Artikkel
  • Kuula

    "Kui partei käsib, on tõeline bolševik valmis uskuma, et must on valge"

    Vahel oskab mälu mängida imelisi vingepusse, tuues kunagi loetud raamatutest veepinnale mõne pikkadeks aastateks ununud tsitaadi. Kuidas sellist juhtumit võiks seletada, küsib ja vastab ajaloolane David Vseviov oma essees.

    David Vseviov.Foto: Marko Mumm/Meediafoto
    Ilmselt nii, et ju siis on antud ajahetkel leidnud aset midagi sedavõrd üllatuslikku, et aju andis mälupeidupaiga taas avastamisele vastava signaali. Ning antud juhul on selle, sügavast mälusopist ootamatult esile tõusnud lause autoriks tänasel päeval paljude jaoks tundmatu Georgi Pjatakov – pikaajalise staažiga kommunist ja sõjaeelse nõukogude Venemaa üks silmapaistvamatest riigijuhtidest. Ta on, tolles ajas kehtivaid arusaamu kokku võttes, öelnud: „Kui partei käsib, on tõeline bolševik valmis uskuma, et must on valge ja vastupidi“.
    Pjatakovi juhtum
    Olgu siin kohe vahemärkusena lisatud, et tema enese poolt formuleeritud reeglist kinnipidamine ei suutnud talle isegi sellist piskut, nagu ellujäämist, tagada – Pjatakov lasti 1937. aastal maha.
    Sellele eelnenud „avalikul“ protsessil Stalini külalisena ja toimunu pealtvaatajana viibinud kirjanik Lion Feuchtwanger on nähtust muljeid kokku võttes hiljem kirjutanud: „Ma ei unusta kunagi, kuidas Georgi Pjatakov, keskmist kasvu härra, keskealine, kergelt kiilastuv, punaka, vanamoodsa, tudiseva lõuahabemega, seisis mikrofoni ees ning rahulikult ja püüdlikult vestis sellest, kuidas ta tegeles kahjurlusega talle usaldatud tööstuses. Ta seletas, näpuga osutades ja meenutades kõrgkooli õppejõudu, ajaloolast, kes esineb ettekandega ammu surnud Pjatakovi nimelise inimese kunagisest elust ja tegemistest ning kes püüab avada pisimate detailideni kõik asjaolud, olles haaratud vaid ühest soovist, et kuulajad ja üliõpilased saaksid õppetunni mõista ja omandada“.
    Stalini ajastuga sarnast piiramatut ainuvõimu, mis suudaks must-valgel skaalal otseselt samastumisvalikuid dikteerida, meil õnneks pole, mis ei tähenda, et puuduksid täielikult sellise maailmakorra ihalejad, kes Pjatakovi ajastuga sarnaselt jagaksid pimesilmi „partei“ suuniseid. Ja seda kõikides eluvaldkondades (midagi analoogilist toimub näiteks igapäevaselt müüki ning reklaami suunavas äris).
    Samastumise paratamatus
    Inimestele omane samastumis-eristumisvalmidus tuleneb juba ainuüksi sellest, et terve igaviku karjaviisilist elamisviisi eelistavate olenditena on erinevate koosluste moodustamine meie jaoks liigina püsima jäämiseks ainuvõimalik viis (jätame üksikud vabatahtlikud erakud kõrvale). Mis paratamatult tähendab kellegagi samastumist (need võivad olla ka ideed) ja samaaegselt – eristumist. Ehk, kõige üldisemalt, kuulumisjaotust, mis võiks kõlada kui „meie ja nemad“.
    Inimkonna ajaloo vältel on selle jaotuse lähtekohad olnud küllaltki erinevad. Kord on piirdutud samastuvate – eristuvate näomaalingute ja tätoveeringutega, siis on leitud, et meist osa paigutub orjadena asjade maailma kategooriasse, või, nagu see oli iseloomulik absolutismi ajastule, tekitades veelahkme läbi seose sotsiaalse päritolu ja garderoobi detailide vahel jne.
    Tolitarism eristab sobivad ebasobivatest
    Reeglina pole see grupipaigutuse ehk samastumise-eristumise valik olnud inimestest enamuse jaoks minevikus, ja seda kaugeltki mitte ainult kauges minevikus, vabatahtlik. Eelmisest sajandist võib NSV Liidust tuua näitena kas või nii nimetatud „endisi“, ehk inimesi, kellede vanemate päritolu sulges nende ees kõrgkoolide uksed ning äärmuslikus variandis – kui riigis valitses toiduainete puudus – jättis riiklikust jaotussüsteemist välja ja määrates nad sisuliselt näljasurma. Eristades nii neid ülejäänutest, keda riik pidas sünnipäraselt lojaalseteks kodanikeks. Ja kui tehtigi mõni erand, nagu krahv Aleksei Tolstoi puhul, siis vaid selleks, et välismaailmale puru silma ajada.
    Nii polnud neil mingit samastumisvõimalust selliste „eesrindlike“ sotsiaalsete gruppidega, nagu töölisklass ja kolhoositalurahvas. Või teine näide samast ajajärgust – Hitleri Saksamaa, kus inimese saatus sõltus tema rahvusest, mille valikus polnud tal enesel mingit rolli. Nii sai see inimene a´priori välistatud nende seast, kellede elu oli midagigi väärt. Ja näidetena hilisemast ajast võib siin piirduda vaid tapatalgutega, mis on saanud nime „Rwanda genotsiid“, sest analoogiliste sündmuste loetelu võib jätkata lõputult.
    Kuuluvus ja maailmavaade kui valikute küsimus
    Veel kord: kuigi ka meil on täheldatavad katsed panna nii ülevaltpoolt tulevate vihjetena, kui mõnede huvigruppide mõttekäikudena paika valiku: kes peaks kuhu skaalal „meie – nemad“ kuuluma, on tänapäeva Eestis ikkagi vähemalt ideelisel tasemel tegemist inimeste enesepoolse vabatahtliku valikuga. Valikuga, mille puhul saab ise otsustada, milline on see maailmavaade, mille võimalik reaaliseerumine võiks kujundada unistuste riigi, kus sooviks tulevikus näha elamas nii oma lapsi ja lapselapsi kui kaugemaid järeltulijaid.
    See on igati arusaadav, et mõeldes tulevikule pööratakse sageli pilk minevikus olnu suunas. Otsides sealt ka matkimise ja kas või välise samastumise sümboolseid märke. Ning jäädes jällegi 20. sajandi raamistiku juurde ja mõeldes sellel ajajärgul Euroopat tabanud suurimatele tragöödiatele, pole kahtlust, et nende põhjustajate autorlus kuulub peamiselt kahele ideoloogiale – kommunismile ja fašismile.
    Aga miks siis leidub ikkagi inimesi, kes näevad nendes inimvaenulikest ideoloogiatest lähtuvate süsteemide juures mingeid positiivseid saavutusi?
    Ilmselt seetõttu, et sellistele järeldustele jõudmise puhul toimub mõtteline samastumine minevikuga teadlikult valikuliselt. Sest teisiti pole võimalik seletada, kuidas inimesed, kes tänase päevani marssivad Venemaa tänavatel Stalini piltidega käes, ei suuda korrakski peatuda ja minevikus küllaltki tõenäolise valikuvariandina samastuda kas või hetkeks nende miljonitega, kes diktaatori käsul sattusid aastateks GULAGi koonduslaagritesse, või pidid pärast kuudepikkust piinamise talumist seisma püssitorude ees, oodates surmavat, aga nende jaoks juba päästvat lasku.
    Valikulise valiku petlikkus
    Ju on see siis mugav valik, mida enesepettuslikult saab taoliste valitsemissüsteemide puhul teostada vaid valikulise minevikuga samastumise variant.
    Ning, nagu samuti Hitleriaegse Saksamaa puhul – miks samastudes peab jääma vaid selle ajalõigu alguse juurde, ignoreerides natsionaalsotsialistliku parte eksistentsi lõpukuid. Kuigi selline enesepetlik valikuprintsiip on tegelikult igati arusaadav, sest Hitleri võimu saavutusi (ka üksikuid) kiites, pole ju mingit tahtmist selle lõpufaasi meenutada.
    Aga ühe perioodi terviklikkuse huvides lähtudes tuleks seda teha. Olles lõpuni aus. Sest kogu mainitud ajajärk (stalinismiga sarnaselt) polnud kaugeltki samastumist vääriv šikkides mundrites joviaalne pidu ja pillerkaar. Ja kergete võitude jada.
    Ning lõpule mõeldes leiduks vaevalt palju soovijaid, kes ihaleksid samastuda kas või ühega nendest sadadest tuhandetest Hitleri sõjameestest, kes nartsud jalgade ümber mässituna venisid ärakülmunud vangidena vaevaliselt mööda Venemaa ääretuid avarusi. Või nende sõjameeste emade ja naistega, kes samal ajal püüdsid meeleheitlikult leida inglaste-ameeriklaste poolt varemeteks pommitatud hoonetes midagi ellujäämiseks vajalikku.
    Igatahes, kuigi me oleme samastumisvalikutes (seda eriti mineviku puhul) vabad, tasuks eelnevalt rahulikul mõelda, kes on need „meie“ ja kellega tahaks südamepiinu tundmata lõpuni minna. Sest, nagu ajalookogemus õpetab, ei pea see lõpp olema kaugeltki samastumisvääriline.

    Äripäeva essee

    Äripäeva arvamuskülgedel ilmub kord nädalas pikemas mahus põhjalikum käsitlus ühiskonnas hetkel olulistel või üldist mõtteainest pakkuvatel teemadel

    Ootame kaastöid [email protected]

  • Hetkel kuum
Seotud lood

Raivo Vare Ukraina sõja majandusblogi: USA abipakett – kaua tehtud, aga kas ka kaunikene?
Pikalt viibinud USA abipakett Ukrainale koos teiste riikide osutatava abiga peaks ukrainlastel aitama aasta lõpuni sõjaliselt vastu pidada, kuid järgmise aastaga on seis segane, kirjutab vaatleja Raivo Vare oma sõjablogi 35. sissekandes.
Pikalt viibinud USA abipakett Ukrainale koos teiste riikide osutatava abiga peaks ukrainlastel aitama aasta lõpuni sõjaliselt vastu pidada, kuid järgmise aastaga on seis segane, kirjutab vaatleja Raivo Vare oma sõjablogi 35. sissekandes.
Hoolimata Boeingu äparduste jadast jäävad investorid lennukitootjale truuks
Ehkki Boeing on üle elanud mitmeid õnnetusi ning süüdistusi, jätkub lennukitootjal Wall Streetil üllatavaid palju toetajaid, kirjutab Bloomberg.
Ehkki Boeing on üle elanud mitmeid õnnetusi ning süüdistusi, jätkub lennukitootjal Wall Streetil üllatavaid palju toetajaid, kirjutab Bloomberg.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Tööle marsivad kartmatud noored: lööks jalaga ukse lahti, 3000 eurot või mitte midagi Vana tööstus peletab, kaitsetööstus meelitab
„Sõprade ees oleks see veits flex ka, et saan neli kilo,“ ütleb inseneritudeng Kristjan Taimla. Palgast rääkimine ei ole noorte jaoks tabu, Z-põlvkond arutab seda teemat lõdvalt.
„Sõprade ees oleks see veits flex ka, et saan neli kilo,“ ütleb inseneritudeng Kristjan Taimla. Palgast rääkimine ei ole noorte jaoks tabu, Z-põlvkond arutab seda teemat lõdvalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
General Motorsi esimene kvartal ületas kõiki prognoose
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Leedu firma plaanib Eestisse investeerida 18 miljonit
Leedu logistikakinnisvara ettevõte Sirin Development hakkab sel aastal ehitama Eestisse 8 miljonit eurot maksvat laohoonet, kokku plaanib firma investeerida Eestisse 18 miljonit eurot.
Leedu logistikakinnisvara ettevõte Sirin Development hakkab sel aastal ehitama Eestisse 8 miljonit eurot maksvat laohoonet, kokku plaanib firma investeerida Eestisse 18 miljonit eurot.
Tartu ülikooli teadlased kaasasid pool miljonit vähiravi arendamiseks
Tartu ülikooli teadlaste asutatud vähiravi tehnoloogiafirma Vectiopep sai erainvestoritelt ning ülikoolilt 450 000 eurot.
Tartu ülikooli teadlaste asutatud vähiravi tehnoloogiafirma Vectiopep sai erainvestoritelt ning ülikoolilt 450 000 eurot.