Ken Rohelaan • 5 märts 2019

Swedbanki juhtidele plaanitakse palgatõusu skandaalist hoolimata

Pärast Swedbanki sattumist rahapesuskandaali, mille tõttu ta kaotas turuväärtusest ligi 3,3 miljardit eurot, on panga ametisse nimetamise komisjon teinud sellegipoolest ettepaneku kiirendada juhatuse liikmete palga kasvu, kirjutab Dagens Industri.

Rootsi rahvusringhäälingu SVT uurivad ajakirjanikud leidsid, et kokku 5,8 miljardi USA dollari mahus kahtlast raha on liikunud läbi Swedbanki kontode Balti riikides.  Foto: Andras Kralla

Swedbanki ametisse nimetamise komisjon (tegeleb osaliselt juhatuse töö järelevalve ja reguleerimisega – toim) on teinud ettepaneku suurendada juhatuse liikmete tasu keskmiselt 5 protsenti. Ettepanek pannakse lauale 28. märtsil Stockholmis panga iga-aastasel üldkoosolekul. Plaanitav palgatõus on märkimisväärselt suurem kui aasta varem, kui mullu otsustati üldkoosolekul juhatuse liikmete tasu suurendada 3,2 protsenti.

Näiteks panga presidendi Lars Idermarki jaoks tähendaks see ligi 8500eurost palgatõusu. Teistel juhatuse liikmetel suureneks palk ettepaneku realiseerumise korral pea 3300 euro võrra.

"Ma mõistan, et see võib silma torgata, aga see jääb üldkoosoleku otsustada. Saame nii palju öelda, et Swedbank järgib teiste suurpankade trendi," ütles Rootsi Aktsionäride Assotsiatsiooni peajurist Sverre Linton.

Swedbanki kõrval on nii SEB kui ka Handelsbanken teinud sarnase suurusega palgatõusu ettepaneku. Näiteks SEB presidendi Marcus Wallenbergi tasu suureneks ligi 19 000 euro võrra ja Pär Boman saaks juurde ligi 9500 eurot.

Lintoni sõnul on pankades ja finantsasutustes juhatuse liikmete tasud reeglina suuremad kui teistes ettevõtetes, sest neilt nõutakse enamat. "Me oleme teadlikud, et pankade juhatustele on seatud suured nõudmised, seetõttu on kõrgemad palgad selles sektoris ka õigustatud," ütles ta.

Linton ütles, et rahapesukahtlused ei mõjuta tasude suurendamist, kui pank suudab seatud eesmärke täita. Swedbanki puhul ei ole veel selge, kas ja mis ulatuses kahtlused tõele vastavad.

"Aga tuleks mõelda nii, et suurendatud tasud jõuavad uue juhatuseni, kellel on nähtavalt ees tõsine töö, et olukorras selgust saada. Praegu on veel liiga vara nõuda nende asendamist. Esmalt peame teada saama, mida erinevad ülevaated näitavad," selgitas Linton.

Swedbanki ametisse nimetamise komisjon teeb ettepaneku valida uude juhatusse praegusest juhatusest kõik liikmed, on pank teatanud oma kodulehel.

Hetkel kuum