Birjo Must • 11. detsember 2014
Jaga lugu:

Suurpangad kasutavad algoritme?

Valuutakauplemise skeeme uuritakse põhjalikult.
Valuutakauplemise skeeme uuritakse põhjalikult.  Foto: Bloomberg

New Yorgi börsijärelevalve ametnikud on leidnud tõendeid, et mainekad pangad Barclays ja Deutsche Bank võivad olla kauplemisplatvormidel kasutanud algoritme, et manipuleerida valuutavahetuse kurssidega.

Uudisteagentuurile Bloomberg rääkis sellest uurimisega kursis isik, kes oma nime avalikustada ei soovinud. Tema sõnul kontrollib algoritmide kasutamist New York Department of Financial Services. Uurijad jälgivad hoolega mõlema panga tegutsemispraktikat, kuid pole veel kindel, kas nende kahe panga vahel on ka seos.

Algoritme kasutati Barclaysi BARX kauplemisplatvormil ja Deutsche Banki Autobahn süsteemis.

Novembris nõustusid kuus suurt firmat ühe poolelioleva uurimisega seoses tasuma USA, Suurbritannia ja Šveitsi võimudele 4,3 miljardit dollarit. Deutsche Bank ja Barclays nende hulka ei kuulunud. Globaalne kriminaaluurimine valuutaturgudel kauplemise kohta kestab. Benjamin Lawsky, kes uurib umbes 12 panka, on lasknud nii Deutsche Banki kui Barclaysi paigaldada jälgimiskaamerad.

Mõlema panga kommunikatsioonitöötajad keeldusid juhtumit kommenteerimast.

Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt