Indrek Mäe • 20. november 2019 kell 11:47

Indrek Mäe: Coop Panga IPO riskivabaks – optimeeri makse

Kui oled sel aastal aktsiaturgudel kasumit teeninud, ei ole sinu jaoks vahet, kas Coop Panga aktsia odavneb või kallineb – mõlemal juhul saab märkija maksude optimeerimise abil kas kahjumit vähendada või võitu võimendada, kirjutab Äripäeva börsitoimetuse ajakirjanik Indrek Mäe.

Indrek Mäe.  Foto: Andres Haabu

Enamik neist, kes on aktsiaturgudega tuttavad ning sinna oma raha paigutanud, on tänavu eeldatavasti plussis. Seda lubab eeldada fakt, et ainuüksi Standard & Poor's 500 indeks on sel aastal kerkinud 24,47 protsenti. Plussis on ka Tallinna börsiindeks: 8,5 protsenti.

Igasugune tulu teenimine, juhul kui see on realiseeritud, eeldab aga veebruaris maksuarvet. Teatavasti maksustatakse välja võetud aktsiatulu tulumaksuga ehk 20 protsendiga. Konks seisneb selles, et Coop Panga IPO toimub maksumaksja seisukohalt soodsal ajal ehk aasta lõpus, mil tal on võimalik üsna täpselt ette aimata maksukohustust, mis tema portfelli seisukohalt järgneval aastal tekib.

Isegi kui märkija kõhkleb Coop Panga märkimise puhul, on talle lohutus fakt, et IPO ebaõnnestumine läheks maksude mõistes kirja kahjumina. Seega tekib Coop Panga märkijal võimalus tasandada aktsiaportfellist seni võetud tuludelt tekkivat maksukohustust Coop Panga IPOst saadud kahjumiga. Kuna kahjum tasandub, väheneb tema jaoks Coop Panki IPO ebaõnnesstumise risk, kuid seda vaid eeldusel, et ka IPOst saadud kahjum realiseeritakse sel aastal.

Võitu saab võimendada

Kui Coop Panga IPO õnnestub ja aktsia hind tõuseb märkimishinnast kõrgemale, on investor igatpidi või sees. Esmalt saab ta osa turuväärtuse kasvust, mis oligi tõenäoliselt märkija eesmärk.

Teisalt võib ta nüüd mõelda, et saadud tulu kuulub taaskord maksustamisele ning tulusid deklareerides võetakse temalt 20 protsenti maksuarvega tagasi. Ka siin on lahendus. Teatavasti on kolmandasse pensionisambasse võimalik maksuvabalt paigutada 15 protsenti oma aasta palgast või maksimaalselt 6000 eurot aastas.

Kui kolmanda samba investesteeringud on tegemata ja limiiti järel, saab Coop Panga IPOst teenitud kasumi suunata just sinna. Jah, ka sel juhul tuleb Coop Panga abiga teenitud tulult tasuda tulumaks, kuid riik tagastab selle samas summas kolmandasse sambasse tehtud investeeringult. Nii saad maksuvabalt tulu IPOst ning jätkata selle võimendamist tulevase pensioni huvides.

Muidugi mõista seisneb ka siin konks selles, et Coop Panga IPOst saadud kasum tuleb realiseerida sel aastal, samuti nagu tuleb 2019. aastanumbri sees ära teha selle suunamine kolmandasse sambasse. Ainult nii saab neid asju omavahel tasandada.

Kahjuks ei kehti riski vähendamise võimalus nendele investoritele, kel ei ole sel aastal realiseeritud aktsiatulu, sest nii ei ole ka sellelt tekkivat tulumaksukohustust ning Coop Panga kahjumit pole millegagi taandada. Samas jääb alustavale investorile alles kolmanda pensionisamba abil maksude optimeerimise ja seeläbi oma tulude võimendamise võimalus.

Hetkel kuum