Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Restoranitest: Vene klassika Troikas

    Sisekujundus on traditsiooniline ja pidulik.Foto: Julia-Maria Linna

    Troika oli üks esimestest restoranidest, mis Raekoja platsil uksed lahti tegi. Kunagi gurmaanide täit tähelepanu nautinud, tundub ta nüüdseks koos vanalinna matrjoškapoodidega vaid turistide huviorbiiti jäänuna.

    Toit ja jook 7Teenindus 4Interjöör 7 

    Aadress: Raekoja plats 15, TallinnTelefon: 627 6245Avatud: 10–23Pearoogade hinnavahemik: 13,40–42,70 eurot

    Varasemaid Äripäeva restoraniteste loe aadressilt www.aripaev.ee/restoranitest

    Raskepärane Vene bojaaristiil käib risti vastu kõigile sellele, mis suunas praegu toidutrendid liiguvad. Restoranid on keldritest maa peal tulnud, valgus ja vaade on sama oluliseks saanud kui kohalikkus, värskus ja kergus.
    Aga klassika ei vanane, pelmeene hapukoorega armastan ma endiselt ja härmas viinapitsidesse kõrges kaares viina valamine meeldib mulle ka. Pealegi juhtusin hiljuti lugema Vene emigrandi Anya von Bremzeni raamatut, kus Vene nõukogude ajalugu avaneb toidu kaudu ja see äratas taas huvi suure ja võimsa, meid nii palju mõjutanud toidukultuuri vastu. Sellepärast siis Troika.
    Külm vastuvõtt
    Esmapilgul jättis muidu nii uhke võlvkelder hüljatud mulje. Kuigi oli kauni laupäeva lõunaaeg, ei tahtnud Vene rahvariietes näitsik meid isegi sinna sisse lasta, mingu me parem trahterisse. “Kas restoran on suletud?” tundsin huvi. Kinni see polnud, aga kuna sellel kaunil kevadpäeval polnud vist veel keegi avaldanud soovi keldrisse laskuda, puhkas see täielikus neitsilikus rahus ja pimeduses.
    “Lahti on, aga sisse ei lase”-olukorrale järgnes kõrvallugu pealkirjaga “Need tüütud kliendid” – ettekandja juhatas meid lauda, süütas tuled ja viskas meile möödaminnes menüüd lauale, ise samal ajal mobiiliga hoogsalt lobisedes. Nii et algus oli puhas klassika, aga mitte bojaari-Venemaalt, vaid hilisemast ajast ja tuttav kõigile, kel kogemusi nõukogudeaegsete restoranidega.
    Edasi aga sattusime headesse kätesse. Juba pisut eakam kelner, kes meie eest hoolt kandis, oli tõeline oma ala professionaal, milliseid on meil vähe. Neid võib küllaga kohata näiteks Prantsusmaal või Itaalias, kus restoranitöö pole mitte tudengite lisarahateenimise koht, vaid elukestev amet nagu iga teinegi.
    Toiduklassika
    Tundsime end nagu bojaaripere oma isiklikus söögisaalis, kuid mitte kauaks – tasapisi ilmus ka teisi külastajaid, kes eelistasid trahteri asemel restorani.
    Keedetud keel mädarõikaga, Siberi pelmeenid, hapukapsasupp, hambutu krahv Stroganovi liharoog böfstrooganov ja pliinid – sõime läbi tubli tüki Vene klassikast. Klassika on klassika, ei mingeid kaasaegseid töötlusi, ei mingeid uue Vene köögi otsinguid.
    Sinep oli tuline, mädarõigas oli terav (kust nad küll sellist vastu kevadet saavad?), böfstrooganov oli rammus, viinapits härmas ja pelmeenide juurde sai mitte ainult hapukoort, vaid ka äädikat. Keele lisandid olid eriliselt uhked ja kohevad kartulipannkoogid ning suurepärased marineeritud kuuseriisikad. Kõik oli nii, nagu Vene restoranis alati on olnud. Ainukesed kadunud hiilguse märgid olid poolenisti jääs keelelõigud, mis polnud veel (mikroahjus?) täielikult sulada jõudnud.
    Otsisin joogikaardilt ka midagi Vene uuest veinipiirkonnast, Krimmist, aga leidsin vaid Massandra dessertveini, seegi veel tähisega UKR. Kelneri sõnul pannaksegi Troikas rohkem rõhku viinale kui veinile ja tõepoolest – joogikaardil oli viinasid vaat et rohkemgi kui veine.
    Nii et lisapunkt stiilipuhtuse eest. Ja viina valatakse Troikas endiselt uhkelt ja kõrge kaarega.
  • Hetkel kuum
Raivo Hein: sotsid valetavad alati, aga jõudu neile Tallinnas! Vene- ja Savisaare-aegsetel lahendustel olgu lõpp
Kuulates linnaelanike, ettevõtjate ja asjatundjate häält, on nüüd võimalik kujundada Tallinnast kaasaegsem ja elamisväärsem linn võrreldes senise bütsantslikkusega, kirjutab ettevõtja ja investor Raivo Hein vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Kuulates linnaelanike, ettevõtjate ja asjatundjate häält, on nüüd võimalik kujundada Tallinnast kaasaegsem ja elamisväärsem linn võrreldes senise bütsantslikkusega, kirjutab ettevõtja ja investor Raivo Hein vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
USA majanduskasvu pidurdumine kukutas aktsiaid
USA majanduse kasv esimeses kvartalis jäi märkimisväärselt alla nii eelmistele kvartalitele kui ka majandusanalüütikute prognoosidele, ehmatades langema ka aktsiaturud.
USA majanduse kasv esimeses kvartalis jäi märkimisväärselt alla nii eelmistele kvartalitele kui ka majandusanalüütikute prognoosidele, ehmatades langema ka aktsiaturud.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Swedbank kaotas kasumit vähem kui SEB
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Bolti lobi ei läinud Euroopas läbi, uus direktiiv sai rohelise tule
Euroopa Parlament andis lõpliku heakskiidu uutele reeglitele, mis parandavad platvormide heaks töötavate inimeste töötingimusi.
Euroopa Parlament andis lõpliku heakskiidu uutele reeglitele, mis parandavad platvormide heaks töötavate inimeste töötingimusi.