Jaroslav Tavgen • 31. detsember 2018 kell 4:00

Palts: poliitikud ei tohi karta võõrtööjõu küsimust

Kaubandus-tööstuskoja juhi Mait Paltsi sõnul läheb Eesti ettevõtjatel praegu hästi, kuid jätkuva kasvu nimel tuleb leida vastus võõrtööjõu küsimusele.  Foto: Madis Sinivee

Kuigi Eesti ettevõtjad tõmbavad üha rohkem välisinvestorite tähelepanu, peab valitsus heitma kõrvale poliitilised skandaalid ja hakkama tegelema tõsiselt võõrtööjõu küsimusega, toonitab kaubandus-tööstuskoja juht Mait Palts.

Paltsi sõnul on endiselt suurim probleem süvenev tööjõupuudus ja valitsuse võimetus võõrtööjõu teemat isegi arutada. "Probleem tõstis kvoodi täissaamisega pead juba 2016. aastal ning viimase kahe aastaga on see veelgi süvenenud. Näiteks 2018. aastal sai vöörtööjõu kvoot täis juba kevadel. Jääb vaid küsida, mis saab 2019. aastal?“ küsis Palts.

Ühtlasi nähtub Paltsi sõnul OSKA tööjõuprognoosist, et aastani 2026 jääb Eesti töötajate arv samaks. "See ei tähenda, et samaks jääks tööjõuvajadus," toonitas kaubandus-tööstuskoja juht.

"Tagamaks majanduse jätkuv areng ja Eesti ettevõtjate hea käekäik, on selge, et meil on jätkuvalt väga vaja kvalifitseeritud tööjõudu, mida praegu on raske leida,! ütles Palts. Hoolimata sellest, et teema on poliitiliselt tundlik, tuleb Paltsi hinnangul valitsusel sellega kiiresti tegeleda.

Omavalitsuste ettevõtlusvaim on nigel

Ühtlasi küsib Palts, kas omavalitsustel on piisavalt ettevõtlusmeelsust ja motivatsiooni aidata kaasa töökohtade loomisele maapiirkondades. "Tselluloositehase ja Lõuna-Eestisse planeeritud kanala ümber toimunud vaidlused on vaid mõned näited," märkis Palts.

"Ühelt poolt näeme olukorda, kus maapiirkondades napib töökohti ja tööjõuline elanikkond on sunnitud liikuma linnadesse. Teisel pool on ettevõtted, kes on valmis looma töökohti nendesse piirkondadesse, kuid ei leia omavalitsustest piisavalt tuge," selgitas Palts, kelle hinnangul saab kaugematesse piirkondadesse töökohti luua ainult koostöös kohalike omavalitsuste ja ettevõtjatega.

Raskustest hoolimata kasvame

Palts leiab, et keerulisest tööjõusituatsioonist hoolimata läheb praegu Eesti ettevõtjal üldiselt hästi. "Majandus kasvab ning eksport on saavutamas rekordtasemeid. Tihe konkurents ja sellest tulenev surve sunnib ettevõtjaid aina rohkem investeerima, mis tõstab meie pakutavate toodete ja teenuste kvaliteeti ning aitab kaasa suurenenud konkurentsivõimele maailmas," ütles Palts.

Seejuures nentis ta, et Eesti ettevõtjad suudavad aina rohkem meelitada välisinvestoreid, kes on nõus panustama meie kiiresti arenevasse tehnoloogiasektorisse ja majandusse tervikuna.

Hetkel kuum