Jaga lugu:
Uudised
Ainult tellijale

Fotod: Keskerakond võttis Euroopa valimistel vastu kaotuse

Yana Toom ja Jüri Ratas Keskerakonna valimispeol.  Foto: Andras Kralla

Valitsuskoalitsiooni juhtpartei Keskerakonna tulemus jäi Euroopa Parlamendi tulemustel kesiseks: erakonna toetus valijate seas on paari kuuga kiirelt kukkunud ning Euroopa Parlamendis saadi üks mandaat.

Keskerakonna ridades Brüsseli mandaadi välja võidelnud Yana Toom sai valimistel 27 003 häält ehk paremuselt neljanda koha. Erakonna nimekirjas paremalt teise tulemuse teinud Igor Gräzin kogus 10322 häält ja tuli üldvõrdluses kaheksandale kohale.

Keskerakonnale märtsikuus riigikogu valimistel 23,1protsendilise mandaadi andnud valijad näitasid Euroopa Parlamendi valimistel välja oma vastumeelsust partei otsuse vastu astuda liitu EKREga: Keskerakond kogus vaid 14,4 protsenti häältest.

Valitsuskoalitsiooni moodustamise järel protestiks erakonna juhatusest ning riigikogu fraktsioonist lahkunud Raimond Kaljulaid kandideeris valimistel üksikkandidaadina ning tegi valimistel 20 643 häälega 7. tulemuse, kogudes sellega 6,2 protsenti häältest.

Ka Yana Toom esindas valimistel partei siseopositsiooni ning väljendas korduvalt oma vastumeelsust EKREga liidu sõlmimise vastu.

Parlamenti ei kandideerinud ükski Keskerakonna minister ega ka varasem majandusminister Kadri Simson, kellest saab tõenäoliselt Euroopa Komisjoni volinik.

Euroopa Parlamendi valimistel osales esialgsetel andmetel 37,3% valijaskonnast. Kõige kõrgem oli osalusprotsent Tallinnas (42,2%) ja kõige madalam Ida-Virumaal (24,3%).

2014. aasta Euroopa Parlamendi valimistel osales 36,5% valijatest.

Keskerakonna valimispidu  
Jaga lugu:
Hetkel kuum