• Jaga lugu:

  Nordeas oodata muutusi: Rootsi aktivist-investor ostis sadade miljonite eest aktsiaid

  Rootsi aktivist-investor Christer Gardell.Foto: EPA

  Rootsi aktivist-investor Christer Gardell ostis 690 miljoni euro eest Nordea aktsiaid, kirjutas Kauppalehti.

  Sellega saab Gardelli investeerimisfirma Cevian Capital pangas 2,3 protsendi suuruse osaluse.
  Pressiteate järgi tahab Cevian „kätte saada Nordea potentsiaali ilma asjatute viivituseta“.
  Aktivist-investor Gardell ütles, et on Nordeat juba pikalt jälginud. Cevian tahab kohta Nordea nimetamiskomitees ja on huvitatud koostööst teiste Nordea omanike, nõukogu ja juhtkonnaga.
  Nordea praegune juht Casper von Koskull tundub olevat surve all. „Nordea esineb alla oma võimete ja on teistest pankadest maha jäänud,“ ütles Gardell eelmisel nädalal intervjuus Talouselämäle.
  Nordea suurimast omanikust peab Gardell lugu. „Hindame väga Sampo tuumikjuhte Björn Wahlroosi, Kari Stadighit ja Torbjörn Magnussoni.”
  Siiski näeb Gardell Nordea kulustruktuuris parandamisruumi, pank peaks endale seadma „auahne kulueesmärgi“. Tema sõnul ei ole mingit mõistlikku põhjust, miks peaks Nordea kasumlikkus olema konkurentidest kehvem. „Nordea peab tugevasti oma efektiivsust parandama ja kulusid kärpima.“
  Pangakontserni OP aktsiastrateegi Antti Saari sõnul on Gardelli lisandumine panga aktsionäride hulka väikeinvestoritele vägagi positiivne. „Gardell on korduvalt tõestanud, et oskab leida aktsiaid, mis on alahinnatud, kuna neis on nõrku kohti. Peale selle, et Gardell need aktsiad üles leiab, käärib ta ka käised üles ja püüab asju paremaks muuta.“
  Bloombergile ütles Gardell, et Nordea on muu pangandusega võrreldes 30 protsenti alahinnatud.
  Nordea ja selle suurima omaniku Sampo nõukogu esimehe Björn Wahlroosi sõnul on Gardell teretulnud investor, kirjutas Dagens Industri.
  Esmaspäeval kirjutas Äripäev, et Gardell andis pika intervjuu Soome meediale, kiites praegust börsi seisu kui head ostukohta. Cevian ise „tankivat“ kolme uue firma aktsiaid, millest varsti ehk ka teada antakse. Kui Gardell intervjuus Põhjala pangandussektorit ahvatlevaks kiitis ja Nordea puhul esile tõstis, et firmal on palju paranemisruumi, said uut hoogu spekulatsioonid, et üks neist aktsiatest võib olla Nordea. Ja et kui see nii on, võib oodata aktsia hinna tõusu.
  Tänase teatega sai siis kinnitust, et spekulatsioonid pidasid vett.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Aimar Ventsel: Kesk-Aasia õppetund – autoriteet pole jumalast antud
Pikemas perspektiivis on parem mõnevõrra võimu jagada, selmet panna alluvaid ihaldama absoluutset võimu pakkuvat ülemuse ametit, et siis ise sama autoritaarselt kõigile koht kätte näidata, kirjutab Kasahstani värske näite varal etnoloogiadoktor Aimar Ventsel.
Pikemas perspektiivis on parem mõnevõrra võimu jagada, selmet panna alluvaid ihaldama absoluutset võimu pakkuvat ülemuse ametit, et siis ise sama autoritaarselt kõigile koht kätte näidata, kirjutab Kasahstani värske näite varal etnoloogiadoktor Aimar Ventsel.
Naftaturgu suunab 61aastase inseneri käsi
Naftaturg on keerulise 2021. aasta läbinud suuremate hüpeteta – otsekui suunaks kellegi käsi toornafta hinda rahulikult, kuid kindlalt ülesmäge. Selle käe omanik on 61aastane naftainsener ja kuningapoeg, Saudi Araabia energeetika­minister Abdulaziz bin Salman Al Saud.
Naftaturg on keerulise 2021. aasta läbinud suuremate hüpeteta – otsekui suunaks kellegi käsi toornafta hinda rahulikult, kuid kindlalt ülesmäge. Selle käe omanik on 61aastane naftainsener ja kuningapoeg, Saudi Araabia energeetika­minister Abdulaziz bin Salman Al Saud.
Heiki Einpaul: kõige kõvema kisaga pole alati kõige suurem probleem
Energia kallinemisega toimetulemise võtmelahendus on säästlikumad ja alternatiivsed lahendused ning need, kes ainult virisevad ja abi nõuavad, jäävadki lõpuks hammasrataste vahele või õpivad efektiivsemalt taotlusi kirjutama, ütleb masinaehitusettevõtte Hekotek omanik Heiki Einpaul tööstusjuhtide küsitluse vastuses.
Energia kallinemisega toimetulemise võtmelahendus on säästlikumad ja alternatiivsed lahendused ning need, kes ainult virisevad ja abi nõuavad, jäävadki lõpuks hammasrataste vahele või õpivad efektiivsemalt taotlusi kirjutama, ütleb masinaehitusettevõtte Hekotek omanik Heiki Einpaul tööstusjuhtide küsitluse vastuses.
Endised kolleegid läksid Ukraina hanke pärast kaklema
Kaks Eesti ettevõtet vaidlevad tuntud Ukraina riigiettevõtte Antonov korraldatud hanke üle. Mõlemad süüdistavad teineteist ebaausas mängus.
Kaks Eesti ettevõtet vaidlevad tuntud Ukraina riigiettevõtte Antonov korraldatud hanke üle. Mõlemad süüdistavad teineteist ebaausas mängus.