Kasinus on läbi kukkunud

Joseph. E Stiglitz  Foto: Project Syndicate

Edu ei peaks mõõtma mitte selle järgi, et ükskord leiab aset mingisugune paranemine, vaid selle järgi, kui kiiresti see toimib ja kui suur on põhjustatud kahju, leiab Columbia ülikooli professor Joseph E. Stiglitz

Kui faktid ei sobi teooriaga kokku, siis muuda teooriat, öeldakse. Kuid sageli on lihtsam hoida vanast teoorist kinni ja muuta fakte. Vähemasti paistavad seda uskuvad Saksamaa liidukantsler Angela Merkel ja teised kasinuspoliitikat pooldavad Euroopa liidrid. Faktidele otsa vaatamast keeldudes jätkavad nad tegelikkuse ignoreerimist.Kasinus on läbi kukkunud. Aga selle kaitsjad hoiavad kinni kõige nõrgemast võimalikust argumendist: majandus pole enam kokkukukkumise äärel, järelikult kasinuspoliitika toimib! Kui see ongi argumentatsioon, siis võiks sama hästi väita, et kaljult allahüppamine on parim viis mäest alla saada.Iga langus lõpeb kord. Edu ei peaks mõõtma mitte selle järgi, et ükskord leiab aset mingisugune paranemine, vaid selle järgi, kui kiiresti see toimib ja kui suur on põhjustatud kahju. Sellest seisukohast on kasinuspoliitika olnud õnnetus: Euroopa Liidu riikide majandused seisavad silmitsi stagnatsiooniga, kui mitte mitmepõhjalise langusega. Mitme riigi töötuse tase on kõrge ja mitme riigi SKP jääb maha kriisieelsest tasemest. Isegi varem väga tugevad majandused nagu Saksamaa kosuvad aeglaselt. Kriisis kannatada saanud majandused on depressioonis. Pole paremat sõna, et kirjeldada olukorda Hispaanias või Kreekas, kus rohkem kui pooled noortest inimestest on tööta.Eurotsooni riikide majandused annab täna rohkem kui 15% vähem toodangut, kui nad oleksid andnud siis, kui 2008 finantskriisi ei oleks puhkenud. Rahalises vääringus tähendab see umbes 1,6 triljoni dollari kaotust sellel aastal ja kõigi kriisijärgsete aastate jooksul rohkem kui 6,5 triljoni dollari kaotust.Pikaajaline vähikäik kahandab Euroopa võimet kasvada. Noored inimesed, kes peaksid praegu oma oskusi tööturul lihvima, ei saa seda teha. Neid ootab vanaduses vähekindlustatud elu, sest nad ei ole saanud kogu elu tööd teha.Loodetakse, et madal ettevõtte tulumaks ärgitab rohkem investeerima. See on jamps. Investeeringuid takistab tegemast pigem nõudluse puudus, mitte kõrged maksud.  See kehtib nii Euroopa kui ka Ameerika kohta.Hoolimata tõendustest, et kasinus ei anna soovitud tulemusi, kaldub Saksamaa seda omalt poolt pigem süvendama, pannes niimoodi Euroopa tuleviku küsimärgi alla. 

Hetkel kuum