• Jaga lugu:

  Indrek Mäe: Coop Panga IPO riskivabaks – optimeeri makse

  Kui oled sel aastal aktsiaturgudel kasumit teeninud, ei ole sinu jaoks vahet, kas Coop Panga aktsia odavneb või kallineb – mõlemal juhul saab märkija maksude optimeerimise abil kas kahjumit vähendada või võitu võimendada, kirjutab Äripäeva börsitoimetuse ajakirjanik Indrek Mäe.

  Indrek Mäe.Foto: Andres Haabu
  Enamik neist, kes on aktsiaturgudega tuttavad ning sinna oma raha paigutanud, on tänavu eeldatavasti plussis. Seda lubab eeldada fakt, et ainuüksi Standard & Poor's 500 indeks on sel aastal kerkinud 24,47 protsenti. Plussis on ka Tallinna börsiindeks: 8,5 protsenti.
  Igasugune tulu teenimine, juhul kui see on realiseeritud, eeldab aga veebruaris maksuarvet. Teatavasti maksustatakse välja võetud aktsiatulu tulumaksuga ehk 20 protsendiga. Konks seisneb selles, et Coop Panga IPO toimub maksumaksja seisukohalt soodsal ajal ehk aasta lõpus, mil tal on võimalik üsna täpselt ette aimata maksukohustust, mis tema portfelli seisukohalt järgneval aastal tekib.
  Isegi kui märkija kõhkleb Coop Panga märkimise puhul, on talle lohutus fakt, et IPO ebaõnnestumine läheks maksude mõistes kirja kahjumina. Seega tekib Coop Panga märkijal võimalus tasandada aktsiaportfellist seni võetud tuludelt tekkivat maksukohustust Coop Panga IPOst saadud kahjumiga. Kuna kahjum tasandub, väheneb tema jaoks Coop Panki IPO ebaõnnesstumise risk, kuid seda vaid eeldusel, et ka IPOst saadud kahjum realiseeritakse sel aastal.
  Võitu saab võimendada
  Kui Coop Panga IPO õnnestub ja aktsia hind tõuseb märkimishinnast kõrgemale, on investor igatpidi või sees. Esmalt saab ta osa turuväärtuse kasvust, mis oligi tõenäoliselt märkija eesmärk.
  Teisalt võib ta nüüd mõelda, et saadud tulu kuulub taaskord maksustamisele ning tulusid deklareerides võetakse temalt 20 protsenti maksuarvega tagasi. Ka siin on lahendus. Teatavasti on kolmandasse pensionisambasse võimalik maksuvabalt paigutada 15 protsenti oma aasta palgast või maksimaalselt 6000 eurot aastas.
  Kui kolmanda samba investesteeringud on tegemata ja limiiti järel, saab Coop Panga IPOst teenitud kasumi suunata just sinna. Jah, ka sel juhul tuleb Coop Panga abiga teenitud tulult tasuda tulumaks, kuid riik tagastab selle samas summas kolmandasse sambasse tehtud investeeringult. Nii saad maksuvabalt tulu IPOst ning jätkata selle võimendamist tulevase pensioni huvides.
  Muidugi mõista seisneb ka siin konks selles, et Coop Panga IPOst saadud kasum tuleb realiseerida sel aastal, samuti nagu tuleb 2019. aastanumbri sees ära teha selle suunamine kolmandasse sambasse. Ainult nii saab neid asju omavahel tasandada.
  Kahjuks ei kehti riski vähendamise võimalus nendele investoritele, kel ei ole sel aastal realiseeritud aktsiatulu, sest nii ei ole ka sellelt tekkivat tulumaksukohustust ning Coop Panga kahjumit pole millegagi taandada. Samas jääb alustavale investorile alles kolmanda pensionisamba abil maksude optimeerimise ja seeläbi oma tulude võimendamise võimalus.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

E-resident: õiglased tasud Eesti loomemajandusse!
Rohkem kui 70 aastat pärast loojate õiguste fikseerimist ÜRO inimõiguste deklaratsioonis on paljude autorite tasustamine endiselt kõike muud kui õiglane ja läbipaistev, kirjutab ettevõtte Digiciti asutaja ning Eesti e-resident Philippe Rixhon.
Rohkem kui 70 aastat pärast loojate õiguste fikseerimist ÜRO inimõiguste deklaratsioonis on paljude autorite tasustamine endiselt kõike muud kui õiglane ja läbipaistev, kirjutab ettevõtte Digiciti asutaja ning Eesti e-resident Philippe Rixhon.
Baltic Horizon kasvatas renditulu Fond loob oma tagasiostuprogrammi
Tallinna börsil noteeritud Baltic Horizon Fond tegi teatavaks osakuomanike korralise üldkoosoleku ja fondi osaku värskeima puhasväärtuse.
Tallinna börsil noteeritud Baltic Horizon Fond tegi teatavaks osakuomanike korralise üldkoosoleku ja fondi osaku värskeima puhasväärtuse.
Coop Panga tippjuht: usaldust tuleb treenida
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Raadiohommikus: Eesti suurim pank ja tööstuste kriisiplaanid
Teisipäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis räägime lisaks sõja mõjudele ka kasvavate intressimäärade ja kiire hinnatõusu tagajärgedest nii ettevõtetele kui tarbijatele.
Teisipäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis räägime lisaks sõja mõjudele ka kasvavate intressimäärade ja kiire hinnatõusu tagajärgedest nii ettevõtetele kui tarbijatele.
Euroopa Liit annab juhiseid, kuidas osta Venemaa gaasi ilma sanktsioone rikkumata
Euroopa Liit kavatseb oma gaasiimportijatele pakkuda lahendust, kuidas vältida Venemaalt kütuse ostmisel sanktsioonide rikkumist ja samal ajal tõhusalt rahuldada president Vladimir Putini nõuet maksta gaasi eest rublades.
Euroopa Liit kavatseb oma gaasiimportijatele pakkuda lahendust, kuidas vältida Venemaalt kütuse ostmisel sanktsioonide rikkumist ja samal ajal tõhusalt rahuldada president Vladimir Putini nõuet maksta gaasi eest rublades.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.