Eliisa Matsalu • 7. veebruar 2018 kell 3:00

Tulu rehkendada tasub osata

Eliisa Matsalu  Foto: Andras Kralla

Tulumaksureform parandab finantsmõtlemist, leiab ajakirjanik Eliisa Matsalu.

Tulumaksuvaba miinimumi tõusu ümber on tekkinud kisa, et muudatus on liiga segane ja keeruline. Inimestel olevat keeruline ennustada, kui palju nad aasta peale tulu teenivad ja kui palju nad seeläbi maksuvabatulu üldse saavad. Tegelikult võiks asja vaadata hoopiski positiivsema nurga alt ja mõelda, et võib-olla ongi tulumaksureformi üks positiivne mõju see, et inimestel ei jää muud üle kui oma finantsmõtlemist parandada.

Mõtte käis välja rahandusminister Toomas Tõniste, kes ütles Äripäeva raadiosaates „Minister külas“, et pole sugugi halb, kui täiskasvanud inimene mõtleb paar minutit ja vaatab oma järgmise aasta kulud ja tulud üle. „Seda peaks ju niikuinii igaüks tegema,“ ütles ta ja lisas, et reform sunnib inimesi seda rohkem tegema. Juhiseid, kuidas seda teha, on terve internet täis.

Tõsi, paariminutiline mõtlemine ei taga seda, et igaüks teab oma terve aasta sissetulekut. Keegi meist ju ei tea sada protsenti, mis tulevikus juhtuda võib. Samas tuleks ka meeles pidada, et raamatupidajatele tehtud avaldused, kui palju maksuvaba miinimumi peaks palgalt arvestama, ei ole kivisse raiutud. Avaldusi saab muuta, tuleb lihtsalt jooksvalt silm oma tuludel peal hoida. Nõustun Tõnistega ja ütlen, et selles pole midagi halba.

Kära tulumaksuvabamiinimumi reformi üle näitas ilmekalt, kui uuenduste vastased ühiskond kipub olema. Usutavasti on selline tulu ja maksuvabamiinimumi arvestamine varsti kõigil nii käpas, et võtavad seda loomulikuna. Seda muidugi juhul, kui jälle uue maksureformiga lagedale ei tulda ja kõik otsast peale ei hakka.

Hetkel kuum