9. aprill 2019 kell 10:12

Ettevõtlusmuinasjutt: Kolm pagaripõssat

Äripäev avaldab Junior Achievement Estonia korraldatud koolinoorte ettevõtlusmuinasjuttude võistlusel auhinnatud lood.

Foto: Anti Veermaa

Tabasalu Ühisgümnaasiumi 6.a klassi õpilane Grete Rüütli (juhendaja Janika Ojamäe) sai 4.–6. klasside arvestuses esimese koha ja Äripäeva eripreemia nooremate arvestuses.

Elasid kord kolm põrsakest. Nagu arvatavasti kõik juba teavad, siis kolm põrsakest ehitasid endale eelmisel sügisel majad, et talv üle elada. Kõik põrsakesed ehitasid omale sellise maja, nagu nad ise tahtsid. Nende ehitustööd takistas hunt, kes tahtis põrsakesed nahka pista, sest tal oli tohutu nälg. Kahe põrsa nõrgad maja oli hunt puhudes hävitanud. Kolmanda põrsakese maja oli kividest ja seda hunt hävitada ei suutnud. Hunt otsustas majja ronida korstnast, kuid korstnas oli tuli ja hunt kõrvetas ennast ära. Peale kõrvetavat valu pani hunt ulgudes vehkat.

Sellel aastal polnud põrsakesed kriimsilma näinud ja otsustasid kodu lähedale metsa marjule minna. Põrsakesed korjasid korvitäie vaarikaid, ämbritäie maasikaid ja kärutäie mustikaid. Põrsakestel oli nii palju marju, et nad otsustasid ühiselt luua ettevõtte marjade müümiseks. Õhtul valmistasid põrsakesed marjadest kooke, moose, mahlasid, pirukaid, kompotte ja veel ja veel ja veel. Järgmise päeva hommikul marssisid põrsakesed linna ja panid oma müügiputka püsti. Putka peal seisev silt lausus: "Kolm metsikut marja!".

Põrsad müüsid oma kaupu, kuni nad märkasid, et kari hunte nende suunas ähkides ja ulgudes kihutasid. Üks hunt oli neile äärmiselt tuttava näoga. Polnud ka mingit ime, see oli toosama hunt, kes eelmise aasta sügisel põrsakesi näljaselt taga ajas. Hunt ja tema semud jõudsid koos putkani ja hundi suust kukkusid välja ähvardavad sõnad: "Kättemaks!".

Põrsakesed ja ostjad ehmusid ning jooksid kiiresti ära. Üks põrsakestest vaatas veel taha ja nägi, kuidas hundikari nende töö ja vaeva ära hävitasid. Kõik oli lõhutud ja nahka pistetud. Põrsakesed jõudsid ohates koju. Üks põrsakestest lausus kohe: "Vennad, me ei anna alla!"

Põrsaste uus müügiplaan sai valmis. Põrsakesed otsustasid, et hakkavad oma küpsetisi ja tooteid vaikselt ning salaja müüma, et hundid ei pane tähelegi. Nad teadsid, et hundid ei oska arvutit kasutada, seega tegid nad kodulehe ja hakkasid oma saadusi müüma internetis. Kolm põrsakest müüsid oma kaupa, kuni neil oli nii palju raha ja said osta materjale suure poe ehitamiseks. Põrsakesed olid väga head ehitajad, võiks isegi öelda, et ühed parimad, keda teatakse, ja võib lausa kihla vedada, et koos suutsid nad teha vaid parimat.

Möödus pikk aeg ja saabus taimede tärkamise aeg, kevad. Maja oli valmis ja põrsakesed said lõpuks oma marja- ja pagariäriga alustada. Põrsad otsustasid kaua nime üle ja lõpuks otsustasid panna oma poe nimeks Pagaripõssad. Põrsaste äri oli nii hästi läinud, et põrsad said kuulsateks ehitajateks ja veel kuulsateks pagarivendadeks. Hundid aga jäid vaesteks hulgusteks edasi ja ei saavutanud oma kurjusega tuhkagi.

Nüüd teavad kõik, et see, kes pingutab ja vaeva näeb, saab võrratu vaevatasu. Kui nad surnud ei ole, siis tegutsevad kolm põrsakest tänaseni.

Junior Achievement Eesti (JA) ettevõtlusmuinasjuttude võistlus on enam kui 20aastase traditsiooniga üle aasta toimuv võistlus 4.–9. klassi õpilastele, millega soovitakse panna noori fantaasiarikkas ja positiivses võtmes mõtlema ettevõtlusele. Tänavusele konkursile laekus kokku 196 muinasjuttu kirjalikus, audio ja videovormis. Eelistatuim formaat oli traditsiooniline kirjutatud muinasjutt.

JA Eesti on sihtasutus, mis tegeleb majandus- ja ettevõtlusõppega koolides, et Eestis kasvaks rohkem ettevõtjaid ning noored oleks tööeluks paremini valmis. JA Eesti programmide järgi õpib aastas ca 13000 noort algklassidest gümnaasiumi ja kutsekoolini. JA Eesti tuntuimad programmid on õpilasfirma ja töövarjupäev.

Hetkel kuum