Noored advokaadid astuvad varjust välja

18. juuli 2014, 10:11

Noored ambitsioonikad advokaadid ei rahuldu enam suurbüroos teenimisega, vaid tahavad olla ise omanikud ja teenida kopsakaid dividende, kirjutab Äripäeva ajakirjanik Alyona Stadnik.

Eestis peetakse nooreks kuni 45aastaseid advokaate, selgub Eesti Noorte Advokaatide Ühingu põhikirjast. Uue põlvkonna advokaadibüroode loojad on need, kes on tuntumates büroodes teinud viimase aastakümne jooksul ära valdava osa sisulisest spetsialistitööst. Nemad ajavad õiglust taga, nõuavad seadusemuudatusi, teevad kohtuprotsessis pretsedente, leiavad seaduses uusi lähenemisnurki. Ehk siis viivad edasi õiguspraktikat.

See aga tähendab, et suured vanad bürood jäävad konkurentsivõitluses üha enam noortele jalgu ning tegelikult on advokaadibüroode tulevik noorte käes, kes lähtuvad muutuvatest kliendivajadustest. Seda näitab ka Äripäeva tänavu koostatud dividendide edetabel, kus esikahekümnes on koha sisse võtnud tuntud suurbüroodest tuule tiibadesse saanud noored advokaadid.

Jah, loomulikult tulevad igas valdkonnas noored peale. Õigusevaldkonna eripära on aga see, et noored teevad ka ajalugu, püüdes muuta seadusi ja luua pretsedente. Vanad advokaadibürood elavad tihtipeale vana rasva peal või on siis just noored advokaadid nendes büroodes need, kes saavutavad suuri asju. Kuid pärast piisava kogemuse ja enesekindluse saamist kipuvad nad pesast välja lendama. Viimastel aastatel on hulk selliseid näiteid.

Advokaatide oma büroo loomine on tihtipeale loogiline areng, vahel kiputakse seda tegema ka tülide ja arusaamatuste tõttu. Paljud advokaadid on öelnud, et noored advokaadid on rohkem motiveeritud ning selleks, et nad saaksid tööd teha nii, nagu nemad soovivad, on vaja luua ise vajalikud tingimused ja raamistik.

Sageli aga luuakse oma büroo ka seetõttu, et suurte advokaadibüroode omanikud ei kipu noori andekaid kolleege tulupoti ligi laskma ehk partneri staatusesse tõstma. Kuna advokaatide jaoks on põhisissetulek omanikutulu, siis see motiveeribki oma bürood looma.

Muidugi on ühiskonnas arusaam, et tuntud advokaadid oskavad raha küsida ja meedias kajastatakse staaradvokaatide tunnipalka. Äriühingu eesmärk ongi kasumi teenimine ja firma väärtuse kasvatamine, advokaadibüroo ei ole selles suhtes erand.

Samas me ei tohiks unustada, et advokaaditeenus on nagu arstiteenus. Me ei kasuta seda iga päev, aga kui meil on muresid, siis pöördume spetsialisti poole. Kõigil on ühtlasi valikuvõimalus, kas eelistada noort ja ambitsioonikat, kes kujundab seadusloomet ja viib edasi õiguspraktikat; või vana kala, kellel on juba palju isiklikke suhteid.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    21. July 2014, 12:38
    Otsi:

    Ava täpsem otsing