Marta Jaakson • 23. aprill 2015 kell 7:30

EASi halb nali

Marta Jaakson.  Foto: Andras Kralla

Eesti kutsub soomlasi 70 000 eurot maksva kampaaniaga leiba teenima ühesse eurotsooni vaesemasse riiki. „Talendid koju“ kampaania omade peal ei töötanud, nüüd katsetatakse naabritel, kirjutab ajakirjanik Marta Jaakson.

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus läheb Soome turule kampaaniaga, mille eesmärk on soomlasi Eestisse tööle kutsuda. Nii soomlaste kui ka eestlaste esimene reaktsioon oli valdavalt, et see peab halb nali olema. Miks peaks soomlane Eestisse tööle tulema, on see põhiline vastuseta küsimus. Keskmise palga vahe on kolme-neljakordne, mõistagi eestlaste kahjuks. Töötutoetus on Soomes üldjuhul sama või veidi suurem kui Eesti keskmine palk. Soome pensionärid elavad oma keskmise Soome pensioniga Eestis paremini kui kõrgharitud täistööajaga Eesti töötaja.

Eesti majandusele ei terenda mitte ettevõtluse seisukohalt üldiselt kasulik kerge inflatsioon, vaid kütuseaktsiisi köetud hinnatõus. Kütushinna tõus toob kaasa enamiku teenuste ja toodete hinna tõusu. See tähendab, et lähiajal tuleb tarbimine ümber kujundada kesisemaks või rahakotti jääb suurem auk. 

Soomlasele on seni magnetiks olnud Eesti odavam alkohol ja tubakas. Alkoholi- ja tubakaaktsiisi tõus on Eestis aga kokku lepitud juba varem. Lisaks juba kavandatule planeerib vastne võimulepe ka veiniaktsiisi tõusu. Soomlaste suhtumine on selline, et küll see tubakas ja viin siis nüüd mõnest muust riigist odavamalt üles leitakse ja koju viiakse.

Argumendina, miks soomlane Eestisse peaks tulema, on siiani mainitud asjaolu, et Eesti on edukate IT-ettevõtete sünniriik. Kutsutakse eelkõige IT-valdkonna spetsialiste. Tõmbenumbritena nimetatakse Skype'i, GrabCadi, Transferwise'i ja Taxifyd. Kes veel ei tea, siis enamik nende firmade töötajaid ei tööta Eestis. Enamiku nende firmade tegevus ulatub Eestist juba ammugi kaugemale.

Tõsiasi on samas see, et IT-valdkonnas on pidev spetsialistide puudus. Ent kui tõenäoline on, et Transferwise Londonis asjad kokku pakib ja Eestisse kolib, juhul kui Soome IT-spetsialistid peaksid uue töökohana Eestit eelistama? Pigem kolivad ka need nutikad Soome IT-spetsialistid Londonisse.

Soome talentide Eestisse meelitamine maksab Euroopa maksumaksjale 70 000 eurot. Selle üle, kas tegemist on suure või  tühise rahaga, võib vaielda. Ent tuulde loopida pole mõtet ei suurt ega väikest raha. Kampaania algab mais. Siis peaks lähemate kuudega selgeks saama, kui põhjendatud selline kulutus oli.

Hetkel kuum