11 aprill 2019

Ettevõtlusmuinasjutt: Mutionu hakkas ärimeheks

Äripäev avaldab Junior Achievement Estonia (JA Eesti) korraldatud koolinoorte ettevõtlusmuinasjuttude võistlusel auhinnatud lood.

Palivere Põhikooli 7. klassi õpilane Jasper Klippberg (juhendaja Margit Ülevaino) sai I koha 7.–9. klasside arvestuses.

Foto: Anti Veermaa

Mutionul oli keset kuuski, noori-vanu, pidu. Ta kutsus kokku igasuguseid loomi, karvaseid ja isegi sulelisi. Metsaelukaid vooris sisse ustest ja akendest. Kogu laud söödi heast ja paremast välgukiirusel tühjaks. Loomad tantsisid nagu segased. Pidu ning pillerkaar kestis paar päeva.

Trill-trall lõppes. Mutt avas varahommikul silmad, üks mõte käias peas. Pidu – see oli üliäge! Aga millal tuleb järgmine, ei tea. Hakkaks õige peokorraldajaks! Ruttu hakkas mutt oma võimalustes inventuuri tegema: koht – olemas, äriplaan – tuleb teha, riietus, viisakas saterkuub – looduse poolt selga loodud, teadmised – omandamisel, reklaam – peab tegema, firma nimi – pole, sihtgrupp – peab mõtlema.

Mutionu sammus põdra juurde nõu pärima, kuna sarvilisel oli juba erafirma olemas. Põder soovitas naabril nuputada kõigepealt välja firma nimi ja sihtgrupp, kellele mutionu oma teenust müüma hakkab.

Mullamutt läks jalutuskäigule, sest ta teadis, et kõndimise ajal tulevad pähe hiilgavad ideed, lisaks olevat kõndimine ka väga moes. Koju jõudnud, pakatas pea mõtetest ja hing oli ka kosutust saanud. Firma nimeks sai Daants ja Drall ja sihtrühmaks nende oma metsatuka elanikud. Õigekirjaga oli meie mutil raskusi. Lisaks oli tal aga kaks päris suurt probleemi. Mustakuuemehel nappis kogemusi ja aega firma püsti panemiseks. Teised mutid metrookaevamiskompaniist, muti senisest töökohast, tõstsid juba lärmi.

Jälle päris mutt põdralt nõu. Sarviline käskis otsustavalt: "Võta töölt väikene puhkus! Mine kooli!" Mutionu tegi, mis kästi, ning läks koolimajja luurama. Otsis ja otsis seda õiget, ettevõtlusõppe tundi ja pika põranda all tuuseldamise peale leidiski. Õnneks oli põrandas pisikene auk ning sealt sai mutt rahulikult tervet majandamise tundi pealt kuulata. Niimoodi ta käis päevast päeva umbes kaksteist korda koolis. Seejärel arvas mutt, et on juba piisavalt tark.

Nüüd pidi mutionu ettevõtte registreerima. Ta läks koolimajja, arvutisse seda tegema. Valmis! Töötukassast tuli ka ettevõtluse alustamise toetus, üle 4000 euro – nagu maast leitud! Vaja oli veel ainult puhast praktikat.

Mullamutt hakkas pidu ette valmistama ja jäi pikisilmi külalisi ootama. Ühtki hingelist aga ei saabunud. Siis meenus mutionule, et ta ei teinud ju reklaami. No kuidas küll see võis ununeda! Mutt jooksis nagu tuul kooli arvuti taha kuulutusi koostama. Reklaam sai valmis kirjutatud ja igale poole laiali jaotatud, küll posti otsa, poe ette, koolimaja juurde ja metsas iga puu peale.

Jälle jäi mutt pidulisi ootama. Aga ühtki hingelist ei saabunud. Taas pidas mutionu põdraga nõu. Sarviline silmitses kuulutust, püüdis midagigi kokku veerida, kuid kuulutuses oli viga veas kinni, sest mutt ei osanud ju kirjutada. Põder mõistis, kuhu kivi alla oli vähk maetud, ja ütles enesekindlalt: "Sa mine jälle kooli, seekord emakeelt õppima."

Mutt lippas veel korra koolimajja. Eesti keele klassi ei pidanudki mutionu väga kaua otsima. Ta istus rahulikult klassitoa pimedas nurgas ning kuulas tähelepanelikult. Nii käis mutionu umbes üheksa korda salaja tundides õppimas.

Lõpuks ta tüdines sellest koolis passimisest ja otsustas teha teise katse. Mutionu parandas kuulutuses vead ja pistis uusi teateid igale poole, isegi igaühe taskusse.

Sel korral näkkas suurepäraselt. Hunt käis hiljuti üle mere Soomes, sugulaste juures. Ta õppis seal tuntud tantsu "Karulaanejenka". Kodumaale tagasi jõudnud, tahtis kriimsilm karuotile, rebasele, siilipoisile ja jänesele ka seda tantsu õpetada. Tal oli soov üks korralik jenkatantsupidu korraldada.

Hundike avastas taskust muti peoteenuse ja otsustas seda proovida. Lisaks tahtis mesikäpp üht raju pidu, kuna ta oli ärganud just talveunest. Kevade algus tahtis tähistamist. Nüüd hakkas mutionul kiire, kuna ta pidi kahte pidu korraldama.

Mutt oli kaval. Muusika, toit, peokoht – kõik korraldas mutt edukalt. Näiteks pidusöök tuli ju lihtsalt niisama metsast kokku korjata. Mutionu kodu oli rahvast pungil ja peod kestsid paar päeva. Kõik olid rahul ja kasum oli hiiglaslik. Uusi kliente tuli mutile murdu, kellel sünnipäev tähistada, kellel laste sünni puhul katsikud korraldada.

Kuid mis sai muti endisest tööst metroojaamas? Selle võttis üle naabermutt, keda hiljuti kaevandusest koondati.

Junior Achievement Eesti (JA) ettevõtlusmuinasjuttude võistlus on enam kui 20aastase traditsiooniga üle aasta toimuv võistlus 4.–9. klassi õpilastele, millega soovitakse panna noori fantaasiarikkas ja positiivses võtmes mõtlema ettevõtlusele. Tänavusele konkursile laekus kokku 196 muinasjuttu kirjalikus, audio ja videovormis. Eelistatuim formaat oli traditsiooniline kirjutatud muinasjutt.

JA Eesti on sihtasutus, mis tegeleb majandus- ja ettevõtlusõppega koolides, et Eestis kasvaks rohkem ettevõtjaid ning noored oleks tööeluks paremini valmis. JA Eesti programmide järgi õpib aastas ca 13000 noort algklassidest gümnaasiumi ja kutsekoolini. JA Eesti tuntuimad programmid on õpilasfirma ja töövarjupäev.

Hetkel kuum