8 veebruar 2019

Oodata on tõelist Türgi suve

Värsked müüginumbrid näitavad, et eestlaste eelistatuimaks puhkusereiside sihtkohaks tõuseb eeloleval suvel Türgi. Napilt jääb maha Kreeka, kolmandat kohta hoiab juba mitmendat aastat Bulgaaria, kirjutab Go Traveli turundusjuht Anu Vane.

Go Traveli turundusjuht Anu Vane.  Foto: Go Travel, Arno Mikkor

Türgi boonusteks on perekesksus, lai valik, lühike lennuaeg ning mõistlik hinna ja kvaliteedi suhe. Türgis pööratakse erilist tähelepanu lastele – väga palju on perekeskseid lastele mõeldud atraktsioonidega hotelle. Paljudele klientidele on tähtis ka kõik-hinnas-kontseptsioon. Türgi konkurent Kreeka jääbki just nende kahe asja poolest kõige rohkem alla. Seal ei ole „kõik hinnas“ nii tavaline ning hotellid on ehk vähem lõbustuspargilikumad. Kõikidest reisidest umbes 30% müüme praegu Türki ja tõusutrend jätkub.

Türgi ja Kreeka kõrval koguvad üha enam populaarust Balkani maad, mis teevad võidukäiku nii Eestis kui ka kogu maailmas. Alati populaarse Bulgaaria kõrval on nõutud sihtkohtadeks ka Horvaatia ja Montenegro. Kahe viimase plussid on imeline mägine maastik ja rahvuspargid. Nende kõrvale tõuseb suure hooga Albaania, kes on ennast viimasel ajal ka ise väga aktiivselt tutvustanud.

Uuteks ja põnevateks sihtkohtadeks on Makedoonia ja Rumeenia. Kuna Nordica lendab eeloleval suvel mõlemasse, siis korraldatakse nüüd sinna ka pakettreise, et hotell ja transfeerid oleksid mugavalt ühest kohast võtta. Mõlemad on selles mõttes ägedad sihtkohad, et kuna suur maailm ei ole neid paiku veel nii palju avastanud, siis on meile kohapeal mõnusalt odav.

Tõusvaks trendiks on veel pikad nädalavahetuse reisid, kus tööpäevi läheb vähem kaotsi, ning samuti küsitakse palju odavaid Aasia ja Ameerika lennupileteid.

Teadlikkus on kasvanud

Talvereiside valikul lähtutakse suuresti sellest, kui palju on puhkust. Kui puhkust on nädal, siis eelistatakse kohti, kuhu saab lennata 5–6 tunniga: Egiptus, Kanaari saared, siia juurde tulevad kolmandaks Araabia Ühendemiraadid. Need on kohad, kus on soe, lennuaeg ei ole liiga pikk ning ka ajavöönd on lähedane meiega. Kui puhkust on kaks nädalat, siis tulevad mängu juba Aasia, Kuuba, Kariibi piirkond ja teised kaugemad sihtkohad, kuhu juba ainuüksi lendamisele läheb päev.

Klientide teadlikkus reisimisest on kõvasti kasvanud, valitakse lennufirmat ja uuritakse hotelli kohta detailset infot. Enam ei tehta otsust pelgalt hinna järgi. Suurenenud on majanduslik turvatunne — julgetakse pikemalt plaanida nii elu üldiselt kui ka reise.

Hetkel kuum