Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Baltika jätkab arusaamatute boonustega

    Baltika tegevjuht Meelis Milder (vasakul) ja finantsjuht Maigi Pärnik-PernikFoto: Raul Mee

    Taas on üks kolmeaastane periood möödas ja taas on aeg väljendada hämmeldust Baltika juhtkonnale määratava motivatsioonipaketi üle.

    Kuigi Baltika juhi Meelis Milderi sõnul teevad seda paljud ettevõtted ja “Baltika pole siinkohal väga eriline näide”, siis tegelikult on Baltika vägagi eriline näide.
    Peaaegu oma börsiajaloo algusest on Baltika harrastanud juhtkonna motiveerimist läbi võlakirjade või optsioonide. Kuna see on liiga pikk ajaperiood ja hõlmaks vägagi põhjalikku analüüsi, siis lähme ajas tagasi aastasse 2009.
    Aktsiapotil lahjenemise oht
    Majanduskriisi põhjas sai Baltika juhtkond vägagi kopsaka motivatsiooniprogrammi, millega juhtkonnale väljastati 2 miljonit vahetusvõlakirja. 
    “See tegi neist Tallinna börsi ettevõtete hulgas kõige paremini tasustatud inimesed,” märkis ühes 2012. aasta intervjuus Trigon Capitali varahalduse juht Heiti Riisberg. “Järgneva kolme aasta kogukahjum ulatus ligi 23 miljoni euroni, aktsia hind on endiselt tipust üle 95% madalamal ja ettevõte viidi sisuliselt pankroti äärele. Tavaliselt mõtleks aktsionärid siinkohal juhtkonna väljavahetamisele, mitte veelgi suurema motivatsioonipaketi andmisele,” oli Riisberg hämmeldunud. 
    Veelgi suurema motivatsioonipaketi all pidas Riisberg silmas 2012. aasta kevadel heaks kiidetud vahetusvõlakirja programmi. Firma väljastas toona 2,35 miljonit vahetusvõlakirja nimiväärtusega 0,01 eurot ja mille Baltika juhtkonna liikmed saavad selle aasta 1. juulist 31. detsembrini vahetada üks ühele Baltika aktsia vastu. 
    Kui need 2,35 miljonit vahetusvõlakirja nüüd aasta teises pooles ära realiseeritakse, siis Baltika aktsiapott lahjeneb ligi 6% võrra. Seda küll teistele aktsionäridele, mitte juhtkonnale. Kogu firmast toona ühe motivatsioonipaketiga üle 6% ära anda on ikka julge, kui mitte lausa jultunud samm. 
    2012. aasta skeem kaasas enam kui 20 Baltika tippjuhtkonna liiget, nii et võib-olla see siis õigustas nii suurt paketti (ei õigustanud). Eelmine nädal välja toodud värske skeem näeb ette vaid juhatuse liikmete õnnistamist optsioonidega. Ülejäänutele mõeldakse ilmselt midagi muud välja. Kui üldse. 
    Milder ütles selle kohta kirjas Äripäevale: “Kindlasti piirab see lähenemine oluliselt optsiooni mahtu, mis on positiivne võimaliku dilution'it silmas pidades.” Jah, see on tõesti positiivne. See on positiivne temale ja tema abikaasale ning nende firmale BMIG OÜ. 
    Liiga vähe läbipaistvust
    Milder ütles, et programm piirdub 5-6 inimesega. Kui ma oleksin aktsionär, siis ma sooviksin eelkõige teada, kes firma juhtkonnast saavad optsioone ja kui palju. Suurem läbipaistvus oleks antud juhul tervitatav, arvestades et teised börsifirmad toovad nimeliselt välja premeeritavad juhatuste liikmed.

    Baltika 2009. aasta võlakirjaprogramm

    Firma nõukogu sõnul võeti arvesse Baltika kontserni juhtkonna lisamotiveerimise vajadust toonases keerulises majanduskeskkonnas. Ühtlasi arvestati asjaolu, et kaks eelmist, E- ja F-võlakirjade emissioon, ei realiseerunud. Baltika lasi välja 1 850 000 vahetusvõlakirja (G-võlakirja) nimiväärtusega 0,10 krooni, mida pakutakse Baltika soodustuste programmi raames Baltika kontserni kuuluvate äriühingute juhtivtöötajatele.

    Baltika 2012. aasta võlakirjaprogramm

    Baltika Grupi nõukogu otsuse kohaselt väljastatakse juhtkonna liikmetele 2,35 miljonit vahetusvõlakirja, mille nimiväärtus on 0,01 eurot. Juhtkonna liikmed saavad võlakirjad vahetada Baltika aktsiate vastu üks-ühele ajavahemikul 1. juulist 31. detsembrini aastal 2015. Aktsia väljalaskehinnaks määratakse Baltika aktsia kaalutud keskmine ajavahemikul 19.01.2012–19.04.2012.

    Uue motiveerimispaketi raames emiteeritakse kuni miljon uut lihtaktsiat. See tähendab, et nende realiseerimisel lahjeneks aktsiapott praeguse seisuga veel 2,5%. Ma ütleks, et see on veel jultunum samm, sest enne plaaniti 20+ inimesele anda 6,5% firmast, nüüd neljale 2,5%. Pool sellest 2,5% saaksid endale Meelis ja Maire Milder, kes praegu kahepeale kokku koos BMIG osalusega omavad 14,2% Baltikast ja mis teeb neist suuruselt kolmanda aktsionäri.
    See kõik oleks isegi andeks antav, kui firma tulemused oleks paranenud ja eelnevad motivatsioonipaketid oleksid näidanud mingit tõelist progressi firma arengus. Paraku on numbritel üsna karm lugu rääkida Baltika arengust ja neist ei paista kuskilt välja mingi motivatsioonipaketi mõju. 
    Eelmine skeem kuulutati välja pärast 2011. majandusaasta lõppu ja alates tollest ajast on kolme aastaga Baltika müügitulu kasvanud 3,9%, brutokasum jäänud samaks ning 5,8 miljoni eurone koondkahjum kahanenud 1,2 miljoni peale. Kui me võtame võrdluseks näiteks 2012. aasta, siis käive on kukkunud 1,4%, brutokasum 7,8% ning 0,8 miljoni eurone kasum on haihtunud kahjumiks. 
    Uurides Baltika bilanssi, siis 2011. aastaga on raske võrrelda, kuna seal kajastus veel Baltika Kvartal ehk nende kinnisvaraprojekt, aga kui me võtame 2012. aasta võrdlusbaasiks, siis firma põhivara on vähenenud, kohustused suurenenud ning omakapital kahanenud.

    Baltika 2015. aasta aktsiaoptsiooniprogramm

    Baltika nõukogu tegi aktsionäridele ettepaneku suurendada tingimuslikult AS Baltika aktsiakapitali, emiteerides täiendavalt kuni üks miljon nimelist lihtaktsiat nimiväärtusega 0,20 eurot, väljalaskehinnaga 0,20 eurot.

    Aktsiaoptsiooniprogrammi õigustatud isikuteks on Baltika juhatuse liikmed 2015.-2016. aastal ning iga aktsiaoptsioon annab tema omanikule õiguse omandada ühe aktsiaseltsi lihtaktsia. Baltika juhatuse esimees on Meelis Milder, juhatusse kuuluvad veel Maigi Pärnik-Pernik, Maire Milder, Kati Kusmin ja Andrew Paterson.

    Väljastatud aktsiaoptsioone saab teatud tingimustel kasutada pärast kolme aasta möödumist alates optsiooni väljastamisest.

    Kuidas seletada nõukogu käitumist?
    Firma tulemused pole paranenud, aga ehk on aktsia siis korraliku spurdi teinud? Ei ole. 2009. aasta märtsist ehk ajast, mida loetakse finantskriisi põhjaks nii Eesti kui USA börsidel, on Baltika aktsia kukkunud 38,5%. Nasdaq OMX Tallinn on sama ajaga rallinud 223,7%. 2012. aasta motivatsioonipaketi väljakuulutamisest peaaegu kolm aastat tagasi on Baltika 13,4% miinuses ja Nasdaq OMX Tallinn 45,2% plussis. 
    Kui kõik need tegurid kokku panna, kas siis ükski mõistlik ettevõtja annaks enda töötajale samasuguse soorituse eest võimaliku tasuna 2,5% ettevõttest? Mul paratamatult tekib küsimus - miks Baltika nõukogu, kes peaks aktsionäride hea eest seisma, üha uusi ebaproportsionaalseid motivatsioonipakette esitab? 
    Olgu, vähemalt niipaljugi on head, et optsioonide realiseerimiseks peab aktsia hind tõusma ja nõukogu ei loobi niisama juhtkonnale miljoneid eurosid. Tegelikkuses nad ei saakski seda teha, sest Baltikal pole raha ja aktsiate pakkumine ongi ainus võimalus juhtkonda rikastada.
    Mina ei saa endiselt aru, kuidas, olles firma suurimate aktsionäride hulgas ning olles ka firma palgal, saab juhtkonnal motivatsioonist puudu olla. See on teema, millele väikeaktsionärid peaksid 27. aprillil toimuval üldkoosolekul tähelepanu pöörama.
  • Hetkel kuum
Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Balti turgudel oli taas punane päev
Kesknädala tõus Balti aktsiaturgudel jäi üürikeseks – neljapäeval jätkasid kõigi kolme Balti börsi indeksid langust, vedades miinusesse ka koondindeksi.
Kesknädala tõus Balti aktsiaturgudel jäi üürikeseks – neljapäeval jätkasid kõigi kolme Balti börsi indeksid langust, vedades miinusesse ka koondindeksi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Raadiohommikus: seentest elektriautode suuromanikuni Jäta oma küsimus hommikuprogrammi külalistele
Äripäeva raadio reedene hommikuprogramm sisaldab mitut uudist – kiiresti arenevas seente maailmas tegutsev Eesti idufirma teatab oma värskest saavutusest ning selguvad arvamuskonkursi Edukas Eesti nominendid.
Äripäeva raadio reedene hommikuprogramm sisaldab mitut uudist – kiiresti arenevas seente maailmas tegutsev Eesti idufirma teatab oma värskest saavutusest ning selguvad arvamuskonkursi Edukas Eesti nominendid.
Pangad ootavad allkirja: BaltCapist varastatud miljonitele koidab kokkulepe
Eesti pankade pensionifondid tahavad lähinädalatel BaltCapiga varastatud kümnete miljonite hüvitamises kokkuleppele jõuda.
Eesti pankade pensionifondid tahavad lähinädalatel BaltCapiga varastatud kümnete miljonite hüvitamises kokkuleppele jõuda.