Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Pottseppade vahel leegitseb tüli

    Koltsi Kaminad OÜ ning MTÜ Eesti Pottsepad juhatustesse kuuluva Andrus Konga (fotol) sõnul tunnistas Mati Malm oma viga kutseühingu juhtimisel, mistõttu ei ole talle etteheiteid.Foto: Liis Treimann

    Kui pottseppade kutseühingu juhatusse kuuluvale Mati Malmile heidetakse ette seotust ühingu segaste rahaasjadega ning ärieetikast kõrvalekaldumist, siis süüdistused tagasi lükkava Malmi hinnangul ei maksa enamik pottseppadest ausalt makse, kaasa arvatud tema peasüüdistaja Raivo Koppel.

    Pottseppadega rääkides on tajuda tsunftisiseseid pingeid. Lisaks maailmavaatelisele lahkhelile, millist tüüpi koldega ahjud on Eestis ikkagi õiged ja millised valed, tekitab osas pottseppades pahameelt, kuidas saab MTÜ Eesti Pottsepad juhatuses olla edasi Mati Malm.
    Tugevad etteheited
    „Mina ei pea õigeks, et selline inimene meil juhatuses on. Lisaks minule on veel 15–20 pottseppa samal seisukohal,“ rääkis pea 50 aastat pottsepaametit pidanud Esken ja Pojad OÜ juhatuse liige Väino Esken. Peamine etteheide on tema sõnul selles, et Malmiga seotud Kodusoojus Grupp OÜ on võlgu nii maksuametile kui ka tarnijatele. Samal ajal on asutatud kõrvale uus firma Kodu Soojaks OÜ ning tegevus jätkub selle kaudu.
    „Me ise koolitame ka kliente, et esmalt vaadake internetist, kas pottsepal on kutsetunnistus ja kas ta on maksuvõlglane või ei. Selline tegevus ei tee väga paljude pottseppade arvates meie ametile au,“ märkis Esken, lubades selle küsimuse püstitada veebruaris toimuval kutseühingu üldkoosolekul.
    Kodusoojus Grupi vastu esitas kohtusse pankrotiavalduse üks ettevõtte endine töötaja, kellel jäi saamata töötasu, summa ulatub koos hüvitiste ja viivisega üle 6700 euro. Ettevõtte maksuvõlg on 10 000 eurot.
    Samuti on Malmi peale tigedad kaks ahjupottide valmistajat, kellele Kodusoojus Grupp jättis maksmata.
    Makstud pole sentigi
    „See oli meil esimene kord, meil pole olnud mitte ühtegi klienti, kes oleks jätnud maksmata. Mitte ühtegi!“ põrutas ahjupotte tegeva Tallinna firma Saviton OÜ juhatuse liige Andrus Aru, kui jutuks tuli Kodusoe Grupi võlg.
    Kas te ettemaksu ei võta? „Tavaliselt võtame. Enne kaupa kätte ei saa, kui makstakse ära. Kuna Malm oli pottseppade liidu juhatuses, siis vaatasime, et nii esinduslik inimene ja tulime tema soovile vastu. Eeldad, et seal ei saa petist olla, aga tuleb välja, et saab,“ lisas Aru. Savitonil jäi saamata 3300 eurot ning kuigi kohtuotsusega on raha neile välja mõistetud, siis sentigi kätte saadud ei ole.
    Võru külje all keraamilisi ahjupotte valmistava Terebint OÜ juht ja omanik Taivo Kersna meenutas, et 2000–3000 euro vahele jäävat summat on Malm suuliselt vähemalt kahel korral lubanud ära maksta. Kirjadele ta Kersna sõnul ei vasta.
    „Minu kui väikese tegija traagika on see, et kohe, kui ma esitan arve, siis pean riigile ka käibemaksu ära maksma. Ehk ma olen materjali ära kulutanud, kuu aega tööd teinud, käibemaksu ära maksnud ja siis lõpuks ei saa ma mitte midagi. Ma tean, et temalt mingit raha ei tule,“ sõnas Kersna juba kolme aasta vanusest võlast rääkides.
    Kersna iseloomustas Malmi kui head suhtlejat ning head spetsialisti, kes kindlasti sobib MTÜsse Eesti Pottsepad lobitööd tegema, kuid rahaasjade juurde ei tohiks teda lasta.
    Kutseühingu segased rahaasjad
    Pottseppade kutseühingu revisjonikomisjoni aastataguses ettekandes jõuti järelduseni, et MTÜ Eesti Pottsepad juhatuse tegevliikmed ei ole tegutsenud kooskõlas ja MTÜ põhikirja ning seaduste järgi, mis on kohustuslikud majandustegevuse arendamiseks MTÜs.
    Üks revisjoni algatajatest, praegu kutseühingu juhatusse kuuluv OÜ Koltsi Kaminad juhatuse liige Andrus Konga rääkis, et MTÜ eelmise juhatuse ajal oli paberimajandus käest ära, raamatupidamine peaaegu puudus ning ka juhatuse koosolekuid ei protokollitud.
    Viiest tollasest juhatuse liikmest peeti vastutavaks kolme, kes olid kaasatud majandustegevust ja raamatupidamist puudutavate otsuste tegemisse.
    Muu hulgas leidis revisjonikomisjon, et eksamitasude ning ostetud ahjupottide puudujääk oli kokku 16 275 eurot. „Saatsime selle kohta politseisse kirja ning prokuratuur soovitas MTÜ-l Virgo Lepiku ning Mati Malmiga raha tagasi maksmises kokku leppida. Nüüd nad maksavad seda raha jupikaupa tagasi,“ sõnas Konga.

    MTÜ Eesti Pottsepad praegused juhatuse liikmed: Aleksander Ljubajev, Andrus Konga, Henri Huberg, Paul Pääso, Mati Malm.

    Eelmise juhatuse liikmed olid Mati Malm, Virgo Lepik, Koit Koppel, Annes Andersson, Henri Huberg.

    Lepik on ka Malmi äripartner Kodusoojus Grupis ning uues ettevõttes Kodu Soojaks.
    Valiti uude juhatusesse
    MTÜ Eesti Pottsepad uue juhatuse valimisel kogus Malm salajasel hääletusel aga toetajaid sedavõrd, et ta on praegugi juhatuses. Konga kinnitusel ei ole Malmile enam etteheiteid, sest ta tunnistas oma viga. „Samuti peetakse teda väga hinnatud koolitajaks ja MTÜs on ta asendamatu,“ lisas Konga.
    Malm ütles, et tema vastutada oli kutseühingu eelmises juhatuses kutseeksamite korraldamine ning sellega olid asjad korras. „Kuna minu vastutusalas ei olnud finantsdokumendid, siis ma ei süvenenud nendesse. Kuid ma tunnistasin oma viga ja võtsin juhatuse liikmena ka vastutuse, et osale kutseeksamil käinutele jäeti arved saatmata ning sellest tekkis eksamitasude puudujääk,“ selgitas ta.

    Ahjutarve OÜ juhatuse liige ning MTÜ Eesti Pottsepad juhatuse liige aastatel 2008–2018. Revisjonikomiskon leidis, et Andersson ei vastuta segaste rahaasjade eest.

    "See oli üks must lugu, minu raamatupidamine sellist asja läbi ei laseks. Eelmises juhatuses oli Mati Malm juhatuse esimees. Tema oli meil A ja O. Ma arvasin, et seal võib midagi valgustkartvat olla, aga mul ei olnud pangakonto väljavõtetele juurdepääsu.

    MTÜ põhisissetulek tuli kutseeksami tasudest. Eksamile tulija maksis sularahas või tegi ülekande, enne teda eksamile ei lastud.

    Raha eest osteti materjali või võeti seda niisama välja. Selguski, et eksami sooritamisel olid materjalikulud liiga suured. Ühe inimese peale oli ette nähtud 60 eurot, aga kui tegelikult läks 20 eurot, oli ka väga hästi. Malm ja Lepik kasutasid neid materjale enda firma objektidel. Muud ei saanud siin olla.

    See oli paljudele suur üllatus, et Malm valiti uude juhatusse. Kahjuks on see nii. Tal on hea jutt ja ta ikka rääkis, mida kõike lubab teha. Kui sa aga jutustad palju, siis tavaliselt ei ole sul sügavamaid teadmisi. Samas, kui oled jutukas, siis sa surud maha teistsuguseid arvamusi. Ta on selles asjus hakkaja mees.

    Minul on hea meel, et ma olen sealt ära ja mina olen aus ja puhas. Mulle oli see väga ebameeldiv kogemus."

    Annes Andersson
    Kodusoe Grupi majandusraskused tekkisid Malmi sõnul, kui otsustati hakata „lollilt ausaks“. „Kuna objektidel hakkas käima maksuamet, siis otsustasime, et kõik tööl olevad isikud märgime töötajate registrisse ja maksame nende pealt makse. Läksime ka paari objektiga alt. Asi hakkas kiiva kiskuma 2016. aasta lõpu poole,“ rääkis Malm.
    Raskused tekkisid, kuna ülejäänud turg makse ei maksnud? „Jah. Ütlen ausalt, viimase kahe aastaga on selles osas läinud olukord paremaks. Praegu maksab umbes kolmandik turuosalisi ausalt makse ja kaks kolmandikku jätkuvalt ei maksa,“ hindas Malm.
    Kuidas te vastate kriitikale, et ärieetikast lähtudes ei sobi te kutseühingu juhatusse? „Mina küsiksin retooriliselt, kumb on eetilisem, kas hoiduda üldse makse maksmast ja siis ka mitte sattuda maksuvõlgadesse või üritada olla aus maksumaksja ja kõike ausalt deklareerida ning sattuda seeläbi probleemidesse?“ küsis Malm vastu.
    Malm tõi ka välja, et kui tema ettevõttest kirjutatakse, siis oleks korrektne näidata, kui palju on maksnud tööjõumakse pottsepp Raivo Koppeli OÜ Ahjumaailm. „Kui meie maksame 18 000–20 000 eurot makse aastas ja teine firma maksab sama käibe juures võib-olla 1000 eurot, siis on see vastus küsimusele, kust tulevad võlad ja pankrot,“ sõnas ta.
    Nõudekiri
    Siit jõuame vastasseisuni Koppeli ja kahe MTÜ Eesti Pottsepad juhatuse liikme vahel. Malmi arvates püüab Koppel praegu ajakirjanduse kaudu teha vastukäike nõudekirja tõttu, mille nende advokaat Koppelile saatis.
    OÜ Ahjumaailm omanik Raivo Koppel.Foto: Andres Haabu
    Koppel ise MTÜ Eesti Pottsepad liige ei ole, küll on ta üsna aktiivne kommenteerija erialastes foorumites. Mitu pottseppa nimetavad teda tunnustavalt õige asja ajajaks, kuid mõni teine jälle muigab või siis ohkab Koppeli nime kuuldes.
    „Mis õigustab sarivõlglase Mati Malmi osalust eksamikomisjonis?/.../ Mati on varas,“ kirjutas Koppel kutseühingu eksamikomisjoni juhile saadetud kirjas. Teise juhatuse liikme Aleksander Ljubajevi kohta kirjutas Koppel, et Ljubajev avaldab valeinfot sisaldavaid tekste ehk ajab segamini kW ja kWh ning petab sellega tarbijaid.
    „See kiri oli viimane piisk. Sealtmaalt läks meil teema lukku ja huumor kadus ära,“ sõnas Malm.
    Malm ja Ljubajev palkasid ennast esindama advokaadi, kes esitas Koppelile nõude, et ta lükkaks ebaõiged väited ümber ning hüvitaks mittevaralise kahju kummalegi 1500 eurot. Vastasel juhul on ees ootamas kohtuasi.
    Koppel ütles, et nõudekiri on tehtud tema vaigistamiseks. „Minu ettevõttel Ahjumaailm on kõik maksud makstud ja kellelegi ma võlgu ei ole. Ma ei lepi sellega, et üks mees jätab potimeistritele raha maksmata, aga käib ringi ja esindab pottseppasid,“ lausus Koppel.
  • Hetkel kuum
TalTechi professor: miks Eesti lennundus tähendab raha tuulde loopimist
On keeruline näha põhjust, miks Eesti lennundussektorit veel toetada. Kogemused on lihtsalt valmistanud liiga palju pettumust, kirjutab TalTechi makroökonoomika professor Karsten Staehr.
On keeruline näha põhjust, miks Eesti lennundussektorit veel toetada. Kogemused on lihtsalt valmistanud liiga palju pettumust, kirjutab TalTechi makroökonoomika professor Karsten Staehr.
Balti turul kaubeldi enim tugevast kvartalist teatanud LHV aktsiatega
Kuna LHV teatas täna, et panga esimese kvartali tulude taga olid laenuportfelli ja intressitulude kasv, siis pakkus aktsia investoritele huvi ning vahetas omanikku 442 468 euro eest ning kallines +0,73%.
Kuna LHV teatas täna, et panga esimese kvartali tulude taga olid laenuportfelli ja intressitulude kasv, siis pakkus aktsia investoritele huvi ning vahetas omanikku 442 468 euro eest ning kallines +0,73%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Merko eksjuht avas lahkumise tagamaid “Astusin nagu jooksulindilt maha”
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
General Motorsi esimene kvartal ületas kõiki prognoose
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Ukraina säilitas vabastuse tollimaksudest, aga suure erandiga
Euroopa Parlament kiitis heaks Ukrainale tollimaksuvaba kauplemise erandi pikendamise tuleva aasta juunini. Euroopa Komisjon saab aga tugeva tööriista.
Euroopa Parlament kiitis heaks Ukrainale tollimaksuvaba kauplemise erandi pikendamise tuleva aasta juunini. Euroopa Komisjon saab aga tugeva tööriista.
President jätab Venemaal tegutsevale ja laienevale ettevõtjale teenetemärgi alles
Presidendi kantselei jätab alles teenetemärgi ettevõtjale Jaan Puusaagile, kelle firma Wolf Group tegutseb tütarfirmade kaudu Venemaal edasi ja nimetab sõda “erioperatsiooniks”.
Presidendi kantselei jätab alles teenetemärgi ettevõtjale Jaan Puusaagile, kelle firma Wolf Group tegutseb tütarfirmade kaudu Venemaal edasi ja nimetab sõda “erioperatsiooniks”.