Kuidas IMF ja Euroopa Komisjon Läti riigi "paljaks tegid"

29. juuni 2009, 14:18

Kui keegi veel kusagil uskus, et IMF oma klientriike "abistab", siis möödunud nädala sündmused näitavad selgesti, et IMFi põhimure on kuidas kriisis kannatavate maade käest suurkorporatsioonide kasuks võimalikult palju raha välja pressida, kirjutab majandusanalüütik Jüri Uustalu.

Nimelt kuulutas Austria pank RZB läinud nädalal, et vahetab oma võlakirjad uute vastu, makstes praeguste võlakirjade omanikele vaid 55 senti euro pealt. RZB on sattunud raskustesse ülearu agressiivse laenamisega Ida-Euroopas ja panga bilansis haigutab suur puudujääk.

Muidugi võiks Austria valitsus panga riigistada, puudujägid riigikassast katta, ja võlakirjade omanikud hädast välja aidata. Tõenäoliselt ei taha Austria valitsus võlakirjade omanikke aidata ennekõike seetõttu, et hädas olevaid panku on teisigi ja kui kõiki aidata, siis läheks Austria riik ise pankrotti. Parem siis mõne panga pankrot kui kogu riigi pankrot.

Samad reeglid ei kehtinud aga Läti kohta. Hämmastava küünilisusega sunniti lätlasi "abi" raames garanteerima välisinvestoritele kuuluv 775 miljoni euro suurune Parexi panga sündikaatlaen. Seega läheb suur osa IMF-i ja Euroopa Komisjoni nn. abist mitte lätlastele vaid hoopiski Parexi rahvusvahelistele kreeditoridele.

Samal ajal ootavad need "investorid", kelle kaotusi Parexi sündikaatlaenu läbi maksab praegu kinni Läti maksumaksja kiivalt Läti riigi pankrotti. Sest nii loodavad "investorid" panna käpa peale Läti infrastruktuuri tähtsamatele objektidele – sadamad, lennuväljad jms. Majanduslik okupatsioon, ühesõnaga.

Arvata võib, et samasuguse "abi" programmid on välja töötatud ka Eesti jaoks. Teatud analüütikud levitasid ettepanekut, et Eesti peaks krooni devalveerima ja kõik laenud eurodest kroonidesse muutma. See oleks täiesti mõistlik.

Aga samas lisati juurde, et Eesti peaks "kompenseerima" pankadele nende devalveerimisest tekkinud kaotused. See oleks idiootlik – keegi ei sundinud panku eurodes odavaid laene väljastama ja see, et nii tehti, on pankade endi jäme riskijuhtimise viga.

Loomulikult teavad sellise "devalveerimise kompensatsiooni" nõudjad hästi, et see Eesti riigi pankrotistaks. Ettevalmistused juba käivad – kuuldavasti luuakse investeerimisfonde selleks, et omandada Eesti metsa jms. Praegune "kärbete poliitka" viib kindlal sammul Eesti riigi pankroti poole. Jääb üle loota, et Eesti valitsusel ja Riigikogul tuleb enne mõistus pähe kui see juhtuda jõuab.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 19:14
Otsi:

Ava täpsem otsing