Äripäev • 15. november 2018 kell 6:58

May Briti alamkojale: praegune kavand pole lõplik lepe

Suurbritannia peaminister Theresa May Briti alamkojale esinemas  Foto: Scanpix

Suurbritannia peaministri Theresa May pingeline tööpäev jätkus Briti alamkojas, kaitstes Euroopa Liiduga koostatud Brexiti leppe kavandit. Valitsusjuht kinnitas, et tegemist pole veel lõpliku versiooniga, seejuures märkides, et praegune mustand on esimene samm ambitsioonikama kaubandusleppe poole.

Enne May alamkojas esinemist teatasid Brexiti-minister Dominic Raab ning töö- ja pensioniminister Esther McVey tagasiastumisest. Ühtlasi levivad kuuldused, et kabinetist lahkumist kaaluvad ka keskkonnaminister Micheal Gove ja rahvusvahelise arengu minister Penny Mordaunt, vahendab BBC otseblogis.

May: see pole olnud mugav protsess

Briti alamkoda tervitas peaministrit hüüetega "astu tagasi". May tunnistas, et Brexitiga kaasneb palju raskeid otsuseid. Seejuures kinnitas ta, et nädala esimeses pooles koostatud kavand on alles esimene mustand, mis viib ambitsioonika kaubandusleppeni, mida Euroopa Liidul pole ühegi teise riigiga.

Seejuures märkis Briti peaminister, et ilma praeguse kavandita poleks Euroopa Liit kõnelusi jätkanud. "Ma ei hakka teesklema, nagu see oleks mugav protsess olnud," nentis May. Samuti möönas ta, et Suurbritannia ja Euroopa Liit pole leidnud veel täielikku kompromissi Iiri piiri küsimuses.

Iiri piiri kindlustus

Nimelt lisati Brexiti leppe kavandisse klausel, et Suurbritannia saab vähemalt mingi aeg jätkata Euroopa ühtses tolliliidus, kui Iiri piiri küsimuses ei leita kompromissi. Sel perioodil peab riik järgima ELi konkurentsi- ja riigiabireegleid ning alluma Euroopa Kohtu otsustele.

Lisaks sellele on piiratud võimalused kalduda kõrvale Euroopa Liidu töö-, keskkonna- ja maksualasest regulatsioonist. See hõlmab ühtlasi tooride seas eriti ebapopulaarseid tööajadirektiivi ja taastuvenergia eesmärkide nõudeid.

May nentis, et ajutise tollirežiimi kehtestamise klausel on kindlustus, ilma milleta ei saa Brexitit, mille poolt Suurbritannia valijad hääletasid, sündida.

May toonitas, et nii Euroopa Liit kui ka Ühendkuningriik teevad kõik selleks, et ajutine tollirežiim ei hakkaks 29. märtsil kehtima. Peaminister toonitas, et Brexiti lepe peab lõpetama igasuguse vaba tööjõu liikumise ELi ja saareriigi vahel. May väitel kindlustatakse nii, et riigi migratsioonisüsteem töötab ainult Suurbritannia heaks.

Mustand kriitika tule all

Brexiti leppe mustandit on kritiseerinud tooride Brexitit toetav tiib ja Põhja-Iiri demokraadid (DUP). Mõlemad on teatanud, et soovivad algatada May vastu umbusaldushääletuse, vahendab BBC.

Opositsiooniliidrid leiboristid teatavad täna, kas toetavad May saavutatud kompromissi või mitte. Leiboristide juht Jeremy Corbyn on öelnud, et kuigi ta ei usu 585-leheküljelisse dokumenti, siis on see siiski rahvuslikes huvides sündinud dokument.

Pärast eilset viietunnist kabinetiistungit ütles May, et valik Suurbritannia ees on selge. „Kas see lepe, mis tagab referendumi tulemuse, annab meile tagasi kontrolli oma raha, seaduste ja piirde üle, lõpetab vaba tööjõu liikumise, kaitseb töökohti ja meie liidu julgeolekut või lahkume ilma leppeta või jätame Brexiti üldse ära,“ tutvustas peaminister valikuvõimalusi.

Koostatud mustand on May sõnul oluline samm, mis avab võimaluse korraldada spetsiaalne tippkohtumine, kus Euroopa liidrid saavad selle kinnitada.

Teisalt pahandab Briti konservatiivide Brexitit toetavat tiiba mustandisse jõudnud klausel, mis annab võimaluse luua ajutine ELi ja Briti tolliala, millega saab vältida piirikontrolli Iiri- ja Põhja-Iirimaa vahel. Seda juhul, kui Brüssel ja London ei jõua Iiri piiri küsimuses kokkuleppele. Brexitit toetav tiib kardab, et see pügal võib hoida saareriiki veel aastaid Euroopa majandusliidus.

Peaministri närviline tööpäev

BBC poliittoimetaja Laura Kuenssbergi hinnangul võivad May kabineti liikmed endiselt veel tagasi astuda ja tänase jooksul võib toimuda umbusaldusavaldus. Eeldades, et May jääb peaministritoolile püsima, peab leppe mustandi heaks kiitma alamkoda, mis saab olema pikk ja vaevaline protsess enne 29. märtsi järgmisel aastal, kui Ühendkuningriik Euroopa Liidust lahkub.

Teisipäeva õhtul lekkinud detailid esialgsest kokkuleppest näitavad, et selle saavutamine tuli peaministrile raske hinnaga, kirjutab Financial Times. Selleks, et vältida tollipiiri Põhja-Iirimaal pidid britid loobuma mõttest ajada iseseisvat väliskaubanduspoliitikat ja sõlmida vabakaubandusleppeid.

Hetkel kuum