Mari Mets • 30. august 2017 kell 3:00

Signaal, ära lollita meid!

Mari Mets  Foto: Andras Kralla

Ma ei usu, et maksumaksjad saavad uuel aastal teada, kellele Tallinn tegelikult meie raha Signaali-nimelisse firmasse maksab, kirjutab ajakirjanik Mari Mets.

Loodan väga, et seni kiivalt oma tegelikke kasusaajaid ja omanikke varjanud, kuid mõnuga Tallinna linna lepingutest ehk maksumaksja rahast elatuv Signaal ei murra oma korduvalt antud lubadust avalikustada aasta lõpus vastava seaduse jõustudes oma tegelikud kasusaajad. Kui pärast selgub, et nad siiski valetasid meile, on ikka päris piinlik.

Signaal on varjanud oma tõelisi omanikke alates 2008. aastast, kui praegu ettevõtte nõukogus istuv Andres Peets firma maha müüs ja uus omanik offshore-auku kadus. Seni anonüümsete offshore-firmade omanduses olnud Signaal on alates 15. maist Küprosel tegutseva Vene advokaadi Pjotr Brazhnikovi nimel, kellel on seoseid veel 96 firmaga. Raske uskuda, et üks offshore-advokaat on Tallinna kommunaalfirma päris omanik.

Logisev algus

Kuigi aasta lõpus jõustub seadus, mis kohustab Eesti ettevõtteid oma kasusaajaid avalikustama ja Signaal on lubanud seda Andres Peetsi kinnitusel ka teha, paistab kontroll nende avalikustatud kasusaajate õigsuse üle vähemalt esialgu hambutu.

„Õigete ja ajakohaste andmete esitamise kohustus on juriidilise isiku juhatusel, ka osanikud peavad esitama juhatusele õigeid andmeid. Sisuliselt toimub kontroll ka kohustatud isikute (nagu pangad, finantseerimisasutused, notarid või advokaadid), maksuhaldurite, rahapesu andmebüroo ja laiema avalikkuse kaudu – kui nähakse valeandmeid, on õigus pöörduda juhatuse poole andmete parandamiseks,“ teatati mais rahandusministeeriumist Äripäevale.

Kasusaajad tuleb avalikustada küll juba hiljemalt veebruaris, kuid andmete esitamata jätmise või teadvalt valeandmete esitamise eest määratav väärteokaristus jõustub alles 2019. aastal. Sedagi saab rakendada alles siis, kui mõni „kohustatud isik“ võtab ette pika kahtlustamise-tuvastamise tee.

Loodame, et Signaal ei lase selle keerulise ahela peal ligu ega hakka oma maksumaksjatest rahastajatele ebausutava loraga puru silma ajama, kuniks neid ükskord selle eest trahvida saab.

Hetkel kuum