Signe Sillasoo • 25. september 2015 kell 14:00

Ohvriterohke tee maailma tippu

Film "Everest" elustab 1996. aasta mais mäel juhtunu – ootamatu torm võttis elu kaheksalt inimeselt.   Foto: Tootja

Mount Everest ei ole mitte üksnes maailma kõrgeim tipp, kus sünnivad suured eneseületused, see on metafoor, paik, mis illustreerib ilmekalt, et võimatuna näiv on elus võimalik.

“Everest”

Režissöör: Baltasar Korm?kur

Osades: Jake Gyllenhaal, Josh Brolin, Jason Clarke, John Hawkes, Keira Knightley, RobinWright, Charlotte Bøving, Sam Worthington jt

Filmi pikkus: 2 h 1 min

Kinodes alates: 25.09 

Tänasest kinodesse jõudev film “Everest” jutustab tõsielulise loo 1996. aastast ehk varsti peaaegu 20 aastat tagasi juhtunust, kirjutab nädalalõpulisa Puhkepäev. Täpsemalt kahest ekspeditsioonist, mille liikmed proovisid tol aastal maailma kõrgeimat tippu vallutada. Kaheksa inimest (koos teiste mäel olnud tiimide liikmetega) sealt kahjuks tormi tõttu tagasi ei jõudnud, muutes selle tol ajal ajaloo kõige ohvriterohkemaks hooajaks Everestil.

Filmi keskmes on 10. mai, päev, kui kahe väga kogenud märgironija Rob Halli (jõudis Everesti tippu viiel korral) ja Scott Fischeri (jõudis tippu kahel korral) juhitud grupid hakkasid tipu poole rühkima.

Ootamatu torm

Hommikune pealtnäha ilus ja päikesepaisteline ilm pöördus aga ootamatult jõhkraks tormiks, mis raskendas inimestel tipust alla laagri poole laskumist – tormituul ja sadu tegi nähtavuse väga halvaks, hõre õhk ja hapnikuballoonide tühjenemine põhjustas inimestel hapnikuvaeguse, jõhker külm näpistas, tekitades alajahtumise ja võttis kehast viimseid energiavarusid. Seda eriti 7000 meetri kõrgusel merepinnast, mida kutsutakse surmatsooniks, sest sellisel kõrgusel hakkavad inimorganismi funktsioonid järjest üles ütlema.

Mount Everest ehk Džomolungma

Kõrgus: 8848 m, asub Nepali ja Tiibeti piiril.

Vanus: üle 60 miljoni aasta vana.

Nimi: mägi on saanud läänepärase nime 1823–1843 aastal India maamõõduameti juhataja Sir George Everesti järgi. 

Ilmastik: kõige külmemal ajal võib temperatuur langeda mäel enam kui –60 ?C ja puhuda tuul kuni 90m/s. 

Esimesed inimesed tipus: uusmeremaalane Edmund Hillary ja šerpa Tenzig Norgay jõudsid 29. mail 1953. aastal esmakordselt maailma kõrgeima mäe tippu. 

Eestlased tipus: esimese eestlasena jõudis 2003. aastal Everesti tippu Alar Sikk. Tanel Tuuleveski ja Andras Kaasik vallutasid tipu 2011. aastal. 

Aeg tippu jõudmiseks: keskmiselt võtab tippu jõudmine aega 40 päeva kuni kaks kuud, et keha jõuaks aklimatiseeruda, mägede hõredama õhu ja vähesema hapnikuga harjuda.

Antud lugu Islandilt pärit režissöör Baltasar Kormakur publikule filmi vahendusel jutustabki, mille juures on abiks tõeline näitlejate meistriklass – viis Oscarile kandideerinud näitlejat, Jake Gyllenhaal, John Hawkes, Keira Knightley, Emily Watson ja Josh Brolin.

Mäe müütiline aura

Põhiosa filmi võtetest toimus looduslikult rasketes tingimustes Nepalis Khumbu orus, Everesti baaslaagris ning Itaalia Dolomiitides, mis ei olnud lihtne ülesanne ka filmi võttemeeskonna jaoks. “Meil oli probleeme – esile kerkis hirm, ka minul, mis pani küsima, kui kaugele me filmi tehes läheme,” rääkis võtteperioodist mäel imekombel ellu jäänud, kuid nina ja sõrmed kaotanud arsti Beck Weathersit kehastanud Josh Brolin Flicks Plusile antud intervjuus.

“Kokkuvõttes oli filmi tegemine natukene näitlemist ja väga palju uusi kogemusi,” võttis Brolin kogemuse kokku, sest paljude jaoks oli see esimene kord nii kõrgel mägedes käia. “Everest on maailma kõige kõrgeim tipp, sellel on müütiline aura. Kui sa suudad inimesena müüte puudutada, tähendab see, et sa oled väga eriline. Olla nende väheste seas, kes selleni jõuavad, eristab sind teistest,” võttis Brolin kokku selle, mis ajab inimesi ikka ja jälle selle mäe peale oma vaimu ja füüsist proovile panema.

RAAMATUD

1996. aasta katastroof

“Hõredasse õhku”Autor: John KrakauerEesti keeles ilmunud aastal 2000Jutustus Everesti ajaloo tolle hetkeni kõige ohvriterikkamast hooajast 1996. aastal, mille autoriks on tuntud ajakirjanik Jon Krakauer, kes ka ise osales tipputõusjate rühmas.

“Left For Dead: My Journey Home from Everest”Autorid: Beck Weathers ja Stephen G. MichaudIlmunud aastal 2000Raamat räägib mäel 1996. aasta mai tormis imekombel ellu jäänud, kuid sõrmed ja nina kaotanud Ameerikast pärit arsti ja mägironija Beck Weathersi läbielamistest.

“Tõus: traagilised ambitsioonid Everestil”Autor: Anatoli BukrejevEesti keeles ilmunud aastal 2006Budismi iidsetes pühades tekstides viidatakse Himaalajale kui "lume aidale" ja 1996. aastal ait muudkui täitus, sest mägedes sadas tavalisest enam lund. Tolle aasta 10. mai pärastlõunal jõudis Mount Everestile eriti raevukas torm, mis võttis elu kaheksalt mägironijalt. Mäel juhtunut kirjeldab kogenud mägironija Anatoli Bukrejev, kes mitu mägironijat tormist ka päästis.

“After the Wind”Autor: Lou KasischkeIlmunud aastal 2014Raamat jutustab Rob Hall’i kliendi Lou Kasischke läbielamistest mäel 1996. aasta mais.

Eestlaste Everesti vallutused

“Everesti päevik”Autorid: Raivo Plumer ja Tõivo SarmetIlmunud aastal 2005Raivo Plumer ja Tõivo Sarmet kirjeldavad päeviku vormis, kuidas edenes 2003. aatal eestlaste esimene Everesti ekspeditsioon, mille suurhetk oli Alar Siku ja leedulase Saulius Viliuse tipputõus.

FILMID

1996. aasta katastroof

“Into Thin Air: Death on Everest” (1997, mängufilm)Režissöör: Robert MarkowitzFilm põhineb 1996. aasta mais rahvusvahelise ekspeditsiooniga liitunud ajakirjaniku John Krakaueri samanimelisel raamatul, mis kirjeldab, mis juhtus mäel 10. mail 1996.

“Storm Over Everest” (2008, dokumentaalfilm)Režissöör: David BreashearsFilm paljastab ellujäänute ja 1996. aasta 10. mail mäe peal töötanute mälestused ja kirjeldused tormist ja traagilistest sündmustest, mis see põhjustas.Vaata: www.youtube.com

Eestlaste Everesti vallutused

"Mount Everest" (2003, dokumentaalsari)Autor: Vahur Kersna Kuueosaline dokumentaalsari tipneb Eesti lipu viimisega maailma katusele - näha saab grupi mägironijate ettevalmistusi, reisi, aklimatiseerumist mäel ja pingutusi Everesti tippu jõuda. Vaata: https://arhiiv.err.ee 

Teisi Everesti vallutusi

“Ultimate Survival: Everest” (2004, dokumentaalsari)Film jälgib seltskonna mägironijate ponnistusi jõuda Mount Everesti tippu.Vaata: www.youtube.com 

“Everest: Beyond the Limit” (2006-2009, dokumentaalsari)Dokumentaalsari näitab, milliseid katsumusi tuleb Everesti tippu pürgijatel läbida nii enne mäle minemist kui mäe peal olles. Samuti kui vajalik ja oluline on ekspeditsiooniülemate karm sõna, mis võib kiirelt mõne kogenematuma mägironija tee tippu lõpetada, et ta mäel olles asjatult enda eluga ei riskiks.Vaata: www.youtube.com 

“Miracle on Everest” (2008, dokumentaalfilm)Dokumentaalfilm räägib 2006. aastal Everesti tippu jõudnud Lincoln Hallist, kogenud mägironijast. Mäest laskudes hakkas ta käituma irratsionaalselt ja varises kokku. Arvati, et ta on surnud, aga imekombel pääses ta peale pikka aega kõrgel mäel külmakraadides olemist eluga.Vaata: www.youtube.com 

TASUB TEADA

Tahad ise Everesti näha?Everesti baaslaagri matk29.03-17.04.2016www.sandberg.ee 

Everesti baaslaagri seiklus1.-16-04.2016www.seikluskliinik.ee 

Hetkel kuum