investor Toomas • 17. detsember 2018 kell 4:00

Aktivist-investor lööb jälle laineid

Investeerimisfirma Cevian Capitali asutaja Crister Gardell kergitas möödunud nädalal Nokia aktsiat.   Foto: Lehtikuva/Scanpix

Täna kirjutan jälle Euroopa suurimast aktivist-investorite investeerimisfirmast Cevian Capital.

Põhjala turgu jälgides ei jää märkamata fondi ühe asutaja Crister Gardelli tegemised, mida meedia alati suure õhinaga kajastab. Nagu ma isegi.

Möödunud reedel kergitas Gardell Nordea panga aktsiat. Ja nädala esimesel poolel jõnksatas järsult ABB aktsia, kui said uut hoogu spekulatsioonid, et tööstuskonglomeraat võib olla lähedal oma elektrivõrkude divisjoni müügile. Viimast on Gardell ABB suurinvestorina ärgitanud juba pikemat aega, jäädes kaks aastat tagasi juhtkonna ja suuromaniku – Rootsi Wallenbergide tööstusdünastia – vastuseisule alla. Nüüd kinnitasid ABB ja Jaapani Hitachi, et kõnelused käivad.

See oleks hea uudis ABB „palju kannatanud aktsionäridele“, nagu kirjutas Rootsi majandusleht Dagens Industri. Konglomeraadi keerulises struktuuris on hinnanguliselt lukus suur realiseerimata väärtus. Nendest aegadest paar aastakümmet tagasi, kui moes olid suured ülevõtmised ja ühinemised, mil Rootsi ja Šveitsi firmade liidust sündis ka ABB, on pendel teise seina liikumas. Võrreldes ABBd sama tegevusvaldkonna firmadega, mis on struktuuri korrastanud ja fookust teravdanud, võiks ABB aktsia hind olla 37 Šveitsi franki, on Gardell ühes intervjuus pakkunud. Reedel kauples aktsia 19,5 frangi tasemel. Stockholmi börsil on ABB aktsia aastatagusega võrreldes ligi 20% kukkunud.

Läinud nädalal andis Gardell pika intervjuu Soome meediale, kiites praegust börsi seisu kui head ostukohta. Cevian ise „tankivat“ kolme uue firma aktsiaid, millest varsti ehk ka teada antakse. Kui Gardell intervjuus Põhjala pangandussektorit ahvatlevaks kiitis ja Nordea puhul esile tõstis, et firmal on palju paranemisruumi, said uut hoogu spekulatsioonid, et üks neist aktsiatest võib olla Nordea. Ja kui see nii on, võib oodata aktsia hinna tõusu. Nii nagu läks Ericssoni aktsiaga, kui Gardell end suurelt firmasse sisse ostis, et ümberkorraldustes tooni anda. Probleemsete pankadega on Cevianil varasemast edukas kogemus Swedbanki ja Danske Bankiga, kust kriisist toibumise järel teeniti kena kopikas. Danskest jõudis Gardell väljuda enne rahapesuskandaali puhkemist.

Oma väljumise hetkedest Gardell reeglina meedias lokku ei löö. Teated sellest, et ta ühe või teise firma aktsiaid ostnud on, toovad aga tihti kaasa selle aktsia hinna tõusu. Ilmselt on investoreid, kes tema järgi joonduvad. Liiga mugav selline strateegia ei ole – Ceviani investeeringud ABBsse või Saksa tööstuskonglomeraati ThyssenKrupp pole kaugeltki nii edukad kui investeering kriisiaegsesse Swedbanki. Ja ka Autolivist lahku löödud Veoneeri aktsia on Ceviani portfellis kivina kukkunud. Ise kirjutasin siinsamas Nordea kohta mõned nädalad tagasi, et numbrid on küll ahvatlevad, aga ostma ei tõttaks. Kripeldab aga küll.

Hetkel kuum