem mõjuvõim Euroopa Liidu tulevikule, mida näitas ka viimatine Junckeri ja USA presidendi Donald Trumpi kohtumine.

Uudis ei pruugi põrmugi meeldida Jens Weidmannile, kellele Merkel keskpanga juhi koha juba praktiliselt ära lubas. Samas tuleb lehe hinnangul arvestada, et keskpanga juhi koht on definitsiooni järgi apoliitiline ning seal tuleb hääletada konsensuslikult koos kõigi teiste nõukogu liikmetega. Weidmann on aga liiga vastuoluline isiksus ning kuulub ilmselgelt niinimetatud pistrike leeri, nii et tema võimekus panna nõukogu oma pilli järgi tantsima on ilmselgelt piiratud.

Nii komisjoni kui ka keskpanga presidendi ametiaeg lõpeb tuleval aastal. Saksamaalt ei ole siiani tulnud ühtegi keskpanga presidenti ning Euroopa Komisjoni eesotsas oli sakslane viimati 50ndatel.

Komisjoni presidendi kohale on Merkelil kandidaate mitmeid. Tema juhitud konservatiivide partei Baierimaa sõsarpartei eesotsas on Manfred Weber, kes on ühtlasi europarlamendi konservatiivide bloki juht. Siis on tugev toetus kaitseministril Ursula von der Leyenil, mis ühtlasi annaks võimaluse muuta ELi tippkohtade soolist jaotust.

Kõige tõenäolisem olla ikkagi majandusministri Peter Altmaieri nimi, kes on Merkeli pikaaegne sõber ning olevat oma praeguse ministriaja täitnud pigem teistes liikmesriikides tuuritamisega, mis samuti andvat märku tema ambitsioonidest.

Handelblatis soovitatakse mitte unustada ka prantslaste ambitsioone, kuigi president Emmanuel Macroni värivärske partei mõjuvõim europarlamendis pole suur, siis on neil vähemalt mitu suurepärast kandidaati tippkohtadele varuks. Nimetatud on keskpanga juht Francois Villeroy, Benoit Coeure’i ja Christine Lagarde’i nime.

Hetkel kuum