Birjo Must • 30. aprill 2015 kell 13:49

Ekspress grupi käive langes, kasum tõusis

Ekspress Grupi juht Gunnar Kobin  Foto: Andras Kralla, Äripäev

Ekspress Grupi käive langes esimeses kvartalis aastaga 4%, kuid puhaskasum tegi samal ajal 11% tõusu.

Ettevõtte käive ulatus aasta esimese kolme kuu jooksul 14,2 miljoni euroni, mis on 4% vähem kui mullu samal ajal. Firma teenis 1,5 miljonit eurot kulumieelset kasumit (EBITDA), mis on 4% rohkem kui eelmisel aastal. Puhaskasum kasvas samal ajal 11%, 0,6 miljonile eurole.

„Esimese kvartali EBITDA kasvas ka ettevõtte enda prognoosidega võrreldes ning puhaskasumi kasv ületas jooksva aasta prognoose 20%,“ teatati kvartaliaruandes. Kontserni konsolideeritud EBITDA marginaal kasvas esimeses kvartalis aasta taguse ajaga 9,8%-lt 10,7%-ni.

Börsifirma teatel kajastavad nimetatud numbrid kõiki ühisettevõtteid (AS SL Õhtuleht, AS Ajakirjade Kirjastus ja AS Express Post) rida-realt 50% konsolideerituna. Uute rahvusvaheliste finantsaruandluse standardite (IFRS) kohaselt tuleb 50% ühisettevõtteid alates 2014. aastast kajastada konsolideeritud aruannetes kapitaliosaluse meetodil.

Ettevõte märgib ära, et nimetatud arvestuspõhimõtte muudatus ei muuda puhaskasumit, kuid see mõjutab müügitulude ja EBITDA suurust.

Kapitaliosaluse meetodil arvutatuna oli kontserni tütarettevõtete EBITDA esimeses kvartalis 7% väiksem kui aasta varem, millest firma kinnitusel nähtub, et kontserni 50% osalusega ühisettevõtted teenisid esimeses kvartalis parema tulemuse kui tütarettevõtted.

Esimeses kvartalis jäi võrrelduna eelmise aastaga tulemusele alla kontserni trükiteenuseid pakkuv ettevõte Printall. Käive langes 11% ning kasum 20%. „Trükiettevõtte eelmisele aastale alla jäämise põhjused peituvad Venemaa majanduskriisis, mis on mõjutanud negatiivselt Skandinaavia trükitööstuse eksportturge, tuues kaasa Skandinaavia ettevõtete Venemaa suunalise käibe languse ja sellest tulenevalt tekitanud regioonis tõsise hinnasurve,“ märgiti aruandes.

Meediasegmendis paranes tütar- ja ühisettevõtete summaarne EBITDA võrreldes eelmise aastaga 20%, mis ületas kontserni enda prognoose 34% võrra. „Ühisettevõtetest andsid parima tulemuse võrreldes eelmise aastaga AS SLÕhtuleht ning AS Ajakirjade Kirjastus, kasvatades kasumit oluliselt võrreldes eelmise aastaga. Kui ASi SL Õhtuleht kasumi kasvu taga oli trükilepingute muutustest tingitud efekt, siis AS Ajakirjade Kirjastuse puhul mängis lisaks trükihinna muutusele suurt rolli edukas tegutsemine reklaamiturul ning eriprojektide tootmisel,“ lisati aruandes.

Meediasegmendi tulemuse viib esimeses kvartalis alla Delfi Leedu, jäädes EBITDA-s eelmisele aastale alla 33%. Delfi Eesti teenis sel aastal 21% rohkem EBITDA-d kui aasta tagasi. Meediasegmendis kasvas online-reklaami käive kasvas 18%, tellimuste- ja jaemüügitulud püsivad eelmise aastaga samal tasemel, trükireklaami tulud kasvasid 8% eeskätt tänu ASi Eesti Ajalehed suurepärasele tulemusele ning digitaalsete tellimuste- ja üksimüügi tulud kasvasid 41%.

Teise kvartali osas on ettevõte veidi ettevaatlik, kuid meediasegmendi käekäigu suhtes ollakse mõõdukalt optimistlik.

Ekspress Grupi aktsia hind on sel aastal Tallinna börsil tõusnud üle 20%. Täna sulgus aktsia 1,45 eurol.

Hetkel kuum