Artikkel
 • Jaga lugu:

  Kas hakkab jälle peale?

  Viimase aja üks populaarsemaid küsimusi on olnud, kas äsjane turgude müügilaine oli korrektsioon või midagi hullemat? Seda saab paraku öelda alles takkajärgi, kirjutab SEB privaatpanganduse strateeg Peeter Koppel.

  Peeter Koppel annab ajakirjanikele ülevaadet finantsturgudest.Foto: Erik Prozes, Erik
  Praegu võib vaadata seda, millises tsükli faasis me asume ning sellest järeldada, et keskkond on tõepoolest muutumas. Samas mitte nii dramaatiliselt, et hakata rääkima sellest, et just oktoobris 2018 hakkas kõik (jälle) halvasti minema.
  Pärast kriisi on enamik keskpanku loonud tunduvalt rohkem raha, kui majandus neelata suutis. Suur osa liigsest rahast voolas finantsturgudele ja tõstis hindu. See protsess pööratakse aina rohkem tagasi. Seega likviidsuse vähenemine süsteemis avaldab mõju ka varade hindadele.
  Tundub, et USA ja Hiina vaheline kaubandussõda muutub esialgu tõsisemaks. Rahvusvaheline Valuutafond on öelnud, et see avaldab maailmamajandusele negatiivset mõju. Lisaks tekitab see inflatsiooni, mille tulemusena peavad keskpangad – eriti Föderaalreserv – pidurit kõvemini vajutama. Kõrgemad intressid sunnivad varahaldureid seniseid allokatsioone ümber vaatama ja muudavad riskantsed varad senisest vähem atraktiivseteks.
  Kõrgemad intressid dollarile tähendavad ka teiste valuutade suhtes kallimat dollarit. See on väga ebameeldiv arenevatele turgudele, mis on minevikus kandnud tohutuid dollarivõlgu. Tulemusena satuvad nad stabiilsesse nõiaringi, kus ebakindel/nõrk valuuta toob kaasa suurema võlakoorma, mis põhjustab veelgi nõrgema valuuta ja nii edasi. Seda negatiivset nõiaringi mõjutab lisaks Hiina jüaani langus. Peking lubab jüaanil langeda, et kompenseerida USA kehtestatud imporditariife.
  Itaalia šantažeerib ülejäänud Euroopat, suurendades riigi eelarvepuudujääki. Brüssel ei saa aga võtta karmi hoiakut, riskimata kriisiga Euroopa majandus- ja rahaliidus. See võiks viia euro kadumiseni. Selle mündi teine pool on Itaalia valitsuse võlad, mis tõusevad üha kõrgemale tasemele. See muudab olukorra üha ebastabiilsemaks.
  Konkurentsivõime on tegelik probleem
  Lääne tegelik probleem seisneb pidevas konkurentsivõime vähenemises. Seda probleemi tuleks lahendada, võttes tarvitusele kõikvõimalikke meetmeid, mis võiksid konkurentsivõimet taastada. Neid meetmeid on aga poliitilisest seisukohast raske maha müüa. Seetõttu hoitakse improvisatsiooniliste vahenditega majanduskasvu praegusel tasemel. See on seotud võla kogunemisega. Riigivõla ja SKT suhtarv peaaegu kõikjal jõudnud rekordtasemele. See muudab suurema osa majandustest haavatavaks isegi kõige väiksemate tagasilöökide suhtes.
  Trumpi poliitika Iraani suhtes toob kaasa kõrgemad naftahinnad. Peale selle, et see tekitab inflatsioonile survet, peaks tähelepanu pöörama ka sellele, et kõik majanduslangused pärast aastat 1960 on astunud ühte sammu nafta hinna tõusuga.
  Kokkuvõttes on piisavalt tegureid, mis tõenäoliselt aktsiahindu (edaspidigi) survestavad – seda enam, et viimase kümne aasta jooksul „loodud“ raha on paljude piirkondade aktsiad ajanud fundamentaalselt kalliks. Samas peab ikkagi nentima, et tsükli tipp ei ole veel käes ning nii tarbimine, tootmine kui investeeringud just ettevõtete tasandil viitavad annavad sellele täna selge kinnituse. Sellises kontekstis on mõistlik eelistada edaspidigi aktsiaid võlakirjadele ja unustada veel vähemalt täna see mõte, et „jälle hakkab peale.“
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Keskpank võib tõsta intressi, aga enne paneb inflatsioonile käe ette jahtuv majandus
Sisetarbimise lõpp, uksed sulgevad tööstused ja investeeringute lakkamine võivad panna inflatsioonile käe ette enne, kui keskpanga intressitõusud jõuavad seda mõjutamagi.
Sisetarbimise lõpp, uksed sulgevad tööstused ja investeeringute lakkamine võivad panna inflatsioonile käe ette enne, kui keskpanga intressitõusud jõuavad seda mõjutamagi.
Jalgpalliajakirjanik: FIFA ja Aivar Pohlaku võim põhineb hirmul
Poliitik vastutab valija ees, eraettevõtte omanik ja juhid vastutavad kliendi ees, jalgpalli juhtimises selline süsteem puudub, nii üleilmselt kui Eestis, kirjutab jalgpalliajakirjanik Andres Must.
Poliitik vastutab valija ees, eraettevõtte omanik ja juhid vastutavad kliendi ees, jalgpalli juhtimises selline süsteem puudub, nii üleilmselt kui Eestis, kirjutab jalgpalliajakirjanik Andres Must.
Kanada esimese kuue kuu ülejäägiks kujunes 1,72 miljardit
Rahandusministeerium teatas reedel, et Kanadas oli 2022/23. eelarveaasta esimese kuue kuu eelarve ülejääk 1,72 miljardit Kanada dollarit ehk 1,29 miljardit USA dollarit.
Rahandusministeerium teatas reedel, et Kanadas oli 2022/23. eelarveaasta esimese kuue kuu eelarve ülejääk 1,72 miljardit Kanada dollarit ehk 1,29 miljardit USA dollarit.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Äripäeva kirjastus jagab kiirematele juhtimis- ja elutarkust poolmuidu
Ega tühi kott püsti seisa. Kui tunned, et sul on toss väljas või ulub kingikotis tuul, lase Äripäeva kirjastusel end aidata. Kui sind järgnevad raamatud ei kõneta, võta lahti kirjastuse e-pood, et sealt lihtsa vaevaga oma lemmikud ostukorvi laduda.
Ega tühi kott püsti seisa. Kui tunned, et sul on toss väljas või ulub kingikotis tuul, lase Äripäeva kirjastusel end aidata. Kui sind järgnevad raamatud ei kõneta, võta lahti kirjastuse e-pood, et sealt lihtsa vaevaga oma lemmikud ostukorvi laduda.
No pressure, Harmet! Ukraina lasteaia ehitamise aeg hakkas jooksma
Tänasest hakkab jooksma 170 päeva, mille jooksul peab Harmet ehitama moodullasteaia Ukrainasse Ovrutši linna.
Tänasest hakkab jooksma 170 päeva, mille jooksul peab Harmet ehitama moodullasteaia Ukrainasse Ovrutši linna.
Haljala vald pani vallamaja oksjonile
Haljala vallavolikogu otsustas juba septembris, et majandusolude parandamise eesmärgil tuleb maha müüa kuus kinnisvaraobjekti. Nüüd on pakkumised avalikuks tehtud,
Haljala vallavolikogu otsustas juba septembris, et majandusolude parandamise eesmärgil tuleb maha müüa kuus kinnisvaraobjekti. Nüüd on pakkumised avalikuks tehtud,

Olulisemad lood

Audiitorfirmade TOP 2: Eesti majandus väljub kriisist fundamentaalselt palju tugevama, kuid ka oluliselt suurema võlaga
Grant Thornton Baltic pälvis audiitorbüroode edetabelis teise koha. Ettevõtte audiitorteenuste valdkonna juht ja partner Mart Nõmper ütleb, et 2023 saab olema kohanemise aasta: „Mõned ärimudelid, mille sisendite hinnad on kiiresti kasvanud, peavad kas kohanema või lõpetama“.
Grant Thornton Baltic pälvis audiitorbüroode edetabelis teise koha. Ettevõtte audiitorteenuste valdkonna juht ja partner Mart Nõmper ütleb, et 2023 saab olema kohanemise aasta: „Mõned ärimudelid, mille sisendite hinnad on kiiresti kasvanud, peavad kas kohanema või lõpetama“.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.