Hekotek: maksudega mängimine annab investeeringutele tagasilöögi

Hekoteki juht Heiki Einpaul märkis, et ettevõtted küll teevad investeeringuid, ent need võiksid olla veelgi suuremad, kui maksupoliitika oleks sõbralikum ning maksudega mängimine lõpetataks.   Foto: Andras Kralla
Pille Ivask • 24. oktoober 2018 kell 3:00

Masinaehitusettevõtte Hekotek juht Heiki Einpaul ütles, et kuigi investeeringuid teeb Eesti masinasektor aktiivselt, oleksid need veelgi suuremad, kui poleks pidevat maksudega mängimist.

„Kõik me investeerime. Kui palju me aga investeerime ja kui kergekäeliselt investeeringuid tehakse, siis sellele on antud maksudega mängimisega tõsine hoop,“ tõdes Einpaul Äripäeva konkurentsiraporti analüüsi kommenteerides.

Kõiki kummitav tööjõupuudus

Konkurentsiraportis seisab, et sektori juhid on väga altid oma ettevõtte seadmetesse ja laienemisse investeerima. Raporti kohaselt teatas iga neljas küsitluses osalenud juht, et plaanib enam kui miljoni euro suurust investeeringut.

Kui investeeringud ülemäära suur probleem pole, on asjalood hoopis kriitilisemad tööjõuga. Ekspordivõimekust piirab tema sõnul enim just kvalifitseeritud tööjõu puudus. „Me ei plaani plahvatuslikku laienemist ja saame hakkama oma tööjõuga. Palgasurve aga on,“ tõdes Einpaul.

„Kui me tahaksime kaks korda suurendada oma käivet, siis selleks meil tööjõudu pole. Selleks me plaane ei tee,“ ütles Einpaul.

Hetkel kuum