Juhan Lang • 5. mai 2015 kell 7:32

Hiina börs langes järsult

Hiina aktsiad tegid järsu languse.  Foto: EPA

Hiina börs langes rohkem kui 4%, sest esmaspäeval avaldatud tehaste nõrk statistika vihjab majanduse ees seisvatele riskidele ning investorid kardavad, et ametivõimud võivad tõsta börsitehingute riigilõivu.

Hongkongi Hang Sengi indeks lõpetas päeva 1,61% madalamal ning nii Jaapani kui India börsid jäid õrnalt plussi.

Eile avaldatud andmete kohaselt tegi Hiina tehaste aktiivsus nõrga siseriikliku nõudluse tõttu aprillis aasta kõige järsema kukkumise. Sarnane pilt avanes Taiwanis ja Jaapanis ning nõrgeneva sisenõudlusega seisab silmitsi ka India.

Regiooni nõrgad kasvuväljavaated võivad omakorda viidata vajadusele täiendavateks stiimuliteks. HSBC panga Hongkongi üksuse ökonomist Frederic Neumann kirjutas klientidele saadetud teates, et majandusnäitajad viitavad küll keskpankade täiendavatele stiimulitele, ent need ei pruugi olla enam nii tõhusad kui minevikus.

Euroopa suuremad börsid on tänast päeva alustanud erisuunaliselt ning Stoxx Europe 600 indeks on kerkinud 0,01%. Teiste seas avaldavad täna majandustulemused HSBC, Adidas, Deutsche Lufthansa ja Glencore. Samuti on täna oodata Euroopa Komisjoni värskeid majandusprognoose.

Hetkel kuum