Anne Samlik • 22. detsember 2017 • 3 min
Jaga lugu:

Eestlaste reisikirg lööb rekordeid

Estraveli tegevdirektor Anne Samlik.
Estraveli tegevdirektor Anne Samlik.  Foto: Meeli Küttim

Soodne majandusseis, odavamad lennupiletid ja kindlustunne tuleviku ees panevad Eesti inimesed 2018. aastal reisima rohkem kui kunagi varem, prognoosib Eesti suurima reisibüroo Estravel juhatuse liige Anne Samlik.

Eesti inimestel ja ettevõtetel läheb hästi. Turismivaldkond on üks esimesi, mida majanduse tsüklilisus mõjutab – kui majanduskasvu tingimustes võetakse ette rohkem reise, siis langusperioodil tõmmatakse esimesena koomale just reisikulud. Eelkõige puudutab see eraisikutest puhkusereisijaid, aga ka ärireiside planeerimisel kaalutletakse vajadus ja kulud majanduslanguse perioodil hoolikalt läbi.

2017. aasta oli turismisektori jaoks erakordselt soodne – näiteks ületas Estraveli kohaliku turu müügikäive Eestis esmakordselt senist rekordit, mis pärineb 2008. aastast. 2018. aastaks võib prognoosida, et tarbimine ja ostujõud kasvavad endiselt. Maailmamajandus on täna paremas seisus, kui aasta tagasi, kuigi enamikes majanduspiirkondades on kasv pigem stabiliseerumas kui kiirenemas. Eesti Panga uuringud näitavad, et Eesti inimeste usk eluolu paranemisse on viimaste aastate tugevaim – see paneb inimesi julgemalt tarbimisotsuseid tegema ja võtma ette kulutusi pikemaks perioodiks.

Eestist algavate reiside valik on kasvanud nii uute sihtkohtade kui lendude arvu poolest. Lennufirmade ja tšarterreiside korraldajate graafikus on varasemast rohkem väljumisi populaarsematesse sihtkohtadesse. Uue tulijana lendab alates märtsist Tallinnast Londonisse British Airways, 2018. a alustab Londoni ja Kiievi lendudega Wizzair. Lisandunud on ka mõned uued sihtkohad, kuhu Tallinnast varem otselennuga ei saanud, näiteks Nordica suvehooaja sihtkohad Ohrid Makedoonias ja Constanta Rumeenias. Ryanair hakkab lendama Maltale ja Küprosele ja pakub konkurentsi meie reisikorraldajatele.

Välisturistide arvu kasv

Ka Tallinna lennujaama statistika näitab reisijate arvu pidevat kasvu. Kui 2016. aasta kokkuvõttes kasvas reisijate arv võrreldes aasta varasemaga 19%, siis 2017. aasta 11 kuud näitavad, et sel aastal tuleb veelgi suurem kasv. Lennujaama arendustegevused on turistid hästi vastu võtnud – näiteks trammiga kesklinna sõitmise võimalust kasutavad paljud reisijad juba esimesest päevast alates.

Kui tavapäraselt osaleb Eesti mõistes suurtel rahvusvahelistel konverentsidel keskmiselt 300-400 delegaati, siis sel aastal on märkimisväärne, et toimus ka 1000 ja enama delegaadiga konverentse. Eestit külastavate konverentsi- ja ärituristide koju kaasa viidud positiivsed elamused toovad siia üha uusi reisijaid – sageli järgneb esimesele Eesti külastusele juba pikem puhkusereis.

Lonely Planet kiidab

Maailma suurim reisijuhtide väljaandja Lonely Planet valis Tallinna 2018. aasta parimat väärtust pakkuvaks reisisihtkohaks – see on turistide jaoks märgiline tiitel, mis tõstis Tallinna ja Eesti pildile ka paljude nende reisijate jaoks, kes polnud meist varem midagi kuulnud. Need on põhjused, mis lubavad ennustada, et turistide huvi Eesti külastamise vastu kasvab jätkuvalt.

Murelikuks teeb reisiettevõtjaid agentuurituru killustumine ja piiriülese müügi vohamine. Samuti turismiseaduse muudatus, mis laiendab pakettreisi definitsiooni ja reisibüroode vastutust.

Kokkuvõttes võib aga turismisektorile prognoosida edukat aastat.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt