• Jaga lugu:

  Veljo Ipits: tööjõuga on probleem suurem, kui poliitikud julgevad valijatele öelda

  Tööandjate Keskliidu nõukogusse kuuluv Salvesti juht Veljo Ipits ütles, et tööjõuprobleemi puhul näitavad arvud, et tulevik on mustem, kui poliitikud tunnistavad.

  „Esimene asi, mida valitsus tööjõupuudusega teha võiks, oleks reaalsusele silma vaadata,“ tõdes Veljo Ipits. Ipits märkis, et arvud näitavad, et meie demograafiline olukord toob meile tulevikus märksa suurema probleemi, kui poliitikud julgevad endale tunnistada ja oma valijatele välja öelda.
  Salvesti juhi Veljo Ipitsa sõnul ei ole automatiseerimine ilma inimesteta lahendus.Foto: Andras Kralla
  Peamiselt on tööjõuprobleemid Ipitsa sõnutsi sundinud Salvestit palgaralliga kaasa minema. Kas aga töö efektiivsus samas tempos kasvab, julgeb ta kahelda. Kasumlikkuse kõrval mõjutab see tema hinnangul rohkem ettevõtte arenguvõimet. „Kasumlikkus sõltub paljudest asjadest, aga kui sa tahaksid järjest areneda ning oma müügimahtu ja eksporti suurendada, peab selleks olema ka inimesi. Kui see on küsimärgiga, siis püüad leida uusi ja tootlikumaid seadmeid, aga see ei ole alati ainuke lahendus, sest lõppkokkuvõttes teevad ka seadmetega tööd inimesed.“ Ipits ütles, et neil on ambitsioonikad plaanid ning seetõttu plaanivad nad kindlasti lähiajal inimesi juurde palgata.
  Tema kinnitusel vaatavad nad Salvestis tulevikku ikkagi positiivse pilguga. „Me näeme, et meil on arenguruumi, me võiksime areneda, olla Eesti ekspordi ühed edendajad. Kui riik on meile piisavalt hea ja tubli partner, üritame me samaga vastata.“
  Ipitsa sõnul on Salvestil Tartu linnas asudes väike eelis ning nad on suutnud tööjõuprobleemid enamasti lahendada. Ta ütles, et nad saavutanud selle, et ettevõttel on hea maine ning ollakse stabiilne tööandja, mille tulemusena on ka tööjõud olnud püsiv. „Ega siit keegi niisama lihtsalt ära ei lähe.“
  Siiski on Ipitsa sõnul raske leida inimesi tehnilistele ametikohtadele ja hooajalistele töödele. „Kui me räägime automatiseerimisest, on meie seadmepark muutunud ikkagi selliseks, et ega seal päris lihttööline enam ammu hakkama ei saa. Arvutiprogramm juhib protsesse ja sellega tuleb hakkama saada,“ rääkis ta. Ipits lisas, et seni on nad siiski vajalikud inimesed leidnud.
  Ta tõdes, et hooajati on töölisi üha raskem leida. Tema sõnul teatud kontingent tööturul liigub, kuid see on selline, keda keegi tööle ei taha. „Kas ta homme tööle tuleb, seda sa ei tea.“ Ipits märkis, et nad on proovinud saada hooajalistele lihttöödele ka nooremaid inimesi, kuid nemad ei ole harjunud intensiivset tööd tegema.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Lauri Läänemets: küpse mõtlemisega ärieliit on hõivamas sotside valimisprogrammi
Sotsiaaldemokraadid peavad tõsiselt peeglisse vaatama, kui meie väärtuste eestkõnelejateks on saamas erakonna asemel riigi ärieliit, kirjutab sotside uueks juhiks kandideeriv Lauri Läänemets.
Sotsiaaldemokraadid peavad tõsiselt peeglisse vaatama, kui meie väärtuste eestkõnelejateks on saamas erakonna asemel riigi ärieliit, kirjutab sotside uueks juhiks kandideeriv Lauri Läänemets.
Tark planeerija kasvab miljonäriks
Oma kodu ostmise soovist ja teiste rahaasjade juhtimisest välja kasvanud investeerimispisik on toonud Kadri Mäsaku sinnamaale, et tal on abikaasaga ligemale miljoni euro suurune investeerimisportfell, mis on toonud mõlemale finantsvabaduse.
Oma kodu ostmise soovist ja teiste rahaasjade juhtimisest välja kasvanud investeerimispisik on toonud Kadri Mäsaku sinnamaale, et tal on abikaasaga ligemale miljoni euro suurune investeerimisportfell, mis on toonud mõlemale finantsvabaduse.
Foxway neelas konkurendi Taanis
Rootsi IT- ja nutiseadmete ringmajandusega tegelev Foxway Group, kelle raskuskese asub Tartus, omandas taanlaste Dansk Computer Center A/S-i.
Rootsi IT- ja nutiseadmete ringmajandusega tegelev Foxway Group, kelle raskuskese asub Tartus, omandas taanlaste Dansk Computer Center A/S-i.
Valitsus kavandab kaugküttele lisatoetust
Sadadesse miljonitesse eurodesse ulatuva energiahindade toetuspaketiga jäeti unarusse kaugküttega majapidamised, mis moodustavad kodudest poole. Nüüd hakkab valitsus tekkinud vajakajäämist lappima.
Sadadesse miljonitesse eurodesse ulatuva energiahindade toetuspaketiga jäeti unarusse kaugküttega majapidamised, mis moodustavad kodudest poole. Nüüd hakkab valitsus tekkinud vajakajäämist lappima.